Župnija Celje – Sv. Danijel

25. nedelja med letom – Slomškova nedelja, 24. 9. 2017

25. nedelja med letom – Slomškova nedelja, 24. 9. 2017

Kategorija :Oznanila

Razsežnost Slomškovega delovanja je poleg prizadevanja za rast Božjega kraljestva njegova velika ljubezen do slovenskega naroda, do maternega jezika in do domače kulture ter tradicije. Kaj bi nam danes Slomšek povedal o ljubezni do domovine? Verjetno tole: »Tista dežela, v kateri je bil kdo rojen ali zrejen ali v kateri stalno prebiva, se imenuje rojstna ali domača dežela, domovina, očetnjava. Ob hvaležnosti za leta naše slovenske samostojnosti moramo zato kljub vsemu na preteklost in sedanjost pogledati tudi s primerno kritiko. Marsikaj je namreč upravičeno razlog za nezadovoljstvo mnogih. Tudi tukaj nam lahko pomaga lepa in zelo resnična Slomškova misel, ki pravi: »Časi so takšni, kakršni so ljudje«. Ne pomaga torej, če smo nezadovoljni, treba je nekaj storiti. In kot pravi Slomšek, je treba začeti pri sebi. Edina pot v boljšo prihodnost vseh nas je, da bo vsak storil to, kar mora in more storiti v svojem okolju – družini, župniji, službi, … Lepši časi bodo prišli, ko bomo boljši vsi mi. Pot k osebnemu in narodnemu spreobrnjenju pa vodi preko križa. Vera v vstalega Zveličarja je neuničljivi temelj prihodnosti našega naroda. To nas uči zgodovinska izkušnja. Kako pretresljive in resnične so besede preroka Izaija, ki pravi: »Če ne boste verovali, ne boste obstali.« In besede evangelija: »Mladika sama od sebe ne more roditi sadu, če ne ostane na trti.« Vera torej ni le stvar kulture, dediščine in tradicije. Osebna vera v Kristusa nam dejansko zagotavlja osebni in narodni obstoj. Slomškova nedelja, ki jo danes obhajamo, je za vse nas vabilo, da bi po zgledu in priprošnji bl. škofa A. M. Slomška stopili v luč vere, ki smo jo sprejeli od naših vernih prednikov. Povabljeni smo, da temu svetu,v katerem živimo, prinašamo drug drugemu – posebno pa tistim, ki Kristusa še ne poznajo, luč vere, upanja in ljubezni.

Slovesnost v spominskem parku Teharje

V nedeljo, 1. oktobra bo ob 11. uri spominska slovesnost za žrtve vojnih in povojnih pobojev na kraju mučeništva – grobišče Teharje. Lepo vabljeni.

Družinska sveta maša

V povezavi z začetkom novega veroučnega leta opozarjamo, da imamo vsako nedeljo tudi družinsko sveto mašo, ki jo oblikujejo veroučenci, starši, zakonci in mnoge druge skupine, ki delujejo v župniji. Družinska sveta maša je vsako nedeljo ob 10. uri. Prav zaradi tega ste k tej sv. maši vabljeni še posebno šolska mladina in družine. Storimo vse, da bo družinska sv. maša postala res del nas vseh.

Z oktobrom bodo v stolni cerkvi večerne svete maše ob 18. uri. Pričetek s ponedeljkom (2.10.).

Skupnost bralcev dobre knjige

Ljubitelji dobre knjige se bomo ponovno srečali zadnji torek v septembru, 26.9.2017, ob 20. uri v župnišču, ko si bomo podelili misli o prebranih knjigah. Pisatelj Ivan Zorec je v zbirki Beli menihi predstavil zgodovino stiških menihov. Ko se je pripravljal na pisanje, je v letih 1930 in 1931 več mesecev preživel v stiškem samostanu, da bi od blizu spoznal življenje redovnikov. Preučil je domačo zgodovino, še prav posebej zgodovino kmečkega človeka. Izhajale so kot Slovenske večernice pri Mohorjevi družbi in leta 1991 izšle pri Založništvu slovenske knjige. Pisateljica Alenka Lawrence v knjigi In kje je tu Bog predstavlja Cheshirjeve edinstvene izkušnje vojne, spreobrnjenja in premagovanja različnosti. Njegova pripoved o povojnem življenju, o poti v katolištvo, bogatih izkušnjah v negi invalidov in umirajočih ter njegovem odnosu do molitve, družinskega življenja in etičnih vprašanj, s katerimi se sooča naša družba, ima za nas še vedno veliko sporočilnost. Prek njegovih spominov spoznamo ljudi iz različnih držav in prav vsi nam lahko povedo osupljive zgodbe. Knjiga je izšla pri založbi Družina. Pisatelj Sergio Bambaren je v knjigi Belo jadro opisal zakonca Michaela in Gail, ki sta se po osmih letih zakona odločila, da zapustita varno in znano. Z jadrnico sta odplula iz Nove Zelandije proti krajem, ki jih ni bilo na zemljevidu, proti neznanemu. Knjiga je izšla pri založbi Eno.

Župnijsko romanje

Tudi tokrat bomo imeli enodnevni romarski dan naše župnije.
Prav je, da se na romanju združi celotna naša župnija
od raznih skupin do posameznikov.
To leto bo cilj naše romarske poti Sveta Gora nad Gorico.
Romanje bo potekalo v soboto, 30. septembra.
Avtobus bo odpeljal izpred stare avtobusne postaje
ob 6. uri zjutraj.
Cena prevoza z avtobusom je 15 €.
Prijavite se v župnijski pisarni.
Na romarski poti bo poskrbljeno tudi za skupno kosilo.
Tisti, ki se boste zanj odločili, se pri vpisu nanj naročite.

MINISTRANTSKE VAJE

Vabljeni vsi fantje! Tisti, ki že ministrirate ter vsi ostali, ki se želite na novo pridružiti ministrantom! Srečanje je vsako drugo soboto v mesecu ob 16. uri v zakristiji cerkve sv. Danijela v Celju!
Naslednje srečanje bo, 14. 10. 2017 ob 16. uri!
Duhovna dneva za ministrante pa bosta 24. in 25. 11. 2017 na Reki pri Laškem.

Lepo vabljeni!
https://www.celje-stolnica.si/skupine/ministranti
https://www.facebook.com/ministranti.celje/

Festival Ritem srca 2017

bo 12. oktobra ob 19.30 v športni dvorani OŠ Alojzija Šuštarja v Šentvidu v Ljubljani. Predstavilo se bo 7 izvajalcev: Neža in Damjan Pančur, Alex Centa, skupina Odsev, Petra Stopar, Rebeka Bogataj, Marko Nzobandora in skupina Svetnik. Poleg nove glasbe (ta je bila prek natečaja izbrana za letošnji festival) pa bo večer oblikovala tuja in domača sodobna krščanska glasba, ki bo zaživela ob spremljavi festivalskega benda. Organiziran je avtobusni prevoz.

Odhod iz Celja s stare avtobusne postaje ob 18. uri.
Prijavite se na tel.: 031/369-598 (Ivan Hrastnik, kpl)


Današnja božja beseda