Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 1. adventna nedelja – 3. 12. 2017

Oznanila 1. adventna nedelja – 3. 12. 2017

Kategorija :Oznanila Vsi

Advent

Z današnjo nedeljo začenjamo novo cerkveno leto. Gre za nov čas, ki nam ga Gospod podarja. Ne smemo ga zapraviti. Nikoli več se ne bo ponovil. Pričakujmo in zahrepenimo po Jezusovem prihodu. To je čas, ko se moramo duhovno približati vrhu gore, h kateri potujejo vsi narodi. Bomo znali pripraviti pot in izravnati duhovne steze našega življenja?

Sveti Pavel nam danes govori: »Noč se je pomaknila in dan se je približal. Odložimo dela teme in si nadenimo orožje luči ter živimo pošteno!« Pričakovanje! V duši se mora do zadnjih sten naše samote nekaj prebuditi. Odprimo jaslice naših src na stežaj. Zagotovo bo prišel, ne čakamo zaman. Pometimo, očistimo in razsvetlimo to kamrico, da bo svetloba naše duše postala najlepše darilo Novorojenemu. V tem milostnem času se moramo potruditi, srečati se s samim seboj, s sočlovekom in predvsem z Bogom. Odpreti se moramo adventnemu rosenju božje milosti in spoznati kako nekaj velikega je, da se Bog hoče roditi v meni in tebi. In ko bo potrkal sveti večer, ne bo trkal zaman!

Marjan Jezernik, opat

Adventni čas

Z današnjo nedeljo začenjamo novo cerkveno leto, novo skrivnostno dogajanje našega odrešenja. Milostni čas, ki nam ga Gospod znova podarja, ne smemo zapraviti, ampak se moramo potruditi, da se znotraj samega sebe znova srečamo z Novorojenim. Odpreti se moramo adventnemu rosenju božje milosti. Prav zaradi vsega tega je prav, da še posebno po naših družinah v tem času več časa namenimo molitvi, duhovnim razgovorom in branju, še posebno pa se z dobrimi deli pripravljamo na praznik božjega rojstva. Adventni venec naj bo zunanje znamenje, da želimo čas preživeti kar se da duhovno. Pomislimo tudi na našo spravo z Bogom, zato bo večkrat tudi priložnost za sveto spoved.

Prihaja sveti Miklavž

Tudi to leto bo našo župnijo obiskal sv. Miklavž. Miklavževa prireditev bo v torek, 5. decembra, ob 16.30 uri. Na Miklavža se bomo pripravili s kratko igrico in petjem, nato bo sv. Miklavž obdaril otroke od najmanjših do 5. razreda osnovne šole. Ker pa ima Miklavž za obdariti veliko otrok, bo potrebno za darilo staršem prispevati 5 €. Pri vplačilu dobite posebno potrdilo, s katerim bo vašemu otroku Miklavž izročil darilo. Prispevek lahko vplačate v župnijski pisarni.

Brezmadežna

Ves advent nas spremlja Marija v pričakovanju božjega rojstva. Še posebno nas nagovarja prav na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, ki ga bomo obhajali v petek, 8. decembra. K praznovanju praznika pa nas vodi devetdnevnica na čast Brezmadežni, h kateri smo povabljeni pri vsaki večerni sv. maši. Na praznik po večerni sv. maši bomo imeli akademijo na čast Marijinemu brezmadežnemu spočetju.

Skupnost bralcev dobre knjige

Bralci dobre knjige se bomo zbrali v prihodnjem letu, zadnji torek v januarju, 30.1.2018, ob 19. uri v župnišču in si podelili misli o prebranih knjigah. John Colapinto je napisal pretresljivo pripoved o dečku, ki so ga vzgajali kot deklico. Bruce Reimer je pri osmih mesecih starosti zaradi zašušmarjenega obrezovanja v celoti izgubil penis. Slavni strokovnjak za raziskave spola je starše prepričal, da so pristali na to, da so sinu naredili kirurško spremembo spola, ki ji je sledila družbena, duševna in hormonska terapija. O primeru so v medicinski literaturi poročali kot uspehu brez primere in postal je eden najslavnejših pacientov v analih moderne medicine. Preobrazba dečka Brucea v deklico Brendo je namreč prvi znani primer spremembe spola pri normalno razvitem otroku in je veljal za neizpodbiten dokaz prevlade okolja nad biologijo pri razločevanju spolov. Toda poskus je bil v resnici polomija: Bruce ni zmogel zaživeti vsiljene dekliškosti. Ko je pri 14 letih izvedel resnico, je ponovno prevzel spol, zapisan v svojih genih in kromosomih in si nadel ime David. Knjiga Moja dolina Ivana Korošca je izšla je ob njegovi 85-letnici, v njej pa je avtor na literariziran način.podrobno opisal svojo razgibano in težko življenjsko pot. V prvem delu je obširno spregovoril o svojem rojstnem kraju Bizovik in življenju pred drugo svetovno vojno v vaseh vzhodno od Ljubljane. Opisi so poetični, kljub pretresljivim zgodbam življenja peric, ki so prale perilo za premožnejše ljubljanske družine in ga vozile v Ljubljano. Kot otrok je avtor opazoval lepe in grde stvari, ko pa se je bližala vojna, je začutil tudi že prva politična nasprotja. Knjigo je posvetil vsem Slovencem, ki so trpeli nasilje in krivice. Obe knjigi sta izšli pri založbi Družina.

Svetovalnica

vabi vse, ki ste se znašli v stiski.

Kdaj? Vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih. Prijava: v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8.00 do 12.00 ure).

Celodnevno čaščenje Rešnjega Telesa

Kot vsako leto bomo v naši župniji imeli celodnevno čaščenje najsvetejšega zakramenta v nedeljo 3. in ponedeljek 4. decembra v stolni cerkvi, ter v sredo 6. decembra v Marijini cerkvi. Tudi to leto se je liturgična skupina še posebno potrudila, da oblikuje dneve čaščenja. Pridružimo se temu duhovno bogatemu in skrivnostnemu dogajanju tudi mi. Zaradi čaščenja v Marijini cerkvi naslednjo sredo v stolnici ne bo večerne sv. maše.

Program slovesnega celodnevnega češčenja Sv. Rešnjega Telesa

V nedeljo in ponedeljek, 3. in 4. 12. 2017, v stolnici, in v sredo, 6. 12. 2016, v Marijini cerkvi, bo naša župnija v imenu cele škofije častila evharističnega Jezusa.

Trenutno znan program češčenja:

NEDELJA, 3.12. – STOLNICA:

11.30 sv. maša in začetek češčenja
14.00 – 15.00 molitvena ura – bralci beril
15.00 križev pot
17.45 litanije, zaključek slovesnega češčenja, sv. maša

PONEDELJEK, 4.12. – STOLNICA

07.00 sv. maša in začetek češčenja
10.00 sv. maša
15.00 križev pot
17.45 litanije, zaključek češčenja in sv. maša
18.30 – 20.00 molitvena ura za duše v vicah
20.00 – 21.00 večerna tiha adoracija

SREDA, 6.12. – MARIJINA CERKEV:
08.00 sv. maša in začetek češčenja
08.30 – 09.30 molitvena ura (bralci beril)
10.00 sv. maša
10.30 – 12.00 molitvena ura (molitvena skupina)
15.00 križev pot
17.45 litanije, zaključek češčenja in sv. maša

Vsi župljani smo lepo vabljeni, da v času slovesnega češčenja evharističnega Jezusa sami, v dvoje, z družinami, s skupinami vsaj na kratko obiščemo evharističnega Jezusa, ki nam tudi danes kot pravi človek s svojo telesno navzočnostjo pod podobo kruha želi biti blizu.

Marijo nosijo

Tudi v letošnjem adventnem času v naši župniji Marija potuje iz družine v družino in družinske skupnosti pripravljala na božje rojstvo. Pri daritvenem oltarju je pripravljen Marijin kip, ki ga po večerni maši vzame družina in ga naslednji dan pred večerno mašo prinese nazaj in ga nato po maši vzame naslednja družina.. Tako bo skozi ves adventni čas. Prosimo, da se družine, ki bi želele sprejeti Marijo na svoj dom, prijavite v zakristiji ali v župnijski pisarni. Molitev v družini ob Marijinem kipu lahko oblikujete po svoji zamisli. V pomoč pa vam bo tudi molitev, ki bo spremljala Marijin kip.

 


Današnja božja beseda