Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 5. postne nedelje

Oznanila 5. postne nedelje

Kategorija :Oznanila Vsi

Velikonočna spoved
Postni čas je čudovita priložnost, da stopimo na pot spreobrnjenja in se po dobro opravljeni zakramentalni sveti spovedi vrnemo v objem nebeškega Očeta. Spoved je dušna kopel, ki nas opere vseh madežev in zopet obleče v bleščeče oblačilo posvečujoče milosti. Kdor z zaupanjem in vero prejme zakrament spovedi, stopi v čudoviti trenutek svojega življenja, ko je žalostna preteklost po božjem usmiljenju pokopana in se nam znova odpirajo svetla obzorja božje Ljubezni. Vsako spoved bi zato morali opraviti tako, da je nikdar ne bi mogli več izbrisati iz svojega spomina. Nekateri pravijo, da ne vedo zakaj bi hodili k spovedi, saj nič hudega niso storili in zagrešili. Drugi sicer pridejo v spovednico samo iz navade, toda ne najdejo nič posebnega, kar bi bilo potrebno priznati ali se obtožiti. Mnogi pa vendarle pri spovedi doživijo tisti milostni trenutek, ko pred Boga iskreno položijo svojo duhovno revščino, ob resničnem kesanju prejmejo odpuščanje in mirne vesti odhajajo novim življenjskim izzivom in nalogam na proti. Zavedajmo se, ni greh samo tisto, kar smo slabega storili, ampak tudi tisto, kar smo dobrega opustili. Naj bo naša letošnja velikonočna spoved iskreno priznanje grešnosti, resnično obžalovanje in trden sklep, da bomo storili vse kar je potrebno, da bi bili popolnejši. To bo tudi naša najlepša duhovna zmaga ob praznovanju Velike noči.
Marjan Jezernik, opat

Križev pot
vsak petek in nedeljo pol ure pred večerno sveto mašo

Postni govor
V petek bomo pri večerni sveti maši prisluhnili še zadnjemu postnemu govoru z naslovom: DRUŽINA vzgojiteljica za vrednote življenja. Imel ga bo g. škof dr. Stanislav Lipovšek.

Cvetna nedelja
V nedeljo je Cvetna nedelja Jezusovega trpljenja, spominski dan Jezusovega slovesnega prihoda v Jeruzalem. Tudi mi bomo, preden odide v trpljenje in smrt, Jezusa pozdravili z zelenjem in butarami. Blagoslov zelenja in butar bo pri vsaki sveti maši, slovesen blagoslov pa bo ob 10h, pred Slomškovim spomenikom na trgu pred stolnico, od koder bomo v sprevodu odšli v cerkev, kjer bo slovesna sveta maša. Pri svetih mašah vam bodo pred cerkvijo na razpolago oljčne vejice, ki jih nato blagoslovljene odnesete domov. S svojim prispevkom za oljčne vejice boste pomagali pri gradnji novega župnijskega in mladinskega centra na Hudinji.

Spomin Žalostne Matere Božje
Na petek pred cvetno nedeljo je spomin Žalostne Matere Božje. Kakor vsako leto se bomo na ta dan ob 9. uri zbrali v naši kapeli Žalostne Matere Božje, kjer bo sveta maša za vse žive in rajne člane molitvene bratovščine ŽMB. Vabljeni vsi, ki morete. Bolni in ostareli Jezus je posebno ljubeče skrbel za bolne in obnemogle. Postni čas je čudovita priložnost, da tudi mi poskrbimo zanje. Vsi, ki imate na svojih domovih svoje drage, ki ne morejo v cerkev, da bi za praznike prejeli moč iz višave, imate odgovornost, da zanje poskrbite. V tednu, ki je pred nami smo zanje na razpolago tudi duhovniki. Sporočite nam, na kateri dom moremo prinesti obhajilo.

Postne delavnice
V soboto ob 9. uri bodo v župnijskih prostorih potekale postne delavnice, kjer se bodo delale butare, barvali pirhi, izdelovale voščilnice in še kaj. V času postnih delavnic pa se bo izdelovala tudi velika (t.i. družinska) butara. Lepo povabljeni vsi, še posebno pa šolska mladina in njihove družine.

Nedeljsko češčenje Najsvetejšega zakramenta
Neki človek je 22. januarja 1854 pred izpostavljenim Najsvetejšim zakramentom v srcu slišal: »To je moje evharistično srce. Daj, da ga bodo vsi spoznali. Daj , da ga bodo vsi ljubili. Razširi to pobožnost.« To pobožnost je močno pospeševal papež sv. Pij X., ki je vabil vernike, naj pol ure vsakdanje molitve preživijo pred Najsvetejšim zakramentom. Tudi mi vas lepo in močno vabimo, da postanete stalni častilci evharističnega Jezusa. Nove častilce še posebej potrebujemo za nedelje od 13. do 14. ure, od 15. do 16. ure, od 16. do 17. ure, od 17. do 18. ure, da bi lahko uvedli tudi nedeljsko češčenje Najsvetejšega zakramenta Informacije in prijave: Matej Prepadnik, 031 209 962, cescenje@gmail.com

Slavilni večer pred Najsvetejšim v kapeli Žalostne Matere Božje
Na cvetno soboto zvečer Glasbena zasedba sv. Danijela iz naše župnije pripravlja »Slavilni večer pred Najsvetejšim«. Zato vsi, ki vam je blizu krščanska slavilna glasba in bi radi nekaj časa preživeli v molitvi in slavljenju, vabljeni 13. aprila, ob 20. uri, v kapelo Žalostne Matere Božje.

Bralci dobre knjige
Naše naslednje srečanje bo v torek, 28.5.2019, ob 20. uri v župnišču. Izmenjali si bomo misli o prebrani knjigi Apostol. Avtor, pater Hermann-Josef Zoche, se je rodil leta1958. Študiral je filozofijo in teologijo, doktoriral iz katoliške teologije, nato je študiral ekonomske in socialne vede ter doktoriral iz filozofije. Vstopil je v red Bratov skupnega življenja (Brüdern von gemeinsamen Leben, avguštinski red), leta 1987 pa je bil posvečen v duhovnika. Zgodovinske in svetopisemske vire je raziskoval in roman ustvarjal kar štirinajst let. Z apostolovimi potovanji nam je podrobno opisal antični svet, poln čutnega življenja. V tem zgodovinskem romanu spoznavamo apostola Pavla z nove plati: kot moža z vsemi njegovimi čustvi, v njegovi vztrajnosti in iznajdljivosti, v njegovem obupu, v njegovi neupogljivosti, širokosrčnosti in sposobnosti biti prijatelj. Knjiga je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi.

Družinski križev pot 2019
Na Cvetno nedeljo, 14.04.2019, ob 15. uri lepo vabljeni k družinskemu križevemu potu od grobišča Bukovžlak do cerkve sv. Ane na Teharjah Pripravljajo ga veroučenci naše župnije. Zbrali se bomo pri vhodu v spominski park Teharje v Bukovžlaku. Lepo vabljeni vsi, še posebej družine.

Srečanje članov ŽPS in ključarjev
V torek bo ob 20h v župnišču redno srečanje članov ŽPS in ključarjev. Ker moramo pripraviti praznovanje praznika Velike noči, zato zagotovo pridite vsi!

Svetovalnica
vabi vse, ki ste se znašli v stiski.
Kdaj? Vsak 1. in 3. torek v mesecu od
16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava: v župnijski pisarni osebno ali po
telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8.00 do
12.00 ure).


Današnja božja beseda