Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 13. nedelje med letom

Oznanila 13. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

Štirje stebri oratorija
Janez Bosko je za mlade želel poskrbeti celostno. Različne  razsežnosti so povzete v konceptu štirih stebrov oratorija: dom, šola, dvorišče, župnija. Oratorij je za mlade dom, ki sprejema, šola, ki uvaja v življenje, dvorišče za njihove prijateljske stike in za življenje v veselju ter župnija, ki evangelizira. Štirje stebri so merilo, ki usmerja in preverja vsako oratorijsko vzgojno okolje. Prvi steber: Oratorij je dom, ki sprejema Animatorji, ki so ključne osebe oratorija in nosilci vse njegove dejavnosti, so zlasti pozorni, da bi se vsak otrok na oratoriju čutil sprejetega in dobrodošlega – kot doma.
Drugi steber: Oratorij je župnija, ki evangelizira. Evangelizacija (neposreden govor o Bogu in intenzivnejša izkušnja stika z njim) je eden temeljnih namenov oratorija.
Tretji steber: Oratorij je šola, ki uvaja v življenje. Oratoriji 19. in v veliki meri 20. stoletja so vključevali šolo v pravem pomenu besede, saj so socialno ogroženim mladim ponudili pouk raznih šolskih predmetov. Danes pa ponuja  oratorij pridobivanje različnih veščin in znanj z ustvarjalnimi delavnicami, v katerih udeleženci lahko razvijajo svoje talente in potenciale.
Četrti steber: Oratorij je dvorišče za prijateljske stike in za življenje v veselju. Dvorišče (igrišče) je značilnost oratorija, ki jo obiskovalec takoj opazi. V zvezi s tem stebrom je don Bosko pogosto ponavljal misel svojega velikega vzornika Filipa Nerija: »Ko je čas za to, tekajte, skačite, zabavajte se, kolikor hočete, samo za božjo voljo nikar ne grešite.« Z istim namenom je pripravljal izlete, dramske igre, praznovanja, uporabljal glasbo in petje. Zato v teh dneh skupaj prosimo Boga za duhovni uspeh letošnjega oratorija v naši župniji in tudi po vseh ostalih slovenskih župnijah.

Matic Lesjak, kpl

Zahvalna maša duhovniških jubilantov
V soboto ob 11h bo v stolnici somaševanje vseh duhovniških jubilantov iz naše škofije, ki ga bo vodil upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Zahvalili se bomo za duhovniško poslanstvo vseh, ki v tem letu obhajajo okrogli jubilej duhovniškega poklica. Lepo povabljeni, da skupaj izrečemo zahvalo Bogu in molimo za nove duhovniške poklice.

Prvi četrtek – pred večerno sveto mašo vabljeni k molitveni uri za nove duhovne poklice.
Prvi petek – po jutranji in pred večerno sv. mašo vabljeni k pobožnosti na čast Jezusovemu srcu.
Prva sobota – ob 8. uri v Marijini cerkvi sv. maša in pobožnost na čast Marijinemu brezmadežnemu srcu.

ZAČELI SO SE POČITNIŠKI IN DOPUSTNIŠKI MESECI POLETJA, ZATO BODO TUDI NAŠA FARNA OZNANILA NA RAZPOLAGO VSAKIH ŠTIRINAJST DNI. PRAV JE, DA TUDI V POLETNIH MESECIH, KJER KOLI NAS BO VODILA ŽIVLJENJSKA POT, NE POZABIMO, DA SMO KRISTJANI.

MOLIMO ZA NOVEGA CELJSKEGA ŠKOFA!

O Bog, večni pastir,
skrbno in neprestano vodiš svoje ljudstvo.
Prosimo Te,
daj v svoji neskončni dobroti
Cerkvi v celjski škofiji pošlješ
pastirja po svojem srcu, ki bo zvesto hodil za teboj,
zaradi svetosti tebi ugajal, za nas pa goreče skrbel.
Naj uči z zgledom svoje osebnosti,
nam pomaga rasti v zvestobi evangeliju
in odkrivati znamenja časa.
Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.


Današnja božja beseda