Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila nedelje svete trojice

Oznanila nedelje svete trojice

Kategorija :Oznanila Vsi

Praznik troedinega Boga
Čeprav je Sveta Trojica največja skrivnost naše vere, pa bodimo predrzni in skušajmo, po svoji omejeni človeški pameti, vsaj malo pokukati v to skrivnost. Oče, mati, otrok tvorijo družino, ki jih med seboj združuje ljubezen. Toliko bolj idealna družina smo, kolikor bolj se imamo radi. Če bi se mogli imeti neskončno radi, potem bi se popolnoma zlili drug v drugega in bi postali popolnoma eno, čeprav bi vsak od njih še vedno ostal to, kar je bil poprej. Človeška ljubezen pa nikoli ni popolna ali neskončna, zato ne more ljudi med seboj povezati v popolno združeno enoto. Samo Bog je zmožen popolne in neskončne ljubezni. Ker se božje osebe med seboj neskončno ljubijo, zato se ljubezen Očeta in Sina in Svetega Duha zlije v popolno enoto neskončno ljubečega enega in istega Boga. Šele v večnosti bomo popolnoma razumeli skrivnost Troedinega Boga. Ko bomo vstopili v neskončno in popolno ljubezen in se z njo združili, takrat bomo mogli zaslutiti in vsaj malo razumeti veličino in radost te velike skrivnosti enosti božje ljubezni.

Marjan Jezernik, opat

Praznik evharistije
V četrtek je slovesen in zapovedan praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi, zato bodo svete maše kakor ob nedeljah. Slovesna maša s štirimi evangeliji in blagoslovi bo ob 19. uri. Prav je, da se z veseljem udeležimo praznika in se skupaj zahvalimo za evharistično skrivnost in duhovni zaklad Jezusove Cerkve.

Mesec junij
V mesecu juniju se zbiramo pod okriljem ljubezni Jezusovega srca. Bog nas neizmerno ljubi. Vse, kar nas obdaja, je dar neskončne Božje ljubezni do nas. Zato je prav, da v tem mesecu prihajamo k Njemu in obnovimo svojo predanost in posvetitev Jezusovemu srcu. Vsak dan prebiramo Vrtnice. Po jutranji sveti maši, v nedeljo pa pred večerno sveto mašo vabljeni k litanijam Srca Jezusovega in blagoslovu z Najsvetejšim.

Zaključek verouka
Zopet sporočamo, da bo vsaka veroučna skupina v juniju imela še po dve veroučni srečanji, ki bosta med drugim vsebovali sveto spoved in podelitev spričeval po razredih:
1. razred – ponedeljek 8. in 15. junij,
2. razred – ponedeljek 8. in 15. junij,
3. razred – torek 9. in 16. junij,
4. razred – torek 9. in 16. junij,
5. razred – četrtek 4. (!) in 18. junij,
6. razred – četrtek 4. (!) in 18. junij,
7. razred – ponedeljek 8. in 15. junij,
8. razred – torek 9. in 16. junij,
9. razred – četrtek 4. (!) in 18. junij.
Zaradi zapovedanega praznika svetega Rešnjega Telesa ta četrtek 11. junija, ne bo verouka, zato so četrtkove veroučne skupine imele prvo srečanje že minuli teden (4. 6.). Ste pa zato tokrat seveda vsi dobrodošli pri svetih mašah.Na veroučno uro kot običajno prinesite vse potrebščine in spričevala, če jih še niste vrnili. Ob vstopu v župnišče je poskrbljeno za razkuževanje rok, ves čas pa ohranjamo tudi varnostno razdaljo.

Oratorij 2020 – “Zaupam, zato si upam.”
Zaradi umirjanja razmer smo se odločili, da vseeno tudi letos pripravimo oratorij, ki se bo sicer odvijal v nekoliko skrajšani obliki od 29. junija, do 3. julija in bo potekal v skladu z navodili in smenicami NIJZ-a ter združenja Oratorij Slovenija.  Oratorij je namenjen osnovnošolskim otrokom in tistim, ki bodo jeseni šli v šolo. Prijavnice so že na voljo pri verouku, v župnijski pisarni in na župnijski spletni strani. Prosimo, da najkasneje do nedelje 21. junija 2020 v župnijski pisarni oddate izpolnjeno prijavnico oddate in prostovoljni dar, po zmožnosti 25 € na prvega otroka, oziroma 20 € na druge otroke iz iste družine. Letošnji glavni lik je svetopisemska žena iz 5. st. pr. Kr., kraljica Estera. Naslov oratorija »Zaupam, zato si upam« pa temelji na zgledu Esterinega življenja, njenega odnosa do Boga in njenega poslanstva.

Nova navodila slovenskih škofov v slovenskih cerkvah v času začasne umiritve epidemije COVID-19
SŠK je 1. junija 2020 v Ljubljani, sprejela nove ukrepe … ter se odločila za dodatno sproščanje preventivnih ukrepov pri javnem bogoslužju v cerkvah. Ključne novosti so, da če je v cerkvi med verniki mogoče ohranjati razdaljo 1,5 m, zaščitna maska ni več potrebna. Če pa ohranjanje razdalje ni mogoče, je maska nujna. Pri prihodu in odhodu iz cerkve je še vedno potrebno razkuževanje rok. Za zakrament sv. spovedi se že lahko uporabljajo spovednice, a si mora spovedanec prej razkužiti roke in nadeti masko. Delivec obhajila si mora pred obhajanjem razkužiti roke, maska pa je priporočljiva.Današnja božja beseda