Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 12. nedelje med letom

Oznanila 12. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

Besede bl. A. M. Slomška o domovini
»Dežela, v kateri je kdo bil rojen, ali v kateri stanovitno prebiva, se imenuje rojstna ali domača dežela, domovina, očetovstvo ali očevina. Zato je vsak prebivalec svoji domači deželi domovinsko ljubezen dolžan izkazovati … Kdor svojo domovino ljubi, se bo vsega veselil, kar srečo domovine poviša; srce pa ga bo bolelo, če jo nadloga ali nesreča zadene … Kdor svojo domovino resnično ljubi, bo tedaj tudi svoje želje za srečo domovine k Bogu pošiljal, večkrat preserčno zanjo molil. Molimo tudi mi večkrat za svojo ljubo domovino in prosimo Boga, od katerega vse dobro pride, naj blagoslovi njo in njene prebivalce. «


Srečanje starejših 2019
Stolno-opatijsko-mestna župnija Sv. Danijela v Celju in Vincencijeva zveza dobrote, ki deluje pod njenim okriljem, sta v  nedeljo, 16. junija 2019 ob 10. uri na praznik Svete Trojice, tako kot večkrat do sedaj organizirali srečanje starejših župljank in župljanov, ki obiskujejo ali so obiskovali svete maše v stolni in Marijini  cerkvi. Doživeto sveto mašo je daroval g. opat  Marjan Jezernik. Tisti, ki so želeli, so lahko prejeli zakrament bolniškega maziljenja. Sveto mašo je z glasbo in petjem popestrila naša župnijska mladinska Glasbena zasedba sv. Danijela. Vabljeni so bili vsi starejši iz naše župnije. Za tiste, ki niso mogli priti sami ali jim domači niso mogli nuditi prevoza, smo organizirali prevoz oziroma spremstvo. Po sveti maši smo nadaljevali druženje ob zakuski in pogovoru v veroučni učilnici. Tudi tu so nas razveselili mladi pevci. Srečanja se je udeležilo okrog 20 oseb. Hvala g. opatu za darovano sveto mašo, ge. Cvetki Krk za pogostitev in tudi  mladim pevcem. Hvala Bogu in vsem, ki so omogočili prijetno srečanje.

Oratorij 2019 – »Imaš moč«

Tudi letos bo v naši župniji potekal oratorij in sicer od 30. junija do 7. julija. Glavni lik je Bevkov junak Peter Klepec, ki si je zaradi svoje šibke postave želel moči in poguma. Dobil ju je skozi različne dogodke in preizkušnje v svojem življenju, še posebej pa preko opore na skupnost in Boga, v katerem odkriva veliko več, kot predstavljajo le telesne mišice. Zaradi lažje izvedbe ORATORIJA 2019 vas prosimo, da prijavite svoje otroke najkasneje do nedelje, 23. junija 2018 in prijave oddate v župnišču. Število mest je omejeno. Prijavnice so veroučenci dobili ob sklepu veroučnega leta, na voljo pa so še tudi v župnijski pisarni in v elektronski obliki na spletni strani naše župnije. Oratorij je namenjen osnovnošolskim otrokom in tistim, ki bodo jeseni šli v šolo. Brez finančnih sredstev je izvedba projekta ORATORIJ 2019, težko izvedljiva, zato vas  prosimo, da skupaj z izpolnjeno prijavnico oddate tudi prostovoljni dar za ves teden,  po zmožnosti 30 € na otroka, oziroma 25 € na otroka, če jih pride več iz iste družine. S svojim darom podprete program, ki vključuje kosilo, izlet ter materiale in pripomočke za delavnice. Že zdaj se v molitvah spominjajmo otrok, njihovih družin in vseh animatorjev, da bi bil oratorij res duhovne vaje za otroke naše župnije, ko se bodo še bolj spoprijateljili z Bogom, Marijo in Cerkvijo, ki nas krepijo in razveseljujejo.

Mesec junij
V nedeljo bomo zaključili junijsko pobožnost na čast Jezusovemu srcu. Zahvalimo se za Jezusovo neskončno ljubezen do nas in milosti, ki smo jo prejeli v tem mesecu. Pred večerno sveto mašo bomo z litanijami Jezusovega srca, s posvetitvijo in blagoslovom junijsko pobožnost zaključili. Zato lepo povabljeni.

Dan državnosti
V torek je dan državnosti – praznik naše domovine. V naši stolnici bo sveto mašo za domovino ob 19. uri vodil upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Lepo povabljeni, da skupaj molimo za blagoslov naše domovine in njenih prebivalcev.

Praznik apostolov sv. Petra in Pavla
V soboto obhajamo praznik apostolskih prvakov sv. Petra in Pavla. Svete maše bodo kakor ob nedeljah, razen svete maše ob 11.30, ki je ne bo. Na praznik naši škofje v stolnicah posvečujejo novomašnike. Žal to leto v naši stolnic  ne bo posvečenja, saj nimamo v škofiji nobenega novomašnika. Prav zaradi tega smo še toliko bolj povabljeni, da molimo za nove duhovne poklice. 

Kresovanje ob dnevu državnosti pri Sv. Jožefu
Župnija Celje-sv. Jožef vabi na kresovanje ob dnevu državnosti s Prifarskimi muzikanti v ponedeljek, 24. junija 2019 s sveto mašo za domovino ob 18.30 in slovesno akademijo ob 21.00. Slavnostni govornik bo g. Vladimir Ljubek, podžupan Mestne občine Celje. Poleg Prifarskih muzikantov sodelujejo še Pihalna Godba Svetina, Župnijski zbor Celje-sv. Jožef, dekliška skupina Jožefinke, Zbor zaposlenih Doma sv. Jožef in Fantje z Jožefovega hriba. Vstop prost – vabljeni!

Bralci dobre knjige
Bralci dobre knjige se bodo zbrali v sredo, 26.6.2019, v župnijskih prostorih po večerni sveti maši. Podelili si bomo misli o prebrani knjigi Klošarka z Miklošičeve, ki jo je napisala Tanja Mlakar. Knjiga opisuje pretresljivo zgodbo Irene, ki se komaj polnoletna preseli na drugi konec Slovenije. Ne skrbi je delo na kmetiji, da je le ob svojem ljubljenem možu, Ignacu. Kmalu po rojstvu prvorojenke Lučke pa se začno kazati prve razpoke v zakonu. Kljub pričakovanju drugega otroka se ločita in bivši mož ji želi odvzeti dvoletnega Lovra. Med zakoncema se začne krut boj za dečka. Leta, ki sledijo, so polna laži, brezbrižnost bližnjih in izguba službe pa Ireno pripeljejo do tega, da počasi izgubi vse, kar bi ji omogočalo normalno preživetje in naposled pristane na ulici. Ji bo uspelo zaživeti na novo? Knjiga je izšla pri založbi Družina.


Današnja božja beseda