Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 19. nedelja med letom – 12.8.2018

Oznanila 19. nedelja med letom – 12.8.2018

Kategorija :Oznanila Vsi

PO MARIJI NAZAJ K PRAVIM KORENINAM EVROPE

Imata evropska zastava in Devica Marija kaj skupnega?
Na praznik Marijinega vnebovzetja beremo Božjo besedo iz knjige Razodetja o ženi, ki je »obdana s soncem, in pod njenimi nogami je mesec in na njeni glavi venec iz dvanajstih zvezd.« (Raz 12,1) Tradicionalno katoliško razumevanje Svetega pisma in ikonografsko izročilo v tej ženi prepoznavata Marijo. Podobo Marije Brezmadežne cerkvena umetnost upodablja po navedenem opisu. Vemo pa tudi, da zastavo Evropske unije sestavlja krog iz dvanajstih zlatih zvezd na modri podlagi, torej isti venec torej, kot tisti, ki krasi podobo Brezmadežne. Oblika zastave je bila uradno sprejeta 8. decembra 1955, ob čemer je Svet Evrope zapisal: »Na nebesno modri podlagi je krog iz dvanajstih zvezd, ki predstavlja zvezo evropskih narodov. Število zvezd se ne spreminja, saj število dvanajst predstavlja popolnost in enotnost«. Formalen opis zastave ne omenja povezave z Marijo, toda iz pričevanj snovalcev zastave Arsèna Heitza, francoskega katolika in Paula M. G. Lévya, Belgijca judovskega rodu, izvemo, da je Lévy dobil navdih in idejo za zastavo med sprehodom, ko je šel mimo kipa Brezmadežne. In tudi ni naključje, da je bila zastava uradno razglašena na sam praznik Brezmadežne. Marija ima za Evropsko unijo poseben kulturni kot tudi duhovni pomen. Njeno varstvo, ki ga dokazujejo omenjena »naključja«, je več kot dobro in koristno. Toda tudi Marija podobno kot Bog ne želi delati na silo, temveč si želi našega sodelovanja. Ne gre za to, da vsemogočni Bog česa ne zmore in da nas zato potrebuje, gre za to, da si našega sodelovanja preprosto želi. Sodelujmo torej z Marijo, ki bo za nas prosila pri Jezusu in skupaj pomagajmo sočloveku in Evropi.
Naj omenim dve možnosti: molitev – prijateljski odnos z Marijo in služenje drugim. V molitvi, še posebej pri rožnem vencu, se obračajmo na Marijo kot na našo mater in jo s svojimi besedami prosimo za pomoč in navdih, da pomaga tebi, tvojemu sosedu, naši Evropi. Obrabimo naše rožne vence in ob nizanju Zdravamarij ter občudovanju kake nam ljube Marijine podobe prosimo za konkretne namene Evrope. Toda nič velikega se ne bo spremenilo, če bomo le molili, ne da bi živeli po zgledu Marije. Zato se trudimo, da bi po Njeni priprošnji v našem vsakdanjem življenju drug drugemu nesebično pomagali, pa četudi le s prijazno besedo in nasmehom. Verjamem da bomo na tak način, skupaj z Marijo, Evropo naredili prijaznejšo in srečnejšo.

Matic Lesjak, kaplan

POZDRAV NOVEGA KAPLANA

Dragi vsi!

Kot novi kaplan vas vse z veseljem pozdravljam. Duhovnik sem slaba dva meseca in rad povem, da sem zato duhovnik dojenček, ki potrebuje toliko več molitve, razumevanja in pomoči. Trudil se bom, da bi vam kot človek in duhovnik pomagal živeti svoje novomašno geslo: »Da bi bili z Njim.« (Mr 3,14)
Tako župljanom kot tudi g. opatu Marjanu Jezerniku in župnijskim sodelavcem se zahvaljujem za lep sprejem ter prijazne spodbude pri prvih korakih kaplanovanja.
Matic Lesjak, kpl

Praznik Marijinega vnebovzetja

V sredo je slovesen in zapovedan praznik Marijinega vnebovzetja. V naši Marijini cerkvi bo žegnanje. S praznovanjem bomo začeli že v torek zvečer, ko bomo ob 19. uri imeli sveto mašo ter slovesne večernice prazničnega dne. Slovesna praznična sveta maša bo v sredo ob 9. uri. Praznovanje bomo zaključili zvečer ob 19h s sveto mašo in slovesnimi litanijami Matere Božje.
Iz torka na sredo bo v Marijini cerkvi nočno molitveno bdenje pred Najsvetejšim, ki ga bomo izpostavili v torek po večerni sveti maši in bo izpostavljeno do slovesne maše v sredo do 9. ure. Kdor se more pridružiti, je lepo povabljen. Zaradi praznika v torek in sredo zvečer v stolni cerkvi ne bo svete maše.

Nedelja svetega Danijela

V nedeljo, 26. avgusta, naša župnija in mesto obhajata praznik našega zavetnika preroka Danijela. Ob praznovanju se bomo zahvalili farnemu patronu za njegovo varstvo in priprošnjo. Sv. Danijel je zavetnik tako naše župnije, kakor tudi mesta Celje. S praznovanjem bomo začeli v soboto zvečer, ko bomo pri večerni sveti maši imeli slovesne večernice praznika.
Slovesna sveta maša praznika, ki jo bo vodil kapucinski zlatomašnik in profesor p. dr. Metod Benedik, bo ob 10. uri. Vabljeni smo, da se v velikem številu udeležimo našega farnega praznika.
Po slovesnosti se bomo pred stolnico ob koščku kruha in kozarcu še malo zadržali in se skupno poveselili.
Lepo vabljeni.


Današnja božja beseda