Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila Binkošti – 4. 6. 2017

Oznanila Binkošti – 4. 6. 2017

Kategorija :Oznanila Vsi

Z današnjim slovesnim binkoštnim praznikom v Cerkvi končujemo velikonočni čas. Praznik obhajamo 50 dni po veliki noči in je praznik prihoda Svetega Duha, ker je na ta dan po svetopisemskem sporočilu nad zbrane učence in Božjo Mater Marijo prišel Sveti Duh. Z vnebohodom je šel Jezus vidno v popolno zunanjo oddaljenost od svojih učencev. Dnevi prikazovanj so bili s tem končani. Toda zanimivo je poročanje evangelista Luke o veselju nad vnebohodom: »Nato pa so se v velikem veselju vrnili v Jeruzalem. Bili so ves čas v templju in poveličevali Boga.« (Lk 24,51). Jezusovi učenci vnebohod njihovega Učenika niso občutili kot ločitev, nasprotno, zanje se je začel nov čas, ko so občutili Jezusa v sebi in v svetu v večji bližini. Razumeli so Jezusovo obljubo »Vedite pa, jaz sem z vami vse dni do dovršitve sveta« (Mt 28,20). Vedeli so, da gre od vnebohoda dalje za Jezusovo skrivnostno, trajno navzočnost v Cerkvi. Kristusova fizična navzočnost je prenehala, nastala pa je bogatejša navzočnost na duhovni, zakramentalni ravni. Ta navzočnost pa se uresničuje po Svetem Duhu, ki je Duh poveličanega Kristusa, povišanega na Božjo desnico. – Delovanje Svetega Duha se je posebno pokazalo na binkoštni praznik, ko so bili učenci napolnjeni s Sveti Duhom in začeli pogumno pričevati o Jezusu Kristusu in njegovem odrešenjskem delu. Tako so v moči Svetega Duha zamesili kvas Božje Besede v testo človeške zgodovine. Tudi mi smo, tako kot učenci, prejeli Svetega Duha. Prvič nas je pri krstu napravil za Božje otroke in pri sveti birmi, ko nas je napolnil s svojimi darovi. Mi iz Svetega pisma poznamo njegove sedmere darove, toda darov Svetega Duha je neskončno veliko, kot je sam Sveti Duh, tretja Božja oseba, neskončen v svojem Božje bistvu.

Zbral in uredil: Ivan Hrastnik, kpl

 

Blaženi Anton Martin Slomšek vabi…

…»Je v mladih letih setev, bo v zrelih dobra žetev!«

 

To velja tudi danes in tega se zavedajo bralci in bralke, ki berejo knjige za Slomškovo bralno priznanje. V četrtek, 25.5.2017, je bilo pri večerni sveti maši živahno, saj so otroci prejeli priznanja in nalepke za tri prebrane knjige, večina tudi zlato nalepko za štiri ali več prebranih knjig. Špela Bošnjak je prejela Slomškov relief za kar devet let sodelovanja pri Slomškovem bralnem priznanju, na kar smo zelo ponosni. Posebne plakete za štiri leta zvestega branja je prejelo 13 bralcev in bralk. Starši in kateheti smo veseli, da otroci radi berejo dobre knjige in jih bomo še nadalje spodbujali. Bližajo se poletne počitnice. Vsem želim veliko prijetnih dogodivščin in zanimivih knjig,

Aleksandra Krznar, animatorka SBP

Binkoštni ponedeljek

Marija Mati Cerkve Jutri praznujemo praznik Marija Mati Cerkve, ki je tesno združen s skrivnostjo današnjega binkoštnega praznika. Svete maše bodo kakor ob nedeljah.

Mesec junij

Mesec je posvečen čaščenju Jezusovega srca. Vsak dan imamo po jutranji sv. maši pobožnost na čast Jezusovem srcu. Ob nedeljah je pobožnost pred večerno sv. mašo.

Romanje bolnikov na Brezje

V soboto, 17. junija, bo že tradicionalno romanje bolnikov na Brezje. Tudi iz naše župnije se bomo tega romanja udeležili. Kdor se romanju želi pridružiti, se naj prijavi čim prej v župnijski pisarni. Prispevek za prevoz je 10 €. Odhod avtobusa iz Celja bo ob 7. uri izpred stare avtobusne postaje.

Srečanje bolnih in ostarelih

V nedeljo na praznik Sv. Trojice bo v naši župniji srečanje za bolne, ostarele in trpeče. Ob 10h vabljeni k sv. maši, po njej pa v župnišče k družabnemu srečanju. Prosimo, da vsem preizkušenim omogočimo to srečanje, zato poskrbite za njihov prevoz. Za tiste, ki nimajo prevoza, pa nam sporočite in bomo s pomočjo članov Vincencijeve konference poskrbeli za prevoz.

Srečanje ob svetem pismu

V četrtek po večerni sveti maši vabljeni k srečanju ob svetem pismu.

Vabilo na oratorij

Tudi letos vse otroke, ki že obiskujejo osnovno šolo, ali pa bodo naslednje leto vpisani v prvi razred osnovne šole, lepo vabimo na oratorij v župniji Celje sv. Danijel. Oratorij bo potekal kot vsako leto v župnišču, in sicer od 26. 6. do 1. 7., uradno pa ga bomo zaključili s sveto mašo v nedeljo, 2. 7., ob 10h v župnijski cerkvi sv. Danijela. Letos ste vsi otroci še prav posebno vabljeni saj bomo skupaj z animatorji skozi igro in druženje spoznavali Marijo, Jezusovo in našo mamo, ki je slovenskemu narodu še posebno blizu. Na oratorij se lahko prijavite v župnijski pisarni. Se vidimo!


Današnja božja beseda