Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 2. nedelja med letom – 15. 1. 2017

Oznanila 2. nedelja med letom – 15. 1. 2017

Kategorija :Oznanila Vsi

BODIMO OTROCI LUČI

»Glejte, Jagnje Božje, ki odjemlje greh sveta,« je Janez Krstnik govoril v puščavi. Tako je ljudem razkrival tistega, ki lahko človeka in svet reši slehernega zla. Tudi danes greh še ni izgubil svoje ostrine in zato še vedno iščemo odrešenika in hrepenimo po njem. Zato mora vsak najti oseben odgovor na vprašanje: »Kdo je Jezus Kristus? Kaj mi pomeni? Je On moj odrešenik?« Za kristjane velja Jezusovo naročilo, da moramo iti po vsem svetu oznanjat veselo vest o odrešenju. Predvsem pa je potrebno, da smo najprej luč med tistimi, kjer živimo, saj se je misijonsko področje razširilo tudi na Evropo. Stara Evropa namreč pozablja, da je njena kultura zgrajena na krščanskih koreninah in da je bila prav Evropa nosilka evangelija različnim tujim narodom. Sedaj pa se bo verjetno zgodilo obratno: misijonarji iz daljnih dežel bodo morali priti, da bi rešili in spreobrnili staro Evropo. To je za nas izziv, da smo tam kjer živimo, sol in luč. Božje odrešenje ni privilegij enega naroda ali enega ljudstva, kajti Bog se je rodil kot odrešenik vsega človeštva in vesolja. Zato imamo vsi poklic oznanjevanja in pričevanja, da je Jezus res pravi Bog in naš Odrešenik. Jezus se je ljudem razodel že pri svojem krstu. Takrat ga je Janez Krstnik prepoznal in je lahko vsem navzočim dejal: »Glejte, Jagnje Božje, ki odjemlje greh sveta. On je večji kot jaz. On vas bo krstil s Svetim Duhom.« To je pravi krst, ki nas notranje prenovi, nam izbriše grehe in nas naredi za Božje otroke. V nas prižge luč Božje milosti, da zmoremo delovati in živeti po zakonih Duha. Ustvarjeni smo, da smo sol in luč. S svojim delovanjem in besedo naj prinašamo svetu Boga in s tem v srcu slehernega človeka prižgemo luč, ki morda ugaša ali pa je že ugasnila. To je naše temeljno poslanstvo. Vesolje in srce vsakega človeka – neskončno veliko in neskončno majhno – sta ena sama delavnica, v kateri Oče, Sin in Sveti Duh oblikujejo novo stvarstvo. Zgodovino sicer ustvarjamo ljudje, vendar je v ozadju Bog, ki vse vodi. Bog naj nam pomaga, da bomo svetu prinašali veselje in luč in tako vsakega človeka vodili k Očetu.

Zbral in uredil: Ivan Hrastnik, kaplan.

Ekumenska osmina

Od 18. do 25. januarja poteka v vseh krščanskih Cerkvah molitvena osmina za edinost vseh kristjanov. Povabljeni smo, da se v vsej naši dekaniji povezujemo v skupnem prizadevanju za edinost, zato bo v vsaki župniji en molitveni dan in sicer po naslednjem sporedu:

Stolnina

Tudi letošnjo stolnino bomo uporabili za stroške kurjave v stolnici, zato se vsem priporočamo. Vsem, ki ste že velikodušno darovali, se iskreno zahvaljujemo.

Verski tisk

Mesec januar je mesec verskega tiska, zato naj bo to lepa vzpodbuda k odgovornosti za verske časopise, revije in knjige. Naj vsaj nekaj od tega doseže vsako družino. Še posebno bodimo pozorni na verski tednik Družina, ki nas vsak teden razveseljuje z zelo zanimivim branjem in novicami iz Cerkve na Slovenskem in vsega sveta.

ČEŠČENJE JEZUSA V NAJSVETEJŠEM ZAKRAMENTU ~ VABILO NOVIM STALNIM MOLIVCEM ~

Lepo vabimo, da se nam pridružite novi stalni molivci, ki bi bili pripravljeni Gospodu podariti eno uro svojega časa na teden. 

Vsakodnevno češčenje evharističnega Jezusa, ki predstavlja pravi duhovni zaklad v naši škofiji, je namreč povsem odvisno od dovolj velikega števila stalnih molivcev, ki so pripravljeni darovati eno uro na teden svojega časa za molitev in češčenje evharističnega Jezusa, ki je bistvo naše vere in srce Cerkve. Milosti, da lahko v naši cerkvi vsak dan častimo izpostavljeno Najsvetejše, s čimer nase in na svet kličemo Božji blagoslov, ne bi radi izgubili. Za takšno milost se splača še kako potruditi. Zato se trudimo. Lepo vabljeni k prijavam!

Prazni termini, ki kličejo nove stalne molivce so:

  • ponedeljek od 8. do 9. ure,
  • torek od 9. do 10. ure,
  • torek od 13. do 14. ure,
  • sredo od 11. do 12. ure.

»Jezus nas čaka v tem Zakramentu Ljubezni. Bodimo radodarni s svojim časom, da bi ga srečali v češčenju. Naj naše češčenje nikoli ne preneha.« (sv. Janez Pavel II.)

Informacije in prijave: GSM 031 209 962 (Matej Prepadnik), cescenje@gmail.com

Skupnost bralcev dobre knjige

Bralci dobre knjige se bomo naslednjič zbrali v torek, 28.2.2017, ob 19. uri v župnišču. Podelili si bomo misli o knjigi Zadnje predavanje, ki jo je napisal Randy Pausch.

Randy Pausch je profesor računalništva, ki umira za rakom trebušne slinavke. V zadnjem predavanju sporoča svetu svoja najpomembnejša spoznanja: »Kako res uresničiti otroške sanje? Kako omogočite sanje tudi drugim? Kako živeti?« Poleg optimizma preveva delo protestantska delovna etika: »Veliko ljudi išče bližnjice. Ugotovil sem, da je najboljša bližnjica najdaljša pot, povzamem jo lahko z dvema besedama: Trdo delaj.«


Današnja božja beseda