Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila Jezus Kristus, Kralj vesoljstva – 26.11.2017

Oznanila Jezus Kristus, Kralj vesoljstva – 26.11.2017

Kategorija :Oznanila

Naš cilj je božje kraljestvo

Naš konec ni smrt, ampak vstajenje. »Kakor namreč v Adamu vsi umirajo, tako bodo v Kristusu tudi vsi oživljeni,« je zapisal apostol Pavel v 1. pismu Korinčanom (15,20-26.28). Kristus je že vstal in nam tako pokazal, kaj čaka tudi nas. Res pa je, da mora biti izpolnjen tudi določen pogoj: treba je ostati povezan z Bogom. To storimo tako, da se izogibamo vsakega zla: sovraštva, krivičnosti, egoizma in se podvržemo Božjemu zakonu, ki je ljubezen. Le tako ne bomo zgrešili poti, ki vodi k našemu največjemu cilju, Božjemu kraljestvu, kjer bo Bog »kraljeval« z ljubeznijo in nas položil na svoje srce, da bo on v nas in mi v njem. Sveto pismo nam zagotavlja, da bo končno Bog uničil sleherno poglavarstvo, oblast in moč, tudi smrt. Tako bo Bog vse v vsem. V evangeliju po Mateju (25, 31-46) nam Jezus spregovori o poslednji sodbi. O čem bomo polagali račun pri poslednji sodbi? Jezus nas ne bo vprašal, kolikokrat smo bili pri verouku ali pri maši, tudi ga ne bo zanimalo, če smo vsak dan molili. Vse to je namreč pomoč, da lahko deluje tisto, kar je najbolj potrebno: ljubezen. Jezus spregovori o konkretnih delih ljubezni, ne pa le o neki romantični ljubezni, ki sama po sebi ni nič drugega kot zadovoljevanje nas samih. Govori o realnem življenju in izvrševanju Božje volje. Zanimalo ga bo ali smo bili v odnosu do ljudi okoli nas podobni njemu, dobremu pastirju, ki rešuje izgubljeno, obvezuje ranjeno, daruje vse potrebno za življenje … Jezus je še posebej v ubogih, zavrženih in zaničevanih, zato je toliko bolj pomembno, da s temi ljudmi ravnamo s posebno ljubeznijo. Če bo v našem srcu našel usmiljeno ljubezen, bo tudi njegovo usmiljenje do nas neskončno. Jezus si želi, da bi v njegovo kraljestvo prišli vsi, vendar nam pri tem pušča svobodo, da se sami odločamo, kako bomo ravnali – ali bomo sprejeli zakon ljubezni ali pa se bomo raje predajali zameram, sovraštvu in svojim sebičnim težnjam. Še vedno imamo izbiro: ali bomo gledali v smeri Božjega kraljestva in delali dobro in z ljubeznijo ali pa bomo nasedli blišču in ponudbam tega sveta, iskali samo svoje koristi in podlegli javnemu mnenju, ki zaničuje Boga in njegove služabnike. Odprimo se Božji milosti, da se bomo mogli prav odločati: zavračali zlo, živeli z ljubeznijo in usmiljenjem ter s ponižnim srcem hiteli Bogu naproti v ubogih in zapostavljenih, saj je v tem naša večna sreča.

Zbral in uredil: Ivan Hrastnik, kpl.

Marijo nosijo

Z današnjo nedeljo Jezusa Kristusa Kralja vesoljstva zaključujemo cerkveno leto. Naslednji teden s prvo adventno nedeljo začenjamo čas duhovne priprave na božične praznike. Tudi v letošnjem adventnem času bo v naši župniji Marija potovala iz družine v družino in družinske skupnosti pripravljala na božje rojstvo. V nedeljo bo tukaj v cerkvi pripravljen Marijin kip, ki ga po maši vzame prva družina in ga v ponedeljek pred mašo prinese nazaj in ga nato po maši vzame naslednja družina.. Tako bo potem skozi ves adventni čas. Prosimo, da se družine, ki bi želele sprejeti Marijo na svoj dom, prijavite v zakristiji ali v župnijski pisarni. Molitev v družini ob Marijinem kipu lahko oblikujete po svoji zamisli. V pomoč pa vam bo tudi molitev, ki bo spremljala Marijin kip.

Adventne delavnice

Vsi veroučenci in starši ste povabljeni, da se udeležite adventnih delavnic v soboto 2. decembra ob 9. uri v župnijskih prostorih pri kateri bodo izdelovali adventne vence in božične voščilnice, itd., … S seboj prinesite samo štiri svečke, za ostali material bo poskrbljeno.

Sveti Miklavž prihaja

Sv. Miklavž je sporočil, da bo tudi to leto obiskal našo župnijo in sicer na predvečer njegovega praznika, to je v torek, 5. decembra ob 16.30 uri. Obdaroval bo otroke od najmanjših do vključno 5. razred devetletne šole. Starši boste za Miklavževo darilo prispevali simbolično 5 €. To lahko storite v župnijski pisarni, kjer boste prejeli tudi potrdilo, s katerim bo lahko otrok prejel darilo. Verouka na dan svetega Miklavža ne bo.

Skupnost bralcev dobre knjige

Ljubitelji dobre knjige se bomo srečali v torek, 28.11.2017, ob 19. uri v župnijskih prostorih. Podelili si bomo misli o prebrani knjigi Pravi zaklad. Napisala jo je pisateljica Tessa Afshar, ki se je rodila v Iranu v muslimanski družini. Ko so se njeni starši ločili, se je pri štirinajstih letih preselila v Anglijo. Študij je nadaljevala v Ameriki, ki je postala tudi njej dom. Pri dvajsetih se je spreobrnila v krščanstvo in študirala teologijo. Knjiga pripoveduje o Judinji Sari, ki se je poročila s plemičem Darejem. Sčasoma je svojega moža vzljubila, a moževa ljubezen se ji je zdela nedosegljiva. Darej pa je še vedno dvomil o svoji ženi. Njegov nemir se je še poglobil, ko je spoznal, da je Sara pomagala bratrancu Nehemiju pri prizadevanjih za obnovo jeruzalemskega obzidja. Kralj je Dareju ukazal, da mora tudi on pri tem sodelovati, zato sta se s Saro odpravila na pot v domovino ljudstva Darejeve matere. Pot bo polna nevarnosti, sporov in neverjetnih spominov, ki bodo Dareju pomagali uvideti, da njegovo življenje vodi božja roka. Knjiga je izšla pri založbi Družina.

Teden Karitas

Pred nami je teden Karitas, v katerem se bomo združili z vsemi, ki pomoči potrebnim ponudijo svojo roko ljubezni. To poslanstvo v Cerkvi na poseben način uresničuje Karitas. V okviru tedna Karitas slovenska Karitas v Celju prireja dobrodelni koncert »KLIC DOBROTE« Ob neposrednem prenosu RTV slovenska Karitas zbira sredstva, namenjena družinam v stiski. Koncert KLIC DOBROTE bo v sredo 29. 11. ob 20 uri v celjski dvorani Golovec. Prav je, da se koncerta udeležimo in se po svojih močeh velikodušno vključimo med darovalce. Ob tej priložnosti lahko pomagate tudi celjski Karitas z ozimnico ali s svojimi prispevki.

Srečanje ob Svetem pismu

V četrtek po večerni sveti maši (18.45) vabljeni k srečanju ob Svetem pismu.

Svetovalnica

vabi vse, ki ste se znašli v stiski. Kdaj? Vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih. Prijava: v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8.00 do 12.00 ure).

Slovesno čaščenje Najsvetejšega

Vsako leto imamo v naši župniji slovesno celodnevno čaščenje najsvetejšega zakramenta 3. in 4. decembra v stolnici, ter 6. decembra v Marijini cerkvi. To leto začenjamo s čaščenje v nedeljo 3. decembra, ko bo Najsvetejše izspostavljeno po zadnji dopoldanski sveti maši, do večerne svete maše. Lepo povabljeni vsi, da se čaščenju pridružite.

NEDELJA – STOLNICA:
11.30 sv. maša in začetek češčenja
15.00 križev pot
17.45 litanije, zaključek češčenja in sv. maša

PONEDELJEK – STOLNICA
07.00 – sv. maša in začetek češčenja
10.00 – sv. maša
15.00 – križev pot
17.45 litanije, zaključek češčenja in sv. maša

SREDA – MARIJINA CERKEV:
08.00 sv. maša in začetek češčenja
10.00 sv. maša
15.00 križev pot
17.45 litanije, zaključek češčenja in sv. maša

Vsi župljani smo lepo vabljeni, da v času slovesnega češčenja Najsvetejšega pridemo vsaj za nekaj minut počastit evharističnega Jezusa. Najsvetejše bo izpostavljeno v češčenje cel dan (razen nedelje) od jutranje do večerne sv. maše. V vmesnem času med zgoraj navedenimi obredi in pobožnostmi so vse skupine, ki delujejo v župniji, lepo vabljene, da sodelujejo s svojo molitveno uro pred Najsvetejšim. Vljudno prosimo, da zaradi lažje koordinacije slovesnega češčenja sodelovanje vaše skupine sporočite koordinatorju na GSM 031 209 962 ali na elektronski naslov: cescenje@gmail.com.

NOČNO ČEŠČENJE NAJSVETEJŠEGA

prvi petek in prva sobota ̴
V petek, 01.12.2017, od 21. ure, do sobote, 02.12.2016, do 7. ure, bo potekalo nočno češčenje Najsvetejšega. Cerkev je v času nočnega češčenja zaklenjena, zato so menjave nočnih častilcev pri stranskih vratih predvidene ob 21., 23., 01., 03. in 05. uri. Vsi lepo vabljeni! PRIJAVE NISO POTREBNE.

 


Današnja božja beseda