Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 8. Nedelje med letom

Oznanila 8. Nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

Molitev, molitev, molitev x 23 in »HOP metoda«

Minuli teden smo pri sveti maši slišali Jezusov stavek iz Evangelija po Marku: »Ta rod se lahko izžene le z molitvijo.« Ko bomo v sredo začeli post, dodajmo na seznam postnih zaobljub in odpovedi tudi namen, da poživimo našo osebno molitev. Molitev je za nas nujna, če opustimo pogovor z Bogom, naše duhovno življenje počasi oslabi. »Če človek opusti molitev, najprej živi iz duhovnih zalog … nato pa od zvijače.« Molitev pa nas povezuje z Bogom, ki nam pravi: »Brez mene ne morete storiti ničesar.« Dobro je, da neprenehoma molimo in se nikoli ne naveličamo. Govoriti moramo z Njim in se pogosto obračati k Njemu, z vztrajnostjo in v vseh okoliščinah našega življenja. Razen tega sedaj, v tem postnem času, skupaj z Jezusom hodimo po poti križa, in »kako težko ga je spremljati brez molitve!« Eden od veroučencev mi je na seznam dejanj ljubezni do Boga napisal le: Molitev, molitev, molitev … x 23. Bog daj, da bi v tem postu res več molili! Naj bodo vse odpovedi dejanja nesebične ljubezni, ki jih še dodatno podkrepimo z redno osebno molitvijo, če tudi je to za začetek pred spanjem, že v postelji, ko Jezusu rečemo le:

Hvala Ti za … Oprosti mi za … Prosim Te za …

Matic Lesjak, kpl

Postni čas
Na pepelnično sredo začenjamo sveti postni čas – posebno milostni čas, ki je namenjen naši notranji prenovi in pripravi na praznovanje največjih skrivnosti krščanstva. Za vse lepa priložnost, da z molitvijo, pokoro in dobrimi deli prenovimo svoje duhovno življenje.

Pepelnica
Kot znamenje odgovornega romanja skozi postni čas in pripravljenosti za duhovno prenovo, se bomo na pepelnico simbolično posuli s pepelom in prisluhnili postnemu vabilu: »Spreobrni se in veruj evangeliju« in »Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš!« Pepel, ki je znamenje uničenja, postaja znamenje novega začetka – odrešenja.

Križev pot
V postnem času kristjani več razmišljamo o Jezusovem trpljenju in skrivnosti človeškega trpljenja in umiranja. Prav zaradi tega smo vsak postni petek in nedeljo pol ure pred večerno sveto mašo povabljeni h Križevem potu. Pri Križevem potu bomo molili za vso našo župnijo, še pa se bomo spominjali tistih, za katere boste posebej prosili.

Postna postava
Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Zadržek od mesnih jedi pa je v vseh postnih petkih.

Dve postni spodbudi Škofijske Karitas Celje
Na Škofijski Karitas Celje želimo postno odpoved združiti s prizadevanjem za dobro in z darovanjem za naše bližnje. Tako vas vabimo, da v molitev Angelovega češčenja vsak dan vključimo vse, ki jih težko prenašamo oz. so nam storili krivico. Tako uresničujemo duhovna dela usmiljenja in gradimo spravo med nami. Z drugo akcijo želimo spodbuditi predvsem župnijske in veroučne skupine ter mala občestva k pozornosti na stiske okrog nas. Posebej zato smo pripravili poseben nabiralniček, ki nas vabi k skromni odpovedi (namesto žvečilke, cigareta, čokolade …) pri naših razvadah.

Bralci dobre knjige
Naše srečanje bo v torek, 26.3.2019, ob 19. uri v župnišču. Izmenjali si bomo misli o prebrani knjigi Poslednji kristjani, ki jo je napisal Andreas Knapp. V Evropi nas poleg televizijskih poročil na vojno v Siriji opo-zarjajo zlasti begunci, ki si tu iščejo nov dom. Avtor se je z njimi srečal v rodni Nemčiji in nato po spletu okoliščin tudi v begunskih taboriščih na severu Iraka, kjer še živijo kristjani, ki govorijo Jezusov jezik – aramejščino. Pretresljiva pričevanja tamkajšnjih poslednjih kristjanov sredi islamiziranega sveta nam jasno kažejo, zakaj je trpka usoda begunstva zanje pogosto zadnja možnost preživetja. Več-krat nagrajeno delo med slovenske bralce pospremi uvod Ivana Štuheca, ki dogajanje umesti v širši zgodovinski in mednarodnopolitični okvir.


Današnja božja beseda