Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila binkoštne nedelje

Oznanila binkoštne nedelje

Kategorija :Oznanila Vsi

Ali sveta birma res spremeni le en dan v našem življenju?
Prejeti birmo pomeni skleniti z Bogom »pogodbo«. Birmanec reče: »Da, verujem vate, moj Bog, daj mi Tvojega Svetega Duha …« In Bog reče: »Da, tudi jaz verujem vate, moj otrok – in podaril ti bom svojega duha, celo samega sebe … Celo če me pozabiš, bom vendar tu – tako v dobrih kot v slabih časih.« (YOUCAT 205) Praznovanje sv. birme pa je vedno povezano tudi s (pretiranim:) obdarovanjem. Mlad švicarski teolog Stephan Sigg (1983) v svoji knjigi Iskrice Svetega Duha pravi, da je »za nekatera da za nekatera darila težko najti primeren ovojni papir. Pri tem je to skoraj nemogoče, saj ni samo darilo. Pri birmi ne boš dobil samo enega darila, ampak kar sedem. Kako velika bodo? Ne da se jih izmeriti. Cena? Ni jih mogoče plačati. Videz? Nevidna so. Nekatera darila velikokrat dobimo čisto nepričakovano. Ob drugih smo nejevoljni in mrščimo čelo. »Kaj naj počnem s tem?« »Kaj mi hoče človek povedati s tem darilom?« So pa tudi darila, ki bi jih najraje takoj zamenjali. Tudi darila, ki jih boš dobil pri birmi poznamo jih kot sedem darov Svetega Duha se na prvi pogled zdijo vse prej kot privlačna. Če pa jih boš podrobneje pogledal, boš ugotovil, da so podobni ognjemetu ognjemetu z nešteto barvami, ognjemetu, ki nikoli ne ugasne in ga zmeraj lahko opazujemo na nebu. Sprosti iskrice in zaneti sedem darov Svetega Duha.« Naj Sveti Duh v naših srcih vžge ogenj svoje ljubezni in po nas z Njegovimi darovi prenovi obličje zemlje!

Matic Lesjak, kpl.

Binkoštni ponedeljek
Jutri je binkoštni ponedeljek – praznik Marije Matere Cerkve in je tesno povezan z binkoštno skrivnostjo, saj je Marija v pričakovanju Svetega Duha, skupaj z apostoli in z prvo Cerkvijo vztrajala v molitvi. Svete maše bodo kakor ob nedeljah, razen da ne bo svete maše ob 11.30 uri.

Mesec junij
Začenjamo mesec junij, ki je posvečen čaščenju Jezusovega srca. Pri svetih mašah bomo prebirali Vrtnice, hkrati pa bomo med tednom po vsaki jutranji maši imeli pobožnost na čast Jezusovemu  srcu, ob nedeljah pa bo pobožnost pred večerno sveto mašo. Lepo vabljeni!

Zaključek verouka
Dragi veroučenke in veroučenci, spoštovane družine! Sporočamo vam, da bo vsaka veroučna skupina v juniju imela še po dve veroučni srečanji, ki bosta med drugim vsebovali tudi  podelitev spričeval po razredih. Srečanja bodo potekala ob rednih, oz. tistih urah, ki vam jih sporoči katehet in ob naslednjih dneh:
1. razred – ponedeljek 8. in 15. junij,
2. razred – ponedeljek 8. in 15. junij,
3. razred – torek 9. in 16. junij,
4. razred – torek 9. in 16. junij,
5. razred – četrtek 4. (!) in 18. junij,
6. razred – četrtek 4. (!) in 18. junij,
7. razred – ponedeljek 8. in 15. junij,
8. razred – torek 9. in 16. junij,
9. razred – četrtek 4. (!) in 18. junij.
Zaradi praznika svetega Rešnjega Telesa 11. junija, bodo četrtkove veroučne skupine imele prvo srečanje že ta teden (4. 6.), saj verouka na zapovedani praznik ni. Ste pa zato takrat seveda vsi dobrodošli pri svetih mašah. Hvaljeno in češčeno naj vedno bo!

Podeljevanje zakramentov prvega svetega obhajila, birme, krsta in poroke ter zakramentala cerkvenega pogreba
Podeljevanje zakramenta prvega svetega obhajila in svete birme se v naši župniji preložita na jesenski čas, natančen datum bo znan naknadno. Posamično podeljevanje zakramenta svetega krsta in zakramenta svetega zakona je dovoljeno ob navzočnosti do 200 oseb, ki/če lahko med seboj ohranjajo ustrezno in obredu primerno razdaljo. Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogrebni obred se lahko opravi v navzočnosti do 200 oseb, ki med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo. Pogrebna sveta maša je lahko darovana ob upoštevanju določil, ki so predlagana za vsako sveto mašo.  Zakrament svete spovedi je dovoljeno obhajati izven spovednice, tako da se ohranja razdaljo 1,5 metra. Pri nas je spoved možno opraviti vsak dan med sveto mašo v kapeli Žalostne Matere Božje ali vedno tudi po dogovoru.


Današnja božja beseda