Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 26. nedelje med letom

Oznanila 26. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

»Moli rožni venec, ljubljeni slovenski krov !«

V teh dneh bomo stopili že v oktober, mesec rožnega venca in lani je papež Frančišek vse katoličane po svetu pozval, naj v tem mesecu redno molimo rožni venec, molitev pa naj zaključimo s priprošnjo Božji Materi Mariji: »Pod Tvoje varstvo pribežimo, o sveta božja Porodnica, ne zavrzi naših prošenj v naših potrebah, temveč reši nas vselej vseh nevarnosti, o častitljiva in blagoslovljena Devica, (naša gospa, naša srednica, naša besednica! S svojim Sinom nas spravi, svojemu Sinu nas priporoči, svojemu Sinu nas izroči!« in svetemu nadangelu Mihaelu za zaščito Cerkve v trenutku »duhovnega nemira«. Papež je tudi dejal, da je molitev rožnega venca »orožje proti velikemu tožniku, ki hodi po vsem svetu in obtožuje, premaga pa ga lahko le molitev«. Piše tudi, kako so »ruski mistiki in veliki svetniki vseh izročil vedno svetovali, naj se v trenutkih duhovnega nemira skrijemo pod plašč Presvete Božje Matere«. Po papeževih besedah z molitvijo rožnega venca prikličemo Marijino priprošnjo in s tem Cerkev »zaščitimo z njenim materinskim plaščem«. Papež Frančišek nas je katoličane tudi spodbudil, naj molitev rožnega venca zaključimo s priprošnjo svetemu nadangelu Mihaelu, ki jo je sestavil papež Leon XII.: »Sveti nadangel Mihael, brani nas v boju, bodi nam pomoč zoper zlobnost in zalezovanje hudega duha. Ukroti naj ga vsemogočni Bog, ponižno za to prosimo. In ti, vodnik nebeške vojske, satana in druge hudobne duhove, ki hodijo po svetu v pogubo duš, z Božjo pomočjo v pekel pahni. Amen.« V mesecu rožnega venca tako izkoristimo papeževo spodbudo in si upajmo v družini ali na poti v službo ali pa ponoči, ko nikakor ne moreš zaspati, v roke vzeti to naše veliko orožje, da skupaj prosimo Mati Marijo, naj nas varuje.
Matic Lesjak, kpl

Mesec oktober
V torek začenjamo mesec oktober, ki je posvečen Rožnovenski Materi Božji in molitvi rožnega venca. Prav je, da se vsaj ta mesec po družinah večkrat zbirate k molitvi, ki vas bo povezovala in v vaše skupnosti prinašala blagoslov. Po jutranji sv. maši bomo imeli litanije Matere božje in blagoslov z Najsvetejšim. Kakor preteklo leto, bomo tudi letos v oktobru pri vseh nedeljskih mašah skupaj zmolili desetko Rožnega venca in vanjo vključili vaše namene. V ta namen bo v cerkvi pri izhodu pripravljen posebni nabiralnik, da boste vanj spustili listek, na katerega napišite svoj molitveni namen.

1. četrtek: pol ure pred večerno sv. mašo
ste vabljeni k molitvi za nove duhovne
poklice;
1. petek: po jutranji in pred večerno sv.
mašo pobožnost na čast Jezusovemu srcu;
1. sobota: v Marijini cerkvi ob 8h sv. maša
in pobožnost na čast Marijinemu
brezmadežnemu srcu.
V noči iz petka na soboto bo v stolnici

Slovesnost v spominskem parku Teharje
V nedeljo, 6. oktobra, bo ob 11. uri spominska slovesnost za žrtve vojnih in povojnih pobojev na kraju mučeništva – grobišče Teharje. Lepo vabljeni.

Slomškovo bralno priznanje
Veseli in hvaležni smo, da otroci že dve desetletji ostajajo zvesti zakladnici modrosti knjig iz Slomškovega bralnega koša. Letošnja Slomškova spodbuda nas vabi: »Beseda je naših misli obraz.« Vsako leto Slovenski katehetski urad pripravi zloženko s seznamom knjig, ki so razporejene v štiri starostne skupine. Otroci pa po presoji staršev lahko dodajo tudi dela, ki sledijo Slomškovi spodbudi »Le kaj pametnega si izvolite v branje, da ne boste časa in denarjev izgubljali, si pošteno srce in pamet kalili.« Otroci narišejo risbice ali napišejo nekaj stavkov o prebranih knjigah in jih prinesejo k verouku. Ob koncu veroučnega leta prejmejo priznanja in nalepke za tri prebrane knjige. Tisti, ki preberejo štiri ali več knjig, pa dobijo še zlato nalepko. V naši župniji vsako leto osvoji SBP 50 do 60 otrok, zlasti veroučenci do 5. razreda. Otroci, ki sodelujejo štiri leta, prejmejo posebna priznanja na sklepni prireditvi, ki je vsako leto konec maja na Ponikvi. Najbolj pa smo veseli tistih redkih bralcev, ki berejo devet let in so nagrajeni s Slomškovo medaljo. Zadnja leta tudi otroci iz Danijelovega Levčka z vzgojiteljicami prebirajo knjige iz tega seznama in ob zaključku prejmejo priznanja. Odrasli bralci se že šesto leto enkrat mesečno zbiramo v župnišču ob dobrih knjigah. Lansko leto je Slovenski katehetski urad tudi odrasle bralce povabil k sodelovanju za SBP. Z velikim veseljem smo se pridružili in že drugo leto zapored sodelovali na zaključni prireditvi na Ponikvi, ki je bila ravno to soboto. Veliko veselja ob branju dobrih knjig, Aleksandra Krznar, animatorka SBP

Bralci dobre knjige
Naše naslednje srečanje bo tokrat izjemoma v sredo, 23. oktobra, v župnišču po večerni sv. maši. Izmenjali si bomo misli o prebrani knjigi Zbogom, prostozidarji. Avtor Christophe Flipo je inženir informatike, ki je dolga leta preživel kot prostozidar, danes pa je navaden župljan. Pripoveduje o veličini, a tudi o omejenosti tradicije, ki jo je imel iskreno rad, na koncu pa jo je presegel. Po mnogih letih prostozidarstva se je spreobrnil v katoliško vero. Pripoved njegovega življenja ponuja živ in avtentičen pogled na gibanje, ki je tolikokrat predmet različnih fantazij.

Svetovalnica
vabi vse, ki ste se znašli v stiski.
Kdaj? Vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00
18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava: v župnijski pisarni osebno ali po
telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8.00 do
12.00 ure).

Z oktobrom bodo v stolni cerkvi večerne svete maše ob 18. uri in ne več ob 19. uri. Že od jutri naprej bodo sv. maše ob 18. uri.


Današnja božja beseda