Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 3. nedelje med letom

Oznanila 3. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

Nedelja Svetega pisma
Prav je, da vsaj danes, ko obhajamo nedeljo Svetega pisma, nekaj svojega časa žrtvujemo razmišljanju o tej posebni knjigi, v kateri je na poseben način zbrana beseda živega Boga. To je knjiga, ki že tisočletja neštete človeške rodove nagovarja in navdihuje z žlahtnostjo in globino besede Boga Očeta, ki na poseben način spregovori in daje odgovor na najbolj zapletena vprašanja človeškega življenja. Verovati pomeni stopiti v odnos z našim Bogom. Ta odnos nas globoko zaznamuje. V prizadevanju za pravo podobo Boga, ki se nam razodeva, se je v tisočletni zgodovini človeka oblikovalo Sveto pismo. Na njegovih straneh so znamenja tega vznemirljivega odkrivanja Božje podobe in njegove govorice v našem življenju. Kdor se poda v branje in razmišljanje svetopisemske besede, vstopi tudi sam v iskanje prave resnice o Bogu, stvarstvu in človeku. Ob tem iskanju pa slej ko prej spoznamo, da smo tudi mi sami iskani, saj Bog človeka ljubi in se nam razodeva. Naj se ta beseda živega Boga na skrivnosten in ljubeč način dotakne vsakega izmed nas!

Marjan Jezernik, opat

Škof Lipovšek in mladi iz naše župnije na obisku
pri evangeličanih v Murski Soboti Škof Lipovšek in razširjena Glasbena zasedba sv. Danijela iz naše župnije je v soboto, 18. januarja, na začetku molitvene osmine obiskala Evangeličansko župnijo v Murski Soboti, kjer so jih gostitelji skupaj z g. škofom mag. Leonom Novakom nadvse ljubeznivo sprejeli. Po ekumenskem bogoslužju v cerkvi je sledilo še prijateljsko srečanju v gostišču, kjer so se tudi dogovorili, da oni ob sklepu osmine vrnejo obisk.

Svečnica – Jezusovo darovanje Praznik Kristusove luči
V nedeljo je praznik Gospodovega darovanja ali Svečnica. Naj bodo na praznik Jezusovega darovanja goreče sveče tudi za nas simbol tiste luči, ki odrešuje vse naše življenjske poti. Na razpolago pa vam bodo sveče, ki jih boste blagoslovljene ponesli na svoje domove. Naj bodo znamenje družinske sreče in ljubezni. Vaši darovi v cerkvi bodo namenjeni za sveče in razsvetljavo po naših cerkvah.

Molitev za edinost kristjanov
O Bog, ki si nas po svetih bratih Cirilu in Metodu poklical k edinosti vere, zedini vse kristjane v svoji sveti Cerkvi. Naj bomo v češčenju troedinega Boga vsi narodi na zemlji združeni, kakor so združeni božji izvoljenci v nebesih. Tega te prosimo po zasluženju Jezusa Kristusa, po priprošnji prečiste Device Marije, svetega Cirila in Metoda, svetega Leopolda Mandiča in vseh svetnikov. Amen.Oče naš… Zdrava Marija… Slava Očetu…Sveta Devica Marija, prosi za nas! Sveta brata Ciril in Metod, prosita za nas! Sveti Leopold Mandič, prosi za nas! Blaženi Anton Martin Slomšek, prosi za nas!

DUHOVNO – DRUŽABNI VIKEND ZA ZAKONCE IN DRUŽINE

»Pot svetosti v zakonu in družini« V terminu od petka, 07.02.2020 (ob 8.30), do nedelje, 09.02.2020 (do kosila), se bo v Vrbju pri Žalcu dogajal duhovno-družabni vikend za zakonce in družine naše župnije. Naslov vikenda bo Pot svetosti v zakonu in družini. Duhovni vodja bo kaplan Matic Lesjak. Medtem, ko bomo zakonci obdelovali resne teme o zakonu in izzivih na področju starševstva,  se bodo otroci igrali, družili…pod varnim okriljem animatorjev. Ne bo manjkalo tudi skupnega petja, slavljenja, molitve rožnega venca…kaj več pa naj ostane presenečenje. Ker smo družine nenehno v stiski s časom, je možen tudi prihod v petek popoldan (če lahko, naj bo to  izjemoma) ali samo v soboto, ko bo res zanimivo, bogato, poučno in zelo priporočamo, saj bosta z nami gosta družinska terapevta – zakonca Jerebic – ustanovitelja družinskega inštituta Bližina v Celju. Pridružite se nam, da se še bolje spoznamo, duhovno poglobimo, povežemo in tako skupaj še okrepimo župnijsko družinsko občestvo. Lepo vabljeni k prijavam na e-mail: lidija.prepadnik@gmail.com. Število mest je omejeno.

Skupnost bralcev dobre knjige
Bralci dobre knjige se bomo zbrali v župnišču v torek, 28. januarja 2020, po večerni sveti maši. Podelili si bomo misli o prebranih knjigah letošnjih slovenskih večernic. Knjigo Bernarde Mrak Kosel  Ujetnik svojega časa je letos izdala Mohorjeva družba. Navdih za to pisanje so spomini iz otroštva, ki se prepletajo z družinskimi pričevanji. Marsikaj se je v to pisanje dodatno prilepilo in marsikaj je izpuščeno, ker je zbledelo in se pomešalo. Osebe, ki nastopajo v tej knjigi, niso resnične osebe, večina opisanih dogodkov pa se je res zgodila, le da so literarno obdelani.  Pripoved je narekovala notranja potreba spregovoriti o ljudeh, postavljenih v agresivni čas, ki se kot senca razteza v sedanjost. Avtor druge knjige Srčne besede je Stanko Jost. Knjiga je izšla leta 2009 pri Mohorjevi družbi. Črtice v tej knjigi so sprehod med vsakodnevnimi pripetljaji, srečevanji, razpoloženji in razmišljanji »navadnega« človeka z mnogimi življenjskimi izkušnjami. Ne ustavlja se samo tukaj in zdaj, ampak vztrajno tipa za presežnim. To mu daje življenjsko gotovost in mir.

Molitev za novega celjskega škofa
O Bog, večni pastir, skrbno in neprestano vodiš svoje ljudstvo. Prosimo Te, daj v svoji neskončni dobroti Cerkvi v celjski škofiji pastirja po svojem srcu, ki bo zvesto hodil za teboj, zaradi svetosti tebi ugajal, za nas pa goreče skrbel. Naj uči z zgledom svoje osebnosti, nam pomaga rasti v zvestobi evangeliju in odkrivati znamenja časa.Po Kristusu, našem Gospodu. Amen


Današnja božja beseda