Župnija Celje – Sv. Danijel

Ozananila 15. nedelje med letom

Ozananila 15. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

POJDI IN TUDI TI TAKO DELAJ
 
Jezus nam danes daje za vzor usmiljenega Samarijana, ki se je sklonil nad ranjencem ob cesti, ter mu pomagal. Čeprav je Samarijan v očeh Judov veljav za odpadnika, za zavrženega in grešnega človeka, so vendarle mnogi, ki so se imeli za pravične, ranjenca zaobšli, on pa po svoji vesti ni mogel iti mimo, ne da bi mu pomagal. Ravnal se je po lestvici vrednot, na vrhu katere je človek in njegova stiska. Brez čuta, da smo drug drugemu potrebni, je vsaka vernost zlagana in brez vrednosti. Morda bomo v poletnih mesecih, ko nas bo pot vodila na različne kraje sveta, postavljeni pred podobno izbiro. Ali ne bo naše krščanstvo zlagano, če bomo ravnali kakor farizeji, ki so brez slabe vesti hiteli naprej po cesti in pustili, da je oropani človek umiral, ali pa bo naša odgovornost vendarle našla pot in storila največje dejanje ljubezni? Jezusova beseda je popolnoma jasna: “Pojdi in tudi ti tako delaj!”
 
Marjan Jezernik, opat 

Krištofova nedelja
Naslednja nedelja je nedelja sv. Krištofa, ki je zavetnik vseh popotnikov in voznikov. Na to nedeljo se zahvaljujemo za vsak srečno prevožen ali prehojen kilometer življenjske poti. Obenem pa se pridružujemo vsem tistim, ki v akciji MIVA zbirajo darove, s pomočjo katerih nabavijo prevozna sredstva za naše slovenske misijonarje po svetu. Ko se misijonarji zahvaljujejo za vašo dosedanjo pomoč, se zanjo priporočajo tudi to leto. Naj na priprošnjo sv. Krištofa Bog blagoslavlja vse naše življenjske poti. Zato bomo v nedeljo pri vseh svetih mašah blagoslovili vaša prevozna sredstva.

Molitveno srečanje za duhovne poklice
V nedeljo, 21. julija, ob 15. uri je v Marijini cerkvi, redno molitveno srečanje za duhovne poklice. Naša celjska škofija je še vedno brez bogoslovca, zato smo še posebej nagovorjeni, da združimo molitvene moči in prosimo Jezusa dobrega Pastirja, naj pošlje delavce na svojo žetev. V času, ko so dijaki zaključili srednjo šolo in se še vpisujejo na fakultete, je zato naša molitev za duhovne poklice več kot dobrodošla. Vabljeni torej, da se srečanja udeležimo in da tudi sami molitev in delo izročamo v ta namen.

MOLIMO ZA NOVEGA
CELJSKEGA ŠKOFA!

O Bog, večni pastir,
skrbno in neprestano vodiš svoje ljudstvo.
Prosimo Te,
daj v svoji neskončni dobroti
Cerkvi v celjski škofiji pošlješ
pastirja po svojem srcu, ki bo zvesto hodil za teboj,
zaradi svetosti tebi ugajal, za nas pa goreče skrbel.
Naj uči z zgledom svoje osebnosti,
nam pomaga rasti v zvestobi evangeliju
in odkrivati znamenja časa.
Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Bralci dobre knjige
Pred nami je dolgo vroče poletje, ko bomo imeli več časa za dobre knjige. Naše naslednje srečanje bo v torek, 24. septembra, v župnišču, po večerni sv. maši. Izmenjali si bomo misli o prebranih knjigah. Kriminalni roman Mesarjeva mandragora je napisal Michael Dor. Domačega župnika so poklicali k Fridi Schmitt, šestindevetdesetletni upokojenki, ki je umrla. Duhovnikovo radovednost je vzbudilo nekaj podrobnosti. Od kod napol zabrisane blatne stopinje v pacientkini sobi? Zakaj so truplo upepelili, še preden bi lahko naredili obdukcijo? Župnik Stock je v preiskavo pritegnil doktorja Roubillona ter policijsko podnačelnico Armelle Payet, ki so se podali na nevarno pot, v kateri so spoznavali mračno preteklost stare gospe. Alenka Klemenc je napisala Sedem Božjih dotikov. V sedmih novelah je orisala ključne trenutke v življenju sedmih ljudi, ki so se odločili za Boga in kasneje postali svetniki. Zgodbe so prepričljive in navdihujoče, zgodovinske in sodobne hkrati. Govorijo o odnosih, blagoslovu, odpuščanju, vztrajnosti, spreobrnjenju, družini, človeških slabostih in modrostih, vzponih in padcih … V Beležnici Nicholasa Sparksa spoznamo Allie in Noaha, ki se po petdesetih letih zakona preselita v dom upokojencev. Tudi tam veliko časa preživita skupaj in se pogovarjata o časih, ko je bila njuna ljubezen še mlada. Žal pa spomini hitro bledijo in le še redko zasijejo skozi kopreno Alliejine bolezni. Zapiski iz oguljene beležnice jima pomenijo vse.


Današnja božja beseda