Župnija Celje – Sv. Danijel

Ozananila 4. nedelje med letom

Ozananila 4. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

Spoznajmo Luč, jo sprejmimo in si jo podelimo!
Ko na svečnico v evangeliju beremo, kako sta starček Simeon in prerokinja Ana prepoznala Jezusa, Božjega Sina, za Luč, smo tudi mi povabljeni, da bi On razsvetlil in poživil naše notranje življenje. Svečnica je za redovnike dan posvečenega življenja in prav redovna ustanoviteljica sv. Mati Terezija iz Kalkute je lahko pri tem naš navdih. Mati Terezija je v svoj duhovni dnevnik napisala Jezusovo povabilo, da bi bila Njegova luč, in ko se je v Indiji srečevala s trpljenjem, je le še bolj čutila, da mora goreče odgovarjati na Jezusovo vabilo ter tako prek darovanja ubogim prinašala svetlobo upanja v temo milijonskih mest. Nekoč je tudi rekla, da tiste besede, ki ne dajejo Kristusove luči, povečujejo temo. Mati Terezija je izreden primer in zgled njene luči ne pomeni, da bi morali tudi vsi mi zapustiti Slovenijo in oditi v misijone … toda – zakaj je naše krščanstvo večkrat brez okusa, kot če bi mama na nedeljskem kosilu postregla nesoljen pražen krompir? Morda je razlog prav v tem, da želimo biti luč ljudem, ki živijo daleč stran, morda celo v misijonih – kar je sicer hvalevredno – a morda ta oseba, ki potrebuje tvojo svetlobo, niti ne živi v sosednjem kraju, temveč ima lahko isto stalno bivališče kot ti! Lahko bi bili že samo kakšen dodaten pogovor, pohvala ali zahvala dovolj, da bi v odnos zopet zasijala odrešujoča luč.
Matic Lesjak, kpl

Blagoslov sv. Blaža
V ponedeljek je god sv. Blaža, mučenca in priprošnjika za bolezni v grlu in proti vsakršnemu zlu, zato bomo pri svetih mašah prejeli blagoslov sv. Blaž.

Prvi četrtek – pol ure pred večerno sv. mašo molitvena ura za duhovne poklice.
Prvi petek – vabljeni k pobožnosti na čast Jezusovemu srcu.
Nočno čaščenje SRT – iz prvega petka na soboto vabljeni k nočnem čaščenju SRT.
Prva sobota – ob 8. uri v Marijini cerkvi sv. maša in pobožnost na čast Marijinemu brezmadežnemu srcu

Svetovalnica
vabi vse, ki ste se znašli v stiski.
Kdaj? Vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava: v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8.00 do 12.00 ure).

Srečanje članov ŽPS in ključarjev
Srečanje bo v torek ob 19. uri v župnišču. Zagotovo pridite, saj moramo pripraviti vse potrebno za volitve članov nove sestave ŽPS, ki bodo v postnem času.

Skupnost bralcev dobre knjige
Bralci dobre knjige se bomo zbrali v torek, 18. 2. 2020, po večerni sveti maši v župnišču. Podelili si bomo misli o prebrani knjigi Prošnji dnevi slovenskega zdravnika Jožeta Felca (1941 – 2010). Rodil se je v Idriji v rudarski družini. Leta 1966 je diplomiral na ljubljanski medicinski fakulteti, nato pa je svoje znanje dopolnil s specializacijo iz nevropsihiatrije in se leta 1967 zaposlil v Psihiatrični bolnišnici v Idriji. Napisal je več kot deset literarnih del ter več kot sto strokovnih člankov. Knjiga Prošnji dnevi je izšla pri Mohorjevi družbi Celje leta 1996.

Srečanje ob Svetem pismu
Srečanje bo v četrtek po večerni sveti maši.

Sklepno ekumensko slavje v stolnici in vrnjen obisk evangeličanov
V soboto, 25. januarja, na praznik spreobrnitve apostola Pavla, je bilo ob 18. uri v naši stolnici ekumensko slavje, ob sklepu letošnje Svetovne molitvene osmine za edinost kristjanov, ko je bila najprej škofova maša in nato še ekumensko molitveno bogoslužje, pri katerem so sodelovali verniki in predstojniki Srbske pravoslavne Cerkve, Evangeličanske Cerkve v Sloveniji, Binkoštno-evangelijske Cerkve in Katoliške Cerkve. G. mag. Leon Novak, škof Evangeličanske Cerkve v Sloveniji je prišel v skupaj z evangeličanskima duhovnikoma g. Andrejekom Mitja, g. Primožem Kumin, evangeličanskim kaplanom v Slovenski vojski ter z instrumentalno skupino Selah iz njihove župnije v Murski Soboti. Pri sveti maši in skupnem bogoslužju sta sodelovala tudi Stolno-opatijski cerkveni pevski zbor in mladinska pevsko-instrumentalna Glasbena skupina sv. Danijela. Tako so mladi katoličani in evangeličani, ki so po molitvi odšli še na skupno večerjo v župnišče, s skupno pesmijo in molitvijo doživeto pokazali, kako lepo in prijetno je, če se kristjani srečujemo in se bližamo idealu, ki nam ga je postavil Jezus Kristus: »Po tem vas bodo spoznali, da ste moji učenci, ako boste imeli ljubezen med seboj.« (Jn 13, 35).

Duhovni odmik za animatorje
Naši animatorji so v prvi vrsti apostoli – tisti, ki otrokom in mladim oznanjajo izkušnjo Boga. Da bi bili pri poslanstvu čimbolj uspešni, se jim že čez leto omogoča, da v sosednjem Salezijanskem mladinskem centru obiskujejo ti. Animašolo. Minuli konec tedna pa so se nekateri udeležili še duhovnih vaj, ko so se v Božji navzočnosti in veselju druženja, skupaj z apostolom Pavlom spraševali »Kaj naj naredim, Gospod?« (Apd 22, 10b) Znano je že tudi geslo oratorija 2020, ki se ob svetopisemski ženi Esteri glasi: »Zaupam, zato si upam!« Pri nas bo oratorij potekal od 28. junija do 5. julija 2020.


Današnja božja beseda