Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 4. postna nedelja – 26. 3. 2017

Oznanila 4. postna nedelja – 26. 3. 2017

Kategorija :Oznanila Vsi

ODPUŠČANJE

Post se je prevesil v drugo polovico. Tudi Božja beseda nam vedno bolj kaže dobroto in ljubezen Boga. Če se poglobimo vanjo, vidimo kako je miselnost in življenje tega sveta daleč od Gospoda, ki je Pot, Resnica in Življenje. Sledimo temu, kar nam je dražje. Če sledimo miselnosti in dejanjem tega sveta, smo se odločili za pot, ki vodi proč od Boga. Mnogokrat smo podobni kateremu izmed dveh sinov, ki ubereta vsak svojo pot. Vsakdo izmed njiju misli da je to zanj najboljše. Ene poti so bolj vidne, druge bolj skrite in na videz dobre. Edino, kar šteje in nam omogoča spremembe, je ljubezen. S tem, da zmoremo pogum za spremembo, lahko postanemo nov in bolj srečen človek. Bog nas neskončno ljubi in nam neprestano odpušča naše slabosti in napake. Za to nam ponuja svojo milost, ki nam omogoča spreobrnjenje. Izgubljeni sin je pri sebi sklenil: »Vstal bom, šel k očetu in mu rekel: Oče, grešil sem zoper nebo in pred teboj. Nisem več vreden, da bi se imenoval tvoj sin. Vzemi me kot enega izmed svojih najemnikov.« To je milost, ki omogoča odpuščanje.

Mlajši sin obžaluje svoje grešno življenje in se sklene spraviti z očetom. Na dnu, kjer je človek brez moči, ga samo Bog še lahko reši. To je milostni trenutek, ko se človek želi celostno ločiti od svoje sebičnosti. Bogu se izroči z vsem bitjem. Za svoje grehe se želi pokoriti in škodo povrniti. Bog takemu človeku rad odpusti. Hude ovire pa mu postavlja »farizejski« človek, ki v svoji pravičniški drži o sebi previsoko misli in spreobrnjenemu ne privošči odpuščanja. Tudi mi smo včasih podobni starejšemu sinu in vidimo, kaj vse drugi narobe delajo, sami pa mislimo, da smo dobri in nimamo greha. S to priliko nam Jezus priporoča, naj se raje veselimo z Bogom, če se ljudje, ki jih nimamo radi, spreobračajo. Samo tako se bomo mogli spreobrniti tudi sami.

Zbral in uredil: Ivan Hrastnik, kpl

Postni teden, ki je pred nami, nas vabi

Križev pot

Ob razmišljanju Jezusovega trpljenja skušajmo razumeti in sprejeti tudi skrivnost človeškega trpljenja, zato h Križevem potu prihajajmo v lepem številu.

 Vsak postni petek in nedeljo pol ure pred večerno sv. mašo.

Celjska Kalvarija

vabi vsako postno nedeljo ob 14.30 k molitvi Rožnega venca.

Postni govor

v postnem obdobju si vzemimo čas in storimo nekaj za našo dušo in poglobitev svoje vere. Prav temu so namenjena postna razmišljanja v postnih petkih pri večerni sv. maši. V petek četrtega postnega tedna bomo prisluhnili razmišljanju z naslovom:  Krepiti vzgojo otrok, ki ga bo imel  g Tone Lipar – župnik župnije Celje – blaženi A. M. Slomšek.

Zadnja sobota v mesecu

Ob 8h vabljeni v Marijino cerkev k sveti maši.

Svetovalnica

vabi vse, ki ste se znašli v stiski.  Kdaj? Vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.

Prijava: v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8.00 do 12.00 ure).

POLETNI ČAS

z današnjo nedeljo prehajamo na poletni čas in zato bodo vse večerne svete maše od danes naprej ob 19h in ne več ob 18h

Skupnost bralcev dobre knjige

Bralci dobre knjige se bomo srečali v torek, 28.3.2017, ob 19. uri v župnišču in si podelili misli o prebrani knjigi Oris večnosti, ki sta jo napisala nevrokirurg dr. Eben Alexander in Ptolemy Tompkins. Knjiga govori o viziji posmrtnega življenja in razkriva, da se presenetljivo pogosto ujema tako s pogledi svetovnih duhovnih vodij kot s spoznanji filozofov in znanstvenikov. Izkaže se, da je širom časa in prostora veliko enotnosti glede potovanja duše in njenega preživetja onstran smrti. Dr. Alexander v knjigi argumentira tezo o konkretnem obstoju nebes in dokazuje, kako smo pozabili, kdo v resnici smo in kakšna je naša prava usoda, a se tega začenjamo spet zavedati.


Današnja božja beseda