Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 28. nedelje med letom

Oznanila 28. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

Marija nam neprestano ponavlja: “Molite rožni venec!” Mamo pa je treba ubogati ¸

Cerkev nas v mesecu oktobru vabi, da premagamo besedo korona v njeni pogostnosti. Pravzaprav nas vedno vabi, da imamo v mislih in na naših ustnicah pomembnejše besede: Oče naš, Jezus, Marija … Oče, Jezus, Marija … To so vzvišene besede, ki jih tolikokrat lahko ponovimo v molitvi rožnega venca in ki v naša življenja prinesejo Božji mir. Tisoč razlogov se najde in drugih tisoč idej, da ne bi molili rožnega venca. To je znamenje, kako se te preproste in ponižne molitve hudič boji. Predvsem začeti je treba, premagati začetni odpor in bo steklo, iz dneva v dan bo šlo lažje in boljše. Nimaš časa za cel rožni venec? Pa zmoli desetko. Desetka tukaj, desetka tam, petkrat tri minute v dnevu, pa bo rožni venec odmoljen. Ugasni radio v avtomobilu, naj tvojo pot spremlja molitev. Bodi drzen: zvečer predlagaj ženi ali na sprehodu prijatelju: kaj če bi zmolila en del rožnega venca? Lahko greste še dlje: molite rožni venec skupaj, kot družina. Obljubljam: nasprotovanja bo na začetku veliko. A obljubljam tudi: blagoslovi bodo še večji. In kaj če me vmes odnese? Če se raztresem? Če ne bom mislil na besede, ki jih izgovarjam? Ne skrbi. Bogu in njegovi Materi si posvetil svoj čas. Sveti Jožefmarija Escriva je na dilemo odgovoril nekako takole: “Te skrbi, ko pri molitvi rožnega venca z glavo uideš drugam in delajo samo ustnice? Ne skrbi. Predstavljaj si mladega fanta, ki igra na kitaro svojemu dekletu. Vmes pozabi, kaj točno je že igral, a brenka naprej. In dekle je samo srečno, da ji posveča pozornost in da je z njo. Podobno je z Marijo, ko molimo rožni venec.” Izgovorov bomo našli nešteto. Boljših idej tudi. A Božja Mati prosi: molite rožni venec. Mame se uboga. Ubogajmo jo!

MESEC OKTOBER
V tem mesecu, ki je posvečen Rožnovenski Materi Božji in molitvi Rožnega venca, smo povabljeni k rožnovenski pobožnosti. Prav pa je, da molitev poživite tudi po svojih družinah, ki vas bo povezovala in v vaše domove prinašala blagoslov. Pri vseh nedeljskih mašah bomo desetko rožnega venca molili skupaj in vanjo vključili tudi vaše namene. Na listek napišite svoj namen in ga spustite v nabiralnik, ki je pri izhodu iz cerkve postavljen v ta namen.

MISIJONSKA NEDELJA
Naslednja nedelja je misijonska nedelja in se bomo v duhu in molitvi povezali z vsemi misijonarji po svetu, ki v luči krščanske ljubezni vsem ljudem prinašajo evangelij odrešenja. Vaši darovi naslednjo nedeljo bodo namenjeni potrebam slovenskih misijonarjev po vsem svetu. Nabirko v imenu vseh slovenskih misijonarjev toplo priporočamo.

POPRAVILO STREHE NA STOLNICI
Prekrivanje strehe na stolnici lepo napreduje. Upamo, da nam bo tudi vreme lepo postreglo, da bomo delo kmalu lahko dokončali. Preteklo nedeljo, ki je bila prva v mesecu, ste za obnovo darovali 1464€. Z osebnimi darovi v župnišče ali na transakcijski račun pa ste pretekli mesec darovali 12.135€. Vsem se iskreno zahvaljujemo. Glede na to, da bo obnova zahtevala preko 200.000€, pa še kar precej manjka. Zato se še naprej priporočamo za vaše velikodušne darove.

SVETI MAKSIMILIJAN CELJSKI
V ponedeljek, 12. oktobra, na god sv. Maksimilijana, bomo imeli v Maksimilijanovi cerkvi ob 10h slovesno sv. mašo na čast mučencu sv. Maksimilijanu – sozavetniku celjske škofije, ki jo bo vodil g. škof Lipovšek. Lepo povabljeni!

Bralci dobre knjige
Glede na slabšanje epidemiološke situacije se bomo bralci dobre knjige nekaj časa srečevali virtualno. Dobre knjige tudi v teh časih ostajajo naše dobre prijateljice in spremljevalke. Naše naslednje virtualno srečanje bo zadnji torek v oktobru, 27.10.2020. Izmenjali si bomo misli o prebrani knjigi Kot v Nazaretu, ki jo je napisal Rene Voillaume. Blaženi Karel de Foucauld (1858–1916) se je v času vojaške službe v Maroku spreobrnil in postal puščavnik ter misijonar med Tuaregi v Sahari. Njegov ideal je bil zvesto posnemanje Jezusovega skritega življenja v Nazaretu. Njegovi življenjski zgledi in zapisi so spodbudili nastanek dveh skupnosti – Malih Jezusovih bratov (1933) in Malih Jezusovih sester (1939). Ustanovitelj reda, René Voillaume, je na prelomu 20. stoletja temeljito preučeval spise brata Karla in leta 1951 izdal obsežno knjigo Au coeur des masses. Izbrani odlomki te knjige so zdaj prvič dostopni tudi slovenskim bralcem. Knjiga je izšla pri založbi družina.

Svetovalnica
tudi v šolskem letu 2020/21 vabi vse, ki ste se znašli v stiski. Za termin svetovanja se prijavite v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8.00 – 12.00 ure)


Današnja božja beseda