Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila Kristus kralj vesoljstva – 34. nedelja med letom

Oznanila Kristus kralj vesoljstva – 34. nedelja med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

Naj Kristus kraljuje v vašem vsakdanu!

Zgodovina pozna različna kraljestva ter takšne in drugačne vladarje. A kristjani poznamo Kralja, ki se v celoti razlikuje od vseh zemeljskih vladarjev – Kristusa, ki ima kot Božji Sin popolnoma drugačen način, saj nam pušča odprte roke, da se lahko prostovoljno in premišljeno odločimo Zanj in mu dovolimo, da bo On kralj našega
življenja. Naj ne mine noben naš dan, da ne bi naše energije porabili za delo, naj bo kakršno koli – delo učitelja, delavca, študenta, upokojenca … Ravno čas, ko delamo, je odlična priložnost, da ga izročimo Bogu ter tako povabimo Kristusa, da je takrat v tem času navzoč z nami. Lep slovenski pregovor, modrost naših vernih prednikov pravi: »Z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo!« To lahko uresničujemo tako, da se na začetku delovnega dne, študijskega popoldneva ali pa kuhanja kosila preprosto pokrižamo, kot so nas učili še kot otroke. Nato kratko, v tišini prosimo Boga, naj bo ob delu poleg nas, nam pomaga, da bomo kuhanje, fizično delo ali pa delo za pisalno mizo opravljali dobro, kakovostno, po naših najboljših močeh, in to zato, ker želimo ljubiti Boga in z delom služiti ter pomagati drugim ljudem. Pred Bogom namreč ni važen človeški uspeh, ampak ljubezen, s katero je delo opravljeno. Bog nas kliče, kjer smo, in želi, da ga ljubimo v tem, kar smo. Ko pride obdobje,
dan ali ura, ko nam je težko in nam delo ne gre, stisnimo zobe in recimo Bogu:
»Prosim, Ti pomagaj, daj, da bom zdržal. Naj bo to za našo Slovenijo, za našo župnijo …« Trud, vztrajnost ter kvaliteto, s katero delo opravim, lahko Bogu izročim za kakršen koli namen, npr. za lastno družino, prijatelje, ali za dober razplet kake težke situacije. Verjamem, da tak način krščanstva lahko postane del našega vsakdanjega življenja. Spodbujam in prosim vas, da ta teden poskusite vsakdanje delo opravljati tudi na tak način. Tako bomo povabili Kristusa in mu dovolili, da bo kralj slehernega diha našega življenja.

Marjan Jezernik, opat

Marijo nosijo

Z današnjo nedeljo Jezusa Kristusa Kralja vesoljstva zaključujemo cerkveno leto. Naslednji teden s prvo adventno nedeljo začenjamo čas duhovne priprave na božične praznike. Tudi v letošnjem adventnem času bo v naši župniji Marija potovala iz družine v družino in družinske skupnosti pripravljala na božje rojstvo. V nedeljo bo tukaj v cerkvi pripravljen Marijin kip, ki ga po maši vzame prva družina in ga v ponedeljek pred mašo prinese nazaj in ga nato po maši vzame naslednja družina. Tako bo potem skozi ves adventni čas. Prosimo, da se družine, ki bi želele sprejeti Marijo na svoj dom, prijavite v zakristiji ali v župnijski pisarni. Molitev v družini ob Marijinem kipu lahko oblikujete po svoji zamisli. V pomoč pa vam bo tudi molitev, ki bo spremljala Marijin kip.

Adventne delavnice

Vsi veroučenci in starši ste povabljeni, da se udeležite adventnih delavnic v soboto, 1. decembra ob 10. uri v župnijskih prostorih pri kateri bodo izdelovali adventne vence in božične voščilnice. S seboj prinesite samo štiri svečke, za ostali material bo poskrbljeno.

Srečanje ob Svetem pismu

Kdaj: V četrtek po večerni sveti maši (18:45)
vabljeni k srečanju ob Svetem Pismu.

Teden Karitas

Pred nami je teden Karitas, v katerem se bomo združili z vsemi, ki pomoči potrebnim ponudijo svojo roko ljubezni. To poslanstvo v Cerkvi na poseben način uresničuje Karitas. V okviru tedna Karitas slovenska Karitas v Celju prireja dobrodelni koncert »KLIC DOBROTE« Ob neposrednem prenosu RTV slovenska Karitas zbira sredstva, namenjena družinam v stiski. Koncert KLIC DOBROTE bo v sredo, 28. 11. ob 20 uri, v celjski dvorani Golovec. Prav je, da se koncerta udeležimo in se po svojih močeh velikodušno vključimo med darovalce. Ob tej priložnosti lahko pomagate tudi celjski Karitas z ozimnico ali s svojimi prispevki.

Skupnost bralcev dobre knjige

Bralci dobre knjige se bomo srečali v torek, 27.11.2018, ob 19. uri v župnišču in si podelili misli o prebrani knjigi Sulica, ki jo je napisal Louis de Wohl. Knjiga ni samo razširjeno poročilo o evangeljskih dogodkih. Je napeta in doživeta pripoved o najbolj pretresljivih trenutkih Jezusovega življenja. Opisuje vrvež v palačah cesarskega Rima, ki so se dušile v preobilju in mladega vojaka Kasija Longina, ki ga je sovraštvo oblastnikov porinilo na zelo viharno življenjsko pot. Oriše Palestino, Poncija Pilata, člane judovskega vélikega zbora in druge evangeljske osebe. Golgota pomeni vrhunec izdajstva, ljubezni in odrešenja. Pod križem se je Longin spreobrnil. Zagrenjeni in maščevalni vojak je kot priča Jezusovega vstajenja končno našel pravi mir in veselje. Knjiga je izšla pri založbi Družina.


Današnja božja beseda