Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 5. velikonočne nedelje

Oznanila 5. velikonočne nedelje

Kategorija :Oznanila Vsi

GOSPOD, POKAŽI NAM OČETA!

Včasih v negotovosti tipamo za svojim Stvarnikom. Iščemo pot, ki nas vodi k cilju. Vendar je toliko poti, smerokazov, križišč, da težko najdemo pot, ki nas vodi v življenje. Še posebno v času epidemije se morda marsikdo vprašuje, »kje je tukaj Bog? Kako to, da Bog vse to dopušča? …Tudi apostolom ni bilo prizaneseno. Razmere, v katerih so živeli, so pravzaprav enake razmeram, v katerih živi vsak Jezusov učenec in vernik. Apostoli so v duhu svoje slabotne vere prosili: »Pokaži nam Očeta!« Toda Jezus odgovori: »Filip, toliko časa sem med vami, pa me ne poznaš?« Človek je dejansko slep za Boga. Ne vidimo ga, ker se ne želimo ločiti od svojih predstav o Bogu, ki smo si jih ustvarili po svoji zamisli. Svobodno hočemo izbirati med bogovi in izbrati tistega, ki nam najbolj ustreza. Predvsem pa , Boga ne ljubimo dovolj odločno. Slepi smo in to nam onemogoča, da bi dojeli božjo misel, razumeli božje naklepe in sprejeli Njegovo voljo. Prav zaradi vsega tega se sprenevedamo in v svoji izgubljenosti vprašujemo: »Kako bi mogli vedeti za pot?« In Jezus nam zopet odgovarja: »Jaz sem pot in resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu razen po meni!« Brez njega nam Bog ostaja skrit in odmaknjen. Vera v Jezusa Kristusa ni nikoli slepa. Kristus je torej naša pot. Samo On je vsa naša gotovost. Vsi, ki mu sledimo imamo zagotovilo, da na poti življenja nikoli ne bomo zašli. Zato nam Jezus govori: »Vaše srce se naj ne vznemirja in ne plaši.«

Marjan Jezernik, opat

Šmarnice

Marijin mesec maj naj nas zopet nagovori, da bomo pod Marijinim varstvom našli pot k Jezusu. Letošnji mesec maj obhajamo v drugačnih okoliščinah, kakor druga leta, saj še vedno živimo pod vplivom ukrepov proti novemu koronavirusu. Prav zaradi teh ukrepov ne moremo doživljati šmarnične pobožnosti za otroke in družine, ampak v cerkvi spremljamo šmarnice za odrasle tako pri jutranji, kot tudi pri večerni sveti maši.

Zato ste dragi otroci in družine vabljeni da bi imeli šmarnice z družinami po svojih domovih. Niste povsem prepričani, kako bi oblikovali »domače šmarnice«? Stvar je preprosta:

1. Naredite križ, nekdo lahko kaj Mariji za uvod, nato pa zmolite molitev O Gospa moja ali desetko rožnega venca.

2. Preberete šmarnično zgodbo – Največji dar (kupite jo v MD ali dobite na sku.rkc.si).

3. Če je mogoče ostanete nekaj trenutkov v tišini, nato pa izrečete osebne prošnje.

4. Oče ali kdo drug zmoli litanije Matere Božje (v molitveniku ali na spletu).

5. Naredite sklepni križ, nato pa drug drugega blagoslovite s križem na čelo. 

Na začetku, na koncu, vmes … pa na glas prepevajte Mariji v čast!

Na spletni strani Slovenskega katehetskega urada je brezplačen dostop tudi do šmarničnega branja za odrasle, ki govori o spreobrnjenemu anglikanskemu duhovniku, sv. John Henry Newmanu.

Vsako soboto ob 20. uri pa bomo imeli šmarnično pobožnost za otroke in družine skupaj, na župnijski strani na Facebooku (https://www.facebook.com/celje.stolnica)

Vabljeni, da okrepimo svojo ljubezen do Nebeške Matere!

Obhajanje najsvetejše daritve in drugih zakramentov

V ponedeljek 4. maja, smo ponovno začeli z javnim obhajanjem svetih maš tudi v naši župniji. A do nadaljnjega bo možno prisostvovati le pri svetih mašah v stolni, ne pa še v Marijini cerkvi. Da bo poskrbljeno za varnost vseh, upoštevajte naslednja navodila:

1. Vsak vernik mora nositi svojo zaščitno masko.

2. Pri vhodu v cerkev si razkužimo roke.

3. V klopeh ohranjamo medsebojno varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra. Vsak naj se usede na mesto, ki je označeno z belim listom. Družine in vsi, ki živijo v istem gospodinjstvu, lahko sedijo skupaj. Če so vsa mesta v cerkvi zapolnjena, si zunaj lahko vzamemo stol in se usedemo pred cerkvijo tako, da upoštevamo varnostno razdaljo.

4. Sodelovanje ministrantov, bralcev beril in drugih bogoslužnih sodelavcev je mogoče samo ob upoštevanju vseh varnostnih pogojev. Maske nosijo vsi sodelavci pri bogoslužju, razen duhovnika.

5. Ker ob vstopu v cerkev ni blagoslovljene vode, bomo to nadomestili na začetku svete maše z obredom nedeljskega blagoslova vode in kropljenjem vernikov (za domov pa vam je pred zakristijo na razpolago blagoslovljena voda v posebnih steklenicah, ki so razkužene)

6. Dovoljeno je ljudsko petje. Na koru so lahko organist in solist ali družina, ki živi v istem gospodinjstvu. Sodelovanje pevskega zbora med sveto mašo zaradi bližine med pevci in možnosti okužbe za zdaj še ni dovoljeno.

7. Pozdrav miru se opusti.

8. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko brez izjeme. Preden se obhajajo, si verniki s prosto roko odmaknejo masko, takoj po zaužitju svete hostije pa si masko zopet namestijo na obraz. Duhovnik oz. delivec obhajila mora imeti pri obhajanju masko. Pred obhajilom in po njem si mora razkužiti roke.

9. Ob koncu svete maše naj se k vratom pomikajo najprej verniki, ki so bližje izhodu ter se čim prej oddaljijo od vrat, da preostalim omogočijo nemoten prehod. Oznanilni listi pa bodo predhodno pripravljeni na klopeh in pred cerkvijo.

Podeljevanje zakramentov krsta, prvega obhajila, birme, poroke

in zakramentala cerkvenega pogreba

Posamično podeljevanje zakramenta svetega krsta  in zakramenta svetega zakona je dovoljeno ob navzočnosti najožjih sorodnikov oz. največ 15 oseb, ki med seboj ohranjajo ustrezno in obredu primerno razdaljo ter nosijo zaščitne maske.

Podeljevanje zakramenta prvega svetega obhajila se v naši župniji preloži na jesenski čas, natančen datum bo znan naknadno.

Podeljevanje zakramenta birme je v celotni Sloveniji zaradi osebnega stika med birmancem in birmovalcem preloženo na jesenski čas. Nove termine birm bodo posamezne škofije uskladile z župniki.

Zakrament svete spovedi je dovoljeno obhajati izven spovednice. Pri spovedi spovedanec in spovednik nosita zaščitno masko in ohranjata razdaljo 1,5 metra. Pri nas je spoved možno opraviti vsak dan med sveto mašo v kapeli Žalostne Matere Božje ali po dogovoru.

Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogrebni obred se opravi v navzočnosti najožjih sorodnikov. Pogrebna sveta maša je lahko darovana ob upoštevanju določil, ki so predlagana za vsako sveto mašo.  

Župnijska pisarna je odprta (8.00 do 12.00) za nujne primere, obvezna uporaba zaščitne maske.

Še vedno je po dogovoru (info@celje-stolnica.si ali 03/4261900) možno darovati za svete maše in potrebe cerkve na TRR:

SI56-0483 5000 3334 723

Najlepša hvala in Bog povrni vsem, ki ste nam v obdobju karantene že posredovali darove in mašne namene. Se še v naprej priporočamo!


Današnja božja beseda