Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 7. velikonočne

Oznanila 7. velikonočne

Kategorija :Oznanila Vsi

Prišla je ura…
Jezus v svojem poslovilnem govoru govori o uri, ki je prišla, da se zgodi tisto, za kar je prišel in da se po uresničenju svojega poslanstva vrne k svojemu Očetu. Jezus ob tej uri ne tarna, ne obtožuje in ne joče, ampak govori: »Oče, proslavi svojega Sina, da tvoj Sin tebe proslavi!« Pred leti je pri nas izšla knjiga: »Poslovilna pisma žrtev za svobodo.« To so pisma naših ljudi, ki so jih napisali, ko so zvedeli, da je tudi za njih »prišla njihova ura«. Nekaterim je uspelo priti do koščka papirja, na katerega so s tresočo roko napisali nekaj besed slovesa in jih po kdo ve kakšni poti poslali svojim domačim. V takšnih trenutkih človek ni igralec. Sebi in drugim je do skrajnosti iskren. Ko prebiramo njihove vrstice, skoraj ne bi mogli najti koga, ki bi obupoval. Večina je polna vere, upanja in ljubezni. Mnogi izrecno pišejo, da se bodo »nad zvezdami« zopet srečali s svojimi dragimi domačimi. Zatrjujejo, da ne umirajo zaman, da njihova žrtev ni prazna. Govorijo o ljubezni, ki ne bo nikoli prenehala, ki bo trajala naprej, preko groba po njihovi smrti. Kako so si podobne Jezusove besede ob uri slovesa in besede umirajočih ljudi. Izpovedujejo najgloblje prepričanje, da nismo ustvarjeni za smrt in uničenje, temveč za življenje. Zato bo največja ura, ki bo prišla, ura večnega življenja!
Marjan Jezernik, opat

Binkošti – praznik Svetega Duha
V nedeljo je binkoštni praznik – praznik Svetega Duha, na katerega se pripravljamo z devetdnevnico. Hkrati pa v nedeljo zaključujemo mesec maj in šmarnično pobožnost. Kakor je Marija bila z molitvijo prisotna v binkoštni dvorani v središču prve apostolske Cerkve, tako je združena tudi z nami, še posebno v šmarničnem mesecu maju. V dneh pred binkoštmi smo torej vabljeni k skupni molitvi devetdnevnice, hkrati pa se tudi osebno bolj pogosto obračajmo na Svetega Duha, ko molimo znano molitev Pridi, Sveti Duh, lahko pa tudi: Pridi, Sveti Duh! Razsvêtli moj razum, da bom spoznal tvoje zapovedi. Okrêpi mi srce zoper sovražnikove zvijače, vžgi mojo voljo … Slišal sem tvoj glas in nočem se zakrkniti ter se upirati z besedami: kasneje …, jutri. Nunc coepi! Zdaj! Naj se ne zgodi, da jutrišnjega dne zame ne bi bilo. O, Duh resnice in modrosti, Duh umnosti in svèta, Duh radosti in miru! Hočem, kar hočeš; hočem, ker hočeš; hočem, kakor hočeš; hočem, kadar hočeš … V mislih imejmo še posebej naše birmance, ki bodo zaradi okoliščin novega virusa zakrament svete birme prejeli naknadno.

Šmarnice
Le še teden dni in bomo pri koncu Marijinega meseca, zato toliko bolj izkoristimo vsak majski dan tudi za to, da , da okrepimo svojo ljubezen do Nebeške Matere Marije! Zato ste dragi otroci in družine tudi v zadnjem tednu vabljeni, da bi imate šmarnice z družinami po svojih domovih. Niste povsem prepričani, kako bi oblikovali »domače šmarnice«? Stvar je preprosta:
1. Naredite križ, nekdo lahko kaj Mariji za uvod, nato pa zmolite molitev O Gospa moja ali desetko rožnega venca.
2. Preberete šmarnično zgodbo – Največji dar (kupite jo v MD ali dobite na sku.rkc.si).
3. Če je mogoče ostanete nekaj trenutkov v tišini, nato izrecite osebne prošnje.
4. Oče ali kdo drug zmoli litanije Matere Božje (v molitveniku ali na spletu).
5. Naredite sklepni križ, nato pa drug drugega blagoslovite s križem na čelo. 
Na začetku, na koncu, vmes … pa na glas prepevajte Mariji v čast! Na http://sku.rkc.si/ je brezplačen dostop tudi do šmarničnega branja za odrasle in otroke. Vsako soboto ob 20. uri pa bomo imamo šmarnično pobožnost za otroke in družine skupaj, na župnijski strani na Facebooku (https://www.facebook.com/celje.stolnica)

Podeljevanje zakramentov prvega svetega obhajila, birme, krsta in poroke ter zakramentala cerkvenega pogreba
Podeljevanje zakramenta prvega svetega obhajila in svete birme se v naši župniji preložita na jesenski čas, natančen datum bo znan naknadno. Posamično podeljevanje zakramenta svetega krsta in zakramenta svetega zakona je dovoljeno ob navzočnosti do 50 oseb, ki med seboj ohranjajo ustrezno in obredu primerno razdaljo ter nosijo zaščitne maske. Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogrebni obred se lahko opravi v navzočnosti do 50 oseb, ki med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo. Pogrebna sveta maša je lahko darovana ob upoštevanju določil, ki so predlagana za vsako sveto mašo. Zakrament svete spovedi je dovoljeno obhajati izven spovednice. Pri spovedi spovedanec in spovednik nosita zaščitno masko in ohranjata razdaljo 1,5 metra. Pri nas je spoved možno opraviti vsak dan med sveto mašo v kapeli Žalostne Matere Božje ali po dogovoru.


Današnja božja beseda