Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 4. nedelja med letom – 28.1.2018

Oznanila 4. nedelja med letom – 28.1.2018

Kategorija :Oznanila Vsi

SVETO PISMO

Že precej let je ena nedelja v januarju posvečena Svetemu pismu. Je morda kdo od nas zaradi tega kaj večkrat vzel v roke to knjigo, jo prebiral, ob njej premišljeval in uravnaval svoje življenje?! Namreč za to gre – da bi kristjani znali in hoteli živeti z Božjo besedo; da bi iz nje črpali moč in modrost za svoje vsakdanje odločitve. Lahko bi spet tarnali, da je za katoličane Sveto pismo zakopani zaklad – vemo, da obstaja, pa se ne potrudimo, da bi ga odkrili in imeli od njega kakšno korist. Tako nekako navadno zgleda naše razmišljanje na nedeljo Svetega pisma.

Za Sveto pismo pravimo, da je knjiga življenja. Torej v njem niso zbrane kakšne učene razprave o Bogu in našem odrešenju. Prav tako to ni zbirka moralnih predpisov in natančnih razlag, kako naj živimo, da bomo Bogu všeč. Božja beseda nam največ govori po osebah in dogodkih. Zapisano je, kako so se oni srečevali z Bogom in odkrivali njegovo voljo. Ker pa so to bili ljudje kakor mi, v Svetem pismu ni vse samo lepó in vzpodbudno. V njem so pošteno zapisane tudi napake, grehi in zlobnost ljudi. In vendar se počasi vedno bolj kaže prava smer – tudi človeška slabotnost in hudobija ne moreta preprečiti izpolnitve Božjega načrta. Sveto pismo torej ni nekakšna lepa teorija – iz nje nam govori življenje. Dobri zgledi nas vabijo k posnemanju in nam vlivajo zaupanje. Napake pa nas opominjajo in odvračajo od zla, ko nam kažejo tudi posledice takšnega ravnanja. Zato vzemimo Sveto pismo v svoje roke in dopustimo, da nam Božja beseda spregovori!

Zbral in uredil: Ivan Hrastnik, kpl

Svečnica – praznik Kristusove luči

V petek je praznik Gospodovega darovanja ali Svečnica. Svete maše bodo kakor ob nedeljah. Naj bodo na praznik Jezusovega darovanja goreče sveče tudi za nas simbol tiste luči, ki odrešuje vse naše življenjske poti. Na razpolago vam bodo sveče, ki jih boste blagoslovljene ponesli na svoje domove. Naj bodo znamenje družinske sreče in ljubezni. Vaši darovi v cerkvi bodo namenjeni za sveče in razsvetljavo po naših cerkvah.

Prvi četrtek – pol ure pred večerno sv. mašo molitvena ura za duhovne poklice.
Prvi petek – Vabljeni k pobožnosti na čast Jezusovemu srcu.
Prva sobota – ob 8. uri v Marijini cerkvi sv. maša in pobožnost na čast Marijinemu brezmadežnemu srcu.

Skupnost bralcev dobre knjige

Bralci dobre knjige se bomo zbrali v torek, 30.1.2018, ob 19. uri v župnišču in si podelili misli o prebranih knjigah. John Colapinto je napisal pretresljivo pripoved o dečku, ki so ga vzgajali kot deklico. Bruce Reimer je pri osmih mesecih starosti zaradi zašušmarjenega obrezovanja v celoti izgubil penis. Slavni strokovnjak za raziskave spola je starše prepričal, da so pristali na to, da so sinu naredili kirurško spremembo spola in ga poimenovali Brenda. Sledila je družbena, duševna in hormonska terapija. Bruce nikoli ni zmogel zaživeti vsiljene dekliškosti. Ko je pri 14 letih izvedel resnico, je ponovno prevzel spol, zapisan v svojih genih in kromosomih in si nadel ime David.

Knjiga Moja dolina Ivana Korošca je izšla je ob njegovi 85- letnici, v njej pa je avtor na literariziran način.podrobno opisal svojo razgibano in težko življenjsko pot. V prvem delu je obširno spregovoril o življenju pred drugo svetovno vojno v vaseh vzhodno od Ljubljane. Kot otrok je avtor opazoval lepe in grde stvari, ko pa se je bližala vojna, je začutil tudi že prva politična nasprotja. Knjigo je posvetil vsem Slovencem, ki so trpeli nasilje in krivice. Obe knjigi sta izšli pri založbi Družina.

Slovenska škofovska konferenca in Aritours vas vabimo na romanje v Italijo RIM in VATIKAN, ob »Ad limina«

Obisk na grobu apostolov v Rimu »Ad limina apostolorum« je dolžnost, ki je naložena škofom osebno in izhaja iz stare navade, ki jo je v današnji obliki z odlokom določil papež Pij X. (31. decembra 1909).

Dolžnost vključuje obvezo škofov obiskati grobove apostolov Petra in Pavla ter se predstaviti rimskemu papežu, kar je izraz spoštovanja in škofovskega bratstva, dokaz vdanosti in pokorščine, ter hvaležnost apostolskemu sedežu za pomoč pri vodenju krajevne Cerkve.

Slovenski škofje bomo ta obisk opravili med 26. februarjem in 3. marcem 2018 in ob tej priložnosti bomo škofje skupaj maševali v štirih glavnih bazilikah (sv. Janez, sv. Pavel, Marija Snežna in sv. Peter).

Da ne bi škofje somaševali brez vas vernikov, vas vabim da se nam pridružite. 

msgr. Alojzij Cvikl DJ, mariborski nadškof metropolit

CENA: 229 EUR

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in takse, avtobusna dovolilnica za center Rima, 2 polpenziona v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), avdio guide sistem (slušalke), vsi zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: vstopnina vzpon na kupolo bazilike sv. Petra (cca. 8 EUR), enoposteljna soba 50 EUR.

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.
Prijavnina: 13 EUR na pogodbo.
Odstopnina: 11 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si


Današnja božja beseda