Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 6. velikonočna nedelja- 21. 5. 2017

Oznanila 6. velikonočna nedelja- 21. 5. 2017

Kategorija :Oznanila Vsi

ODPRIMO SE DUHU

Po Jezusovem vstajenju je nastopila nova doba, ki ima svoj vrhunec v uresničevanju Jezusove obljube: »Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal« (Jn 14,26). Prve krščanske skupnosti so prekinile z judovstvom in za temelj svojega delovanja postavile svobodo, ki nam jo je Kristus podaril po svojem Duhu Tolažniku. Duh veje kjer hoče in kakor hoče. Ko se prepustimo njegovemu delovanju, se moramo pripraviti na različne pretrese, kajti ta Duh ima moč vetra in nas lahko ponese tja, kamor nismo želeli priti. To se je dogajalo svetnikom in to se dogaja vsakemu človeku, le da marsikdo tega ne zazna, ker si zatiska ušesa in oči pred resnico, ki jo prinaša Bog. Odprimo se Duhu, da bomo občutili svobodo in mir v srcu. Tako bo naš cilj nebeški Jeruzalem, popolna skupnost z Bogom. Apostol Janez nam v knjigi Razodetja (21,10- 14.22-23) opiše svoje videnje nebeškega Jeruzalema, ki kar žari od prekrasne svetlobe Božjega veličastva. Od te lepote in popolnosti je bil očaran. Kar je opisal, je le bleda senca tega, kar nas čaka v nebesih. Naše besede namreč ne morejo izraziti Božjega življenja, ki presega vse čutne zaznave. Bog je popolnost sama, zato ne potrebuje ne sonca ne lune, ampak sije v najlepšem sijaju. To je pripravil za nas, ko se bo končalo naše zemeljsko popotovanje in bomo prispeli v Očetovo hišo. Evangelist Janez (14,23- 29) nam posreduje Jezusovo priporočilo, kako priti tja: da se ljubimo med seboj.

Zbral in uredil: Ivan Hrastnik, kpl

Vnebohod

V četrtek je slovesen praznik Gospodovega vnebohoda. Svete maše bodo kakor ob nedeljah. Dnevi pred vnebohodom ponedeljek, torek in sreda, so prošnji dnevi, v katerih prosimo za dobro letino, lepo vreme in blagoslov pri delu. V teh dneh bomo po jutranji sv. maši imeli procesijo po cerkvi z litanijami vseh svetnikov in prošnje molitve. Lepo vabljeni.

Pri večerni sveti maši praznika bodo bralci Slomškovega bralnega priznanja prejeli priznanja in pohvale, zato lepo povabljeni.

Podelitev Slomškovih bralnih priznanj

Letos je potekalo že 17. leto, ko otroci berejo knjige za SBP. Tudi naša župnija je prejela Slomškovo bralno priznanje. »Je v mladih letih setev, bo v zrelih dobra žetev,« je bilo letošnje geslo, ki smo mu sledili skozi vse leto. Podelitev bralnih priznanj bo v četrtek, 25.5.2017, pri večerni sveti maši. Otroci, ki so prebrali tri knjige prejmejo tri nalepke, tisti, ki so prebrali štiri ali več knjig, pa še dodatno zlato nalepko. Priznanja bo prejelo 53 bralcev in bralk ter 105 otrok v Vrtcu Danijelov Levček. Posebne plakete za štiri leta zvestega branja je na zaključni prireditvi na Ponikvi prejelo 13 bralcev in bralk, ena bralka pa Slomškov relief za kar devet let sodelovanja pri Slomškovem bralnem priznanju. Tudi odrasli bralci se enkrat mesečno zbiramo ob dobrih knjigah.

Pripravila: Aleksandra Krznar, animatorka SBP

Prvo obhajilo

V nedeljo bo za našo župnijo lep praznik prvega svetega obhajila. Prav je, da se na ta praznik pripravi vsa župnija, zato vsi skupaj prvoobhajance in njihove družine spremljajmo z molitvijo. Teden, ki je pred nami, naj prvoobhajanci redno prihajajo k Šmarnicam, saj se bomo pri njih na poseben način pripravljali na praznik prvega obhajila.
V sredo naj vsi prvoobhajanci pridejo na župnijsko dvorišče že ob 18. uri, kjer bo skupna vaja za nedeljo. V soboto ob 9. uri bodo prvoobhajanci imeli svojo prvo spoved. V nedeljo pa naj bodo na župnijskem dvorišču že ob 9.45, od koder bodo v sprevodu odšli v cerkev. Po slovesnosti bodo imeli še skupno slikanje, nato pa v župnišču skromno zakusko.

Prav je, da na tako veliki praznik, če je le mogoče, prejmejo zakramente tudi starši prvoobhajancev in njihovi družinski člani, zato bo v sredo, ko se bodo otroci pripravljali na prvo obhajilo, posebna priložnost za spoved. Prav tako lahko spoved opravite tudi ves teden med sv. mašo.

Kot smo se s starši dogovorili, bodo kakor vsako leto, prvoobhajanci prejeli poseben spominski paket, za katerega bodo starši prispevali 30€. Prispevek lahko otroci prinesejo k verouku, ali pa starši sami prinesete. Če kdo prispevka ne bi mogel plačati, naj se oglasi in se pogovorimo kako drugače.

Vsi skupaj storimo vse, da bo praznik prvega obhajila res lep praznik za prvoobhajance, njihove družine in seveda za vso našo župnijo.

Devetdnevnica na čast svetemu Duhu

V petek začenjamo v naši župniji z binkoštno devet dnevnico na čast Sv. Duhu, kot neposredno pripravo na birmo. Devet dnevnica je za birmance obvezna. Vabljeni pa tudi njihovi starši in botri, da skupno molimo za blagoslovljeno prihodnost naših birmancev.

Mesec maj – mesec Šmarnic

Ves Marijin mesec maj se zbiramo pri Šmarnicah. Zato lepo povabljeni, da Šmarnice obiskujemo res v lepem številu. Še posebno so povabljeni k večernim Šmarnicam letošnji prvoobhajanci in birmanci.


Današnja božja beseda