Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 11. nedelje med letom

Oznanila 11. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

“Molim Te ponižno, skriti Bog nebes!”
Minuli četrtek smo praznovali slovesni in zapovedani praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi. Ne dolgo tega pa smo bili v času pandemije odrezani ne le od mnogih prijateljskih in družinskih stikov, temveč tudi od sv. obhajali in skupnega obhajanja svete maše. Kljub temu, da je bilo možno bogoslužje spremljati po televiziji, radiju in spletu, ne pozabimo, da Bog spoštuje tako našega duha in dušo, kot tudi telo in je zato pri sv. zakramentih vedno vezan na konkreten prostor. Zato je zame osebno ta praznik, poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden najlepših praznikov, saj praznujemo eno od ključnih razlik med našo lepo vero in drugimi religijami: da se nam namreč Bog tako zelo približa, ko po rokah nas bednih duhovnikov pri vsaki sveti maši prihaja na naše oltarje pod podobo kruha in vina. In Jezus Kristus ni toliko vesel še tako lepe in bogate monštrance, kot je vesel prestola našega srca! Zaradi te veličine in lepote sv. obhajila nas spodbujam, da bi sv. evharistijo zares prejemali pripravljeni tako navzven, kot tudi navznoter. Glede na to, da je med karanteno bila spoved onemogočena in da je sedaj spet mogoča, ne odlašajmo in pripravimo v srcih vreden prostor za Kralja! Poleg udeležbe pri maši pa tudi skušajmo prihajati pogosto obiskat Gospoda, navzočega v tabernaklju in izpostavljenega v Frančiškovi kapeli! Ko v adoraciji gledamo posvečeno hostijo, se srečujemo z darom Božje ljubezni, se srečujemo z Jezusovim trpljenjem in križem, pa tudi z njegovim vstajenjem. Prav prek našega gledanja v adoraciji nas Gospod priteguje k sebi, v svojo skrivnost, da bi nas spremenil, kakor spreminja kruh in vino Z besedami evharistične pesmi sv. Tomaža Akvinskega Adoro te devote ponovimo pred Gospodom, ki je navzoč v najsvetejšem Zakramentu: »Vedno bolj in bolj mi vero utrjuj, upanje, ljubezen v srcu pomnožuj.«

Matic Lesjak, kpl.

Mesec junij
Smo v mesecu juniju, v katerem se zbiramo pod okriljem ljubezni Jezusovega srca. Bog nas neizmerno ljubi. Vse, kar nas obdaja, je dar neskončne božje ljubezni do nas. Zato je prav, da v tem mesecu prihajamo k Njemu in obnovimo svojo predanost in posvetitev Jezusovemu srcu. Vsak dan prebiramo Vrtnice. Po jutranji sv. maši pa vabljeni k litanijam Srca Jezusovega in blagoslovu z Najsvetejšim. Prav tako vabljeni vsako nedeljo v juniju pred večerno sv. mašo k litanijam srca Jezusovega in blagoslovu z Najsvetejšim.

Molitev za duhovne poklice zopet v naši Marijini cerkvi
Prihodnjo nedeljo 21. junija, bo ob 15. uri po več mesecih zopet v Marijini cerkvi potekala skupna molitvena ura in nato še sveta maša za nove duhovne poklice v naši škofiji. Ker se približuje praznik apostolov Petra in Pavla tudi osebno toliko bolj pomnožimo v molitev v ta namen. Molimo pa tudi za vse duhovnike, da bi se mladim pomagali odločati predvsem s svetim zgledom in gorečim navdušenjem. Drugih svetih maš v Marijini cerkvi pa zaenkrat še ne bo.

Molitev za imenovanje novega škofa: O Bog, večni pastir, skrbno in neprestano vodiš svoje ljudstvo. Prosimo Te, daj v svoji neskončni dobroti Cerkvi v celjski škofiji pastirja po svojem srcu, ki bo zvesto hodil za teboj, zaradi svetosti tebi ugajal, za nas pa goreče skrbel. Naj uči z zgledom svoje osebnosti, nam pomaga rasti v zvestobi evangeliju in odkrivati znamenja časa. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Zaključek verouka
Dragi veroučenke in veroučenci, spoštovane družine! Prvi del zaključnih srečanj naših veroučnih skupin je lepo in uspešno minil. V tem tednu bo, kot smo že oznanili, še z vsakim razredom zadnje srečanje, ki bo vključevalo tudi podelitev spričeval, zato je prisotnost še toliko bolj zaželena.
1. razred – ponedeljek 15. junij,
2. razred – ponedeljek 15. junij,
3. razred – torek 16. junij,
4. razred – torek 16. junij,
5. razred – četrtek 18. junij,
6. razred – četrtek 18. junij,
7. razred – ponedeljek 8. in 15. junij,
8. razred – torek 16. junij,
9. razred – četrtek 18. junij.

Oratorij 2020 – “Zaupam, zato si upam.”
Zaradi umirjanja razmer smo se odločili, da vseeno tudi letos pripravimo oratorij, ki se bo sicer odvijal v nekoliko skrajšani obliki od 29. junija, do 3. julija in bo potekal v skladu z navodili in smenicami NIJZ-a ter združenja Oratorij Slovenija. Oratorij je namenjen osnovno- šolskim otrokom in tistim, ki bodo jeseni šli v šolo. Prijavnice so že na voljo pri verouku, v župnijski pisarni in na župnijski spletni strani. Prosimo, da najkasneje do nedelje 21. junija 2020 v župnijski pisarni oddate izpolnjeno prijavnico oddate in prostovoljni dar, po zmožnosti 25 € na prvega otroka, oziroma 20 € na druge otroke iz iste družine. Letošnji glavni lik je svetopisemska žena iz 5. st. pr. Kr., kraljica Estera. Naslov oratorija »Zaupam, zato si upam« pa temelji na zgledu Esterinega življenja, njenega odnosa do Boga in njenega poslanstva.

Gospod Jezus, Božji Pastir duš,
Ti si poklical apostole, da bi postali ribiči ljudi. Pritegni tudi danes k sebi goreče in plemenite fante iz naših družin ter jih naredi za svoje učence in služabnike. Zbudi v njih željo po odrešenju vseh ljudi, za katere na naših oltarjih vsak dan obnavljaš svojo daritev na križu. Pokaži jim, Gospod, vse pokrajine, kjer toliko naših bratov in sester prosi za luč resnice in go- rečo ljubezen. Naj odgovorijo tvojemu klicu, postanejo sol zemlje in luč sveta. Na zemlji naj nadaljujejo tvoje delo odrešenja in gradijo tvoje skrivnostno telo, ki je Cerkev. Tudi številna in velikodušna srca deklet milostno pokliči, Gospod. Vlij jim hrepenenje po evangeljski popolnosti in zbudi v njih željo, da se bodo službi za tvojo Cerkev ter za uboge in bolne žrtvovale z vsem žarom in vso močjo tvoje ljubezni. Amen.


Današnja božja beseda