Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 18. nedelje med letom

Oznanila 18. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

OČE NAM DAJE KRUHA IZ NEBES
»Ne iščete me zato, ker ste videli znamenja, ampak zato, ker ste jedli kruh in se nasitili.« Tako pravi Jezus množici, ki ga je iskala in se zopet hotela nasititi s kruhom, ki ga je Jezus čudežno namnožil. Iskali so samo kruh, niso pa mogli ali celo hoteli razumeti globljega sporočila čudeža, da je Bog tisti, ki je vir življenja in nam daje kruh iz nebes. Jezus ni politik, ki bi se potegoval za oblast. Politiki, ki se pred volitvami borijo priti na oblast, ljudem marsikaj obljubljajo. Čim boljši je njihov volilni program, tem bolj gotovo osvojijo volivce. Več jim obljubljajo, bolj tekajo za njimi. Jezus nas vabi, da bi prestopili prag horizontale in se podali čez prag vertikale in bi tako spoznali, da je samo Bog vir pravega življenja. On nam daje kruha iz nebes, ki daje svetu pravo življenje. Zato skupaj z učenci zahrepenimo in prosimo: »Gospod, daj nam vselej tega kruha!«
Marjan Jezernik, opat

PRAZNIK MARIJINEGA VNEBOVZETJA
V soboto, 15. avgusta, je slovesen in zapovedan praznik Marijinega vnebovzetja. V naši Marijini cerkvi je žegnanje. S praznovanjem bomo začeli že v petek zvečer, ko bomo ob 19. uri imeli sv. mašo ter slovesne večernice prazničnega dne. Slovesna praznična sv. maša bo v soboto ob 9. uri. Praznovanje bomo zaključili v soboto zvečer ob 19h s sv. mašo in slovesnimi litanijami Matere božje. Iz petka na soboto bo v Marijini cerkvi nočno molitveno bdenje pred Najsvetejšim. Najsvetejše bomo izpostavili v petek po večerni sveti maši in bo izpostavljeno do slovesne maše v soboto do 9h. Kdor se more pridružiti, je lepo povabljen. Zaradi praznika v petek in soboto zvečer v stolni cerkvi ne bo sv. maše.

1. četrtek    – pol ure pred večerno sv. mašo bomo molili za nove duhovne poklice;

1. petek       – po jutranji in pred večerno sv. mašo pobožnost na čast Jezusovemu srcu
1. sobota          – ob 8h v Marijini cerkvi sv. maša in pobožnost na čast    Marijinemu brezmadežnemu srcu

Bralci dobre knjige
Bralci dobre knjige bomo uživali poletje ob branju zgodovinskega romana Sonce Petovione, ki ga je napisal Branko Cestnik. Spoznavali bomo življenjske zgodbe treh mož, ki jih usoda združi na antičnem Ptuju. Sredi nemirnih časov vladanja cesarja Komoda bodo morali kljub različnemu izhodišču najti stičišče v prijateljstvu in skrbi drug za drugega. Priznani slovenski teolog in filozof, Branko Cestnik, se je rodil leta 1965 v Spodnji Hajdini pri Ptuju. Je pater klaretinec, ki trenutno dela v župniji Frankolovo. Knjiga je bila predlagana za kresnikovo nagrado 2020. Izšla je pri Celjski Mohorjevi družbi. Isabelle Laurent je napisala trilogijo Prerokba iz Assisija. Brali bomo prvo knjigo Hodi za menoj, ki pripoveduje, kako pater Antoin združi mladega arhitekta, hudo bolno dekle, priznanega modnega oblikovalca in medicinsko sestro ter jih pripelje v Assisi. Knjiga je izšla pri založbi Družina. Predvidoma se bomo zbrali zadnji torek v septembru v župnišču po večerni sveti maši. Priporočamo se usmiljenemu Očetu in svetemu Roku, da nas obvaruje pred novim koronavirusom.


Današnja božja beseda