Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 7. velikonočne nedelje

Oznanila 7. velikonočne nedelje

Kategorija :Oznanila Vsi

Za Boga ni počitnic!
V teh dneh smo že zaključili z veroučnim letom in začeli veroučne počitnice. Letos, ko sem bil prvič tako »zares« veroučitelj, sem se nekajkrat spomnil tudi na svoja veroučna leta in povedi, ki jo je pokojni župnik, ki je bil moj veroučitelj, rad ponavljal, in sicer da »za Boga ni počitnic!« Prav je, da si, ko se bodo končale tudi druge redne obveznosti, vzamemo čas za oddih in vsaj za kratek čas zamenjamo okolje, obiščemo ljudi in kraje, ki so nam pri srcu … Toda veroučne počitnice nikakor ne pomenijo, da naj tudi Boga za tri mesece pošljemo na dopust, zato pomislimo, kako bi se lahko v letošnjih počitnicah kvalitetno odpočili, se v družini bolj povezali in hkrati ne pozabili na Boga. Morda nam pomaga, če med dopustom z družino obiščemo kakšen romarski kraj ali pa kako preprosto cerkvico, ali pa da vožnjo v avtu poleg pogovorov in poslušanja glasbe izkoristimo tudi za prepevanje pesmi in molitev rožnega venca. Ker upamo, da bo v počitnicah več časa, se lahko bolj potrudimo z večerno družinsko molitvijo. Vsekakor pa je več kot prav, da se v kraju, kjer počitnikujemo, pozanimamo o možnosti obiska nedeljskih svetih maš ter tako poleg tega, da Gospodov dan vsaj malo posvetimo Njemu, tudi širše spoznamo kulturo in temperament počitniškega kraja. Še posebej imate v počitnicah priložnost tudi stari starši, sam imam na počitnice pri njih res lepe spomine. Ne bojte se vnukov peljati v cerkev, naj vas vidijo, da molite, poleg tega, da prižgete svečko, se tudi pokrižajte in skupaj zmolite zdravamarijo, zvečer pred spanjem pa zmolite skupaj različne molitvice in nato blagoslovite in pokrižajte otroke. Vsem želim blagoslovljene veroučne počitnice in hkrati skupaj s pokojnim župnikom kličem: »Za Boga ni počitnic!«
  Matic Lesjak, kpl.

Binkošti – praznik svete birme
V petek smo začeli z devetdnevnico na čast Svetemu Duhu pred praznikom sv. birme. Devetdnevnica je za birmance obvezna, prav pa je, da birmance spremljate tudi starši in če je mogoče tudi botri. Vsi skupaj pa z molitvijo spremljajmo naše birmance, da bodo res dobro pripravljeni na prejem zakramenta zrelosti. Za starše in botre bo ves teden prilika za sveto spoved. Še posebno bo lepa priložnost v sredo med srečanjem birmancev s škofom in med škofovo mašo. Birmanci pa bodo sveto spoved imeli v petek, ob 1730 uri. Že v sredo se bo g. škof. ob 1830 srečal z birmanci, da ugotovi, ali so pripravljeni na sprejem zakramenta sv. birme. Ob 19h bo imel tudi sveto mašo, h kateri ste vabljeni tudi vsi starši in botri naših birmancev. V sredo so torej k srečanju s škofom in k sveti maši poleg birmancev toplo vabljeni tudi njihovi starši in botri. Po večerni sveti maši se bo g. škof v župnišču srečal še s ključarji in člani župnijsko pastoralnega sveta. V nedeljo se birmanci s svojimi botri zberejo na župnijskem dvorišču ob 945 uri. Od tam bodo v sprevodu odšli v cerkev na zanje pripravljena mesta. Naj bo praznik sv. birme za vse, še posebno pa za birmance in njihove družine, res pravi duhovni praznik. Naj bo to dan, ko bomo vsi skupaj ponovno prisegli zvestobo krščanskim koreninam.

Mesec junij
Je posvečen čaščenju Jezusovega srca in prebiramo Vrtnice, ki jih je letos napisal p. Tomaž Podobnik SJ in imajo naslov »Verujmo Ljubezni«. Vsak dan imamo po jutranji sv. maši pobožnost na čast Jezusovem srcu. Ob nedeljah je pobožnost pred večerno sveto mašo.

1. četrtek – pol ure pred večerno sveto mašo smo vabljeni k molitvi za duhovnike in nove duhovne poklice.
1. petek – vabljeni k pobožnosti na čast Jezusovega srca
V noči iz petka na soboto bo nočno čaščenje SRT. Lepo vabljeni!
1. sobota – spomin Marijinega brezmadežnega srca – v Marijini cerkvi bo ob 8h sveta maša in pobožnost na čast Marijinemu brezmadežnemu srcu.

Romanje bolnikov, invalidov in ostarelih k Mariji na Brezje
V soboto, 15. junija, bo že 51. tradicionalno romanje bolnikov na Brezje, ki ga bo vodil nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ. Tudi iz naše župnije se bomo tega romanja udeležili. Kdor se romanju želi pridružiti, se naj prijavi čim prej v župnijski pisarni. Prispevek za prevoz je 10 €. Odhod avtobusa iz Celja bo ob 7. uri izpred stare avtobusne postaje.

Bralci dobre knjige
Bralci dobre knjige se bodo zbrali v sredo, 26.6.2019, v župnijskih prostorih po večerni sveti maši. Podelili si bomo misli o prebrani knjigi Klošarka z Miklošičeve, ki jo je napisala Tanja Mlakar. Knjiga opisuje pretresljivo zgodbo Irene, ki se komaj polnoletna preseli na drugi konec Slovenije. Ne skrbi je delo na kmetiji, da je le ob svojem ljubljenem možu, Ignacu. Kmalu po rojstvu prvorojenke Lučke pa se začno kazati prve razpoke v zakonu. Kljub pričakovanju drugega otroka se ločita in bivši mož ji želi odvzeti dvoletnega Lovra. Med zakoncema se začne krut boj za dečka. Leta, ki sledijo, so polna laži, brezbrižnost bližnjih in izguba službe pa Ireno pripeljejo do tega, da počasi izgubi vse, kar bi ji omogočalo normalno preživetje in naposled pristane na ulici. Ji bo uspelo zaživeti na novo? Knjiga je izšla pri založbi Družina.


Današnja božja beseda