Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 3. postna nedelja – 19. 3. 2017

Oznanila 3. postna nedelja – 19. 3. 2017

Kategorija :Oznanila Vsi

»JAZ SEM, KI SEM«

S temi besedami se je Bog predstavil Mojzesu na Sionski gori, ko mu je spregovoril iz gorečega grma. Tisti, ki dejansko živi vsepovsod, ki človeka ustvarja, ga spremlja in varuje, je Bog našega življenja, od katerega prihaja vsak dober dar in nas neskončno ljubi.

Ta isti Bog, ki se je razodel Mojzesu in preko njega izvoljenemu božjemu ljudstvu, se danes razodeva tudi nam. Bog, ki je izraelsko ljudstvo izpeljal iz egiptovske sužnosti, ki ga je štirideset let vodil in varoval skozi puščavo in mu podaril obljubljeno deželo v kateri se cedita mleko in med, je tudi Bog, ki spremlja nas vodi skozi puščavo našega življenja.

Kakor je bila izvoljenemu izraelskemu narodu potrebna puščava, ki ga je duhovno klesala in vzgajala k vzvišeni veri in k pristnejšemu stiku z Bogom, tako smo tudi mi potrebni puščave postnega časa, da bi doživeli trenutek spreobrnjenja in pravega odnosa do Boga.

Danes Bog ne govori več po Mojzesu, ampak po svojem Sinu. Bog ne prihaja med nas v gorečem grmu, ampak je z nami v Jezusu Kristusu, ki nas odrešuje. Da, tudi letošnji postni čas je za nas morda zadnja priložnost, da stopimo na pot spreobrnjenja. Bomo to možnost, ki nam je podarjena, spregledali in zamudili?

Marjan Jezernik, opat

Postni teden, ki je pred nami, nas vabi

Postni čas je prav gotovo poseben čas milosti in duhovna vzpodbuda na naši življenjski poti. Storimo vse, da milostni čas priprave na največje dogodke našega odrešenja ne bo šel mimo nas. Prav zaradi tega smo povabljeni, da se vključimo v postno dogajanje, kjer koli je le mogoče. Kar nekaj duhovnih vzpodbud nam ponuja naslednji postni teden.

Križev pot

Ob razmišljanju Jezusovega trpljenja skušajmo razumeti in sprejeti tudi skrivnost človeškega trpljenja, zato h Križevem potu prihajajmo v lepem številu.
Vsak postni petek in nedeljo pol ure pred večerno sv. mašo.

Postni govor

v postnem obdobju si vzemimo čas in storimo nekaj za našo dušo in poglobitev svoje vere. Prav temu so namenjena postna razmišljanja ob postnih petkih pri večerni sv. maši. V letošnjih postnih govorih razmišljamo o apostolski vzpodbudi papeža Frančiška Veselje Evangelija. V petek bomo prisluhnili že četrtemu razmišljanju z naslovom Pastoralne spodbude, ki ga bo imel p. dr. Metod Benedik.

Celjska Kalvarija

vabi vsako postno nedeljo ob 14.30 k molitvi Rožnega venca.

Praznik Gospodovega oznanjenja

V soboto je slovesen praznik Gospodovega ali Marijinega oznanjenja. V naši župniji bodo sv. maše kakor ob nedeljah.

Na ta praznik Cerkev obhaja tudi Materinski dan ali praznik družine. Zato bomo imeli po 10. sv. maši kratko proslavo na čast praznika, pri kateri bodo sodelovali tudi otroci iz našega vrtca.

Srečanje ob Svetem pismu

V četrtek po večerni sv. maši.

Teden družine 2017

Teden družine, 19. – 25. 3. 2017;

POGUMNO SRCE.

Letos želimo izpostaviti pomen mož in očetov, fantov.

Možje, vabljeni, da prevzamete pobudo in v tem tednu vi poskrbite za večerno molitev v družini.

Svetovalnica

vabi vse, ki ste se znašli v stiski.

Kdaj? Vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.

Prijava: v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8.00 do 12.00 ure).

Skupnost bralcev dobre knjige

Bralci dobre knjige se bomo srečali v torek, 28.3.2017, ob 19. uri v župnišču in si podelili misli o prebrani knjigi Oris večnosti, ki sta jo napisala nevrokirurg dr. Eben Alexander in Ptolemy Tompkins.

Knjiga govori o viziji posmrtnega življenja in razkriva, da se presenetljivo pogosto ujema tako s pogledi svetovnih duhovnih vodij kot s spoznanji filozofov in znanstvenikov. Izkaže se, da je širom časa in prostora veliko enotnosti glede potovanja duše in njenega preživetja onstran smrti. Dr. Alexander v knjigi argumentira tezo o konkretnem obstoju nebes in dokazuje, kako smo pozabili, kdo v resnici smo in kakšna je naša prava usoda, a se tega začenjamo spet zavedati.

BEDENJE ZA EVROPO

 25. marca bo v Rimu potekalo evropsko praznovanje ob 60. obletnici podpisa Rimske pogodbe, kar šteje kot ustanovitev Evropske gospodarske skupnosti oziroma rojstni dan Evropske unije. Dogodek je izziv tudi za vse kristjane, ki nam ni vseeno, kakšna je Evropa in kam gre. Evropa je v veliki krizi, ki ni le ekonomsko-politična in moralna, ampak gre za krizo duha. Zato so krščanska laična gibanja in skupnosti, tako katoliška kot evangeličanska, protestantska in pravoslavna dala pobudo za molitev za Evropo. Molitveno bedenje bo potekalo v Rimu in na mnogih krajih po Evropi.

Bedenju in molitvi za Evropo se bomo pridružili tudi v celjski stolnici z nočnim češčenjem Najsvetejšega z začetkom v petek, 24.03. 2017, ob 21. uri, do sobote, 25.03.2017, ob 7. uri. Cerkev bo od 21. ure dalje zaklenjena, menjave molivcev pri stranskih vratih pa so predvidene na vsaki dve uri in sicer: ob 23., 1., 3. in 5. uri. Vsi lepo vabljeni! Prijave niso obvezne.

Informacije: cescenje@gmail.com, GSM 031 209 962

Z naslednjo nedeljo, 26. 3. 2017, bodo večerne svete maše ob 19.00.


Današnja božja beseda