Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 8. nedelja med letom – 26. 2. 2017

Oznanila 8. nedelja med letom – 26. 2. 2017

Kategorija :Oznanila Vsi

Ne bodimo v skrbeh

Božja beseda te nedelje nam govori o tem, da Bog skrbi za nas in je naša zaskrbljenost za življenje nepotrebna. Ali koga Bog pozabi? Nikogar. Zakaj smo lahko tako prepričani? Preprosto zato, ker vse, kar Bog ustvari, je dobro in lepo ter se zato nima ničesar sramovati. Za vsakogar izmed nas je dobro, da biva, ker nas ima Bog rad. Zato kljub težkim časom ne smemo biti zaskrbljeni; na prihodnost moramo gledati z upanjem in vero. Seveda se pojavljajo takšne in drugačne ovire in težave ali morda kakšna bolezen, ampak preko tega križa nas Bog ljubeče uči in nas vodi po poti za njim, ki je Pot, Resnica in Življenje. Tudi tedaj, ko je najbolj težko, ko se nam zdi, da se vse podira, da nas nihče ne razume, je z nami Bog, ki nas ljubeče gleda in nam pomaga, če mu dopustimo, da je z nami. Apostol Pavel v 1. pismu Korinčanom (4,1-5) brate in sestre prosi, da bi jih imeli za Kristusove služabnike in oskrbnike Božjih skrivnosti. Posvari jih tudi glede sojenja. Kdo je naš sodnik? Noben človek in nobena človeška oblast. Naš sodnik je samo Bog, ki nas je poklical v življenje. Pred njim bomo polagali račune, zato ne sodimo pred njegovim prihodom. Še več, vzdržimo se vsake sodbe glede drugih in bodimo kritični le do sam sebe. Evangelij po Mateju (6,24-34) nam prinaša Jezusov nauk glede pomembnih stvari v našem življenju. Najprej nam želi povedati, da ne moremo služiti dvema gospodarjema. V življenju nas večkrat skrbi, da bi se komu zamerili. Z vsemi bi radi bili v dobrih odnosih in zato mnogi sklepajo zaveze na eni strani z Bogom, na drugi strani pa s hudičem. Radi bi sedeli na dveh stolih, kar pa je nemogoče. Služimo lahko le enemu gospodarju in sami se moramo odločiti, svobodno in brez prisile, ali bo to Bog ali mamon. Drugo pomembno sporočilo je, da naj ne skrbimo, kajti Bog vedno ljubeče skrbi za nas. Če skrbi za živali in celo za travo na polju, koliko bolj mu je mar za nas in za naše življenje. Sam pravi, da smo vredni mnogo več kot vse drugo. Naša skrb za življenje je jalova, če ni podprta z Božjo ljubeznijo in skrbjo za nas. Če bomo zaupali v Boga, nam ne bo ničesar manjkalo, kajti on je vse ustvaril zaradi nas, da bi bili mi srečni in da bi uživali v njegovi ljubezni do nas.

Naj bo postni čas, ki ga začenjamo na pepelnično sredo, priložnost, da se ponovno vrnemo v globine Božje ljubezni in dobrote.

Zbral in uredil: Ivan Hrastnik, kaplan

 

Postni čas

Na pepelnično sredo začenjamo sveti postni čas – posebno milostni čas, ki je namenjen naši notranji prenovi in pripravi na praznovanje največjih skrivnosti krščanstva. Za vse lepa priložnost, da z molitvijo, pokoro in dobrimi deli prenovimo svoje duhovno življenje.

Križev pot

V postnem času kristjani več razmišljamo o Jezusovem trpljenju in skrivnosti človeškega trpljenja in umiranja. Prav zaradi tega smo vsak postni petek in nedeljo pol ure pred večerno sv. mašo povabljeni h Križevem potu. Pri Križevem potu bomo molili za vso našo župnijo, še posebno se bomo spominjali tistih, za katere boste posebej prosili.

Pepelnica

Kot znamenje odgovornega romanja skozi postni čas in pripravljenosti za duhovno prenovo, se bomo na pepelnico simbolično posuli s pepelom in prisluhnili postnemu vabilu: »Spreobrni se in veruj evangeliju« in »Pomni človek, da si prav in da se v prah povrneš!« Pepel, ki je znamenje uničenja, postajaznamenje novega začetka – odrešenja.

Postna postava

Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Zadržek od mesnih jedi pa je v vseh postnih petkih.

Postni govori

Tudi letošnji postni čas bomo v naši stolnici vsak postni petek pri večerni sveti maši prisluhnili postnim govorom pod skupnim naslovom. Ker je papež Frančišek izdal apostolsko spodbudo  AMORIS LAETITIA –  RADOST LJUBEZNI, bomo v postnih govorih prisluhnili prav njegovi spodbudi:

03.03. g. Miha Herman:  V LUČI BESEDE – 1. pogl.,  REALNI POLOŽAJ IN IZZIVI DRUŽINE – 2. pogl.,  POKLICANOST DRUŽINE – 3. pogl.

10.03. g. Srečko Hren:  LJUBEZEN V ZAKONU – 4. pogl.

17.03. g. Vlado Bizant:  LJUBEZEN, KI POSTANE RODOVITNA – 5. pogl.

24.03. p. Metod Benedik:  NEKAJ PASTORALNIH PERSPEKTIV – 6.pogl.

31.03. g. Tone Lipar:  KREPITI VZGOJO OTROK – 7. pogl.

07.04. škof dr. Stanislav Lipovšek:  SPREMLJANJE, RAZLIKOVANJE IN

VKLJUČEVANJE KRHKOSTI – 8. poglavje in zaključek

 

1. četrtek – pol ure pred večerno sv. mašo vabljeni k molitveni uri za nove duhovne poklice;

1. petek – pobožnosti na čast Jezusovemu srcu po jutranji sv. maši;

1. sobota – ob 8h v Marijini cerkvi sv. maša in pobožnost na čast Marijinemu brezmadežnemu srcu;

 

Dekanijska rekolekcija

Vsako prvo sredo v mesecu se duhovniki celotne dekanije zberemo v eni izmed župnij na duhovnem srečanju in pogovoru o skupnih pastoralnih vprašanjih. V mesecu marcu bo takšno srečanje v naši župniji. Začeli ga bomo  ob 9.30, ko bomo imeli v stolnici sveto mašo, h kateri lepo vabimo vse, ki zmorete, da bomo skupaj povezani v molitvi in daritvi.

 

Postno dogajanje ~ za otroke in družine ~

Radi bi se lepo pripravili na praznovanje Velike noči. Postni čas nas vabi, da odpremo svoja srca pri verouku, v domačem krogu in pri svetih mašah:

01.03. – pepelnična sreda ob 18h,

05.03. – 1. postna nedelja ob 10h,

12.03. – 2. postna nedelja ob 10h,

19.03. – 3. postna nedelja ob 10h,

26.03. – 4. postna nedelja ob 10h,

02.04. – 5. postna – Tiha nedelja ob 10h in

02.04. – križev pot družin ob 15h (dobimo se pod Kalvarijo na parkirišču pri trgovini Dipo).

Na postnih delavnicah (8.4.2017 ob 9h dopoldan) bomo izdelovali butare, odrasli pa bomo združili moči in izdelali veliko družinsko butaro, ki bo krasila cerkev.

Na Cvetno nedeljo bo  blagoslov butar pri sveti maši ob 10h. Otroci so pri verouku prejeli liste, na katerih je narisana  pot postnega časa, da bodo doma lahko izpolnjevali postne naloge, ki jih bodo dobili že na pepelnično sredo in nato vsako postno nedeljo pri sveti maši.

V cerkvi bo ena družina pripravila uvod v mašo, ob koncu bogoslužja pa bo druga družina (otrok in eden od staršev) kratko predstavil (pričevanje), kako jim je v preteklem tednu uspelo izpolnjevati postno nalogo. Po sklepni pesmi bodo vsi otroci z barvnimi lističi (samolepilni kolaž papir) izpolnjenih nalog in prizadevanj polepili pot postnega tedna.


Današnja božja beseda