Župnija Celje – Sv. Danijel

OZNANILA 2. NEDELJE MED LETOM

OZNANILA 2. NEDELJE MED LETOM

Kategorija :Oznanila Vsi

17. JANUAR

Smo si oddaljeni samo zaradi pandemije?

Zaradi ukrepov proti širjenju pandemije smo že dalj časa drug od drugega precej oddaljeni in razdeljeni (nekdanji sošolec ni bil doma že skoraj eno leto …). A v tem tednu bo v ospredju še ena oddaljenost in to je oddaljenost med različnimi krščanskimi skupnostmi in Cerkvami. Žal je 2.4 milijarde kristjanov med seboj razdeljenih v tri večje skupine: 50% je katoličanov, 38% protestantov in 12% pravoslavnih kristjanov. Zato smo v teh dneh še posebej povabljeni, da molimo za zmanjšanje te oddaljenosti, da molimo za zbližanje in edinost vseh kristjanov. Mar ni v teh okoliščinah to nepomembna tema, mi lahko oporekate … Ni! Saj je razdeljenost kristjanov zanikanje Jezusove prošnje: »da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju, da bo svet veroval, da si me ti poslal.« In kot že dalj časa opažamo, kako osamljenost in oddaljenost večkrat slabo vplivata na naša življenja, ima prav tako needinost negativen duhovni vpliv človeštvo in svet, saj ljudi še dodatno oddaljuje od vere v našega Odrešnika Jezusa Kristusa! Zato je vsak čas primeren, da se na Boga obračamo s prošnjo, »da bi bili« kristjani in tudi vse družine, skupnosti ter duhovščina »eno«.

Priprošnjika za edinost
– sv. brata Ciril in Metod

Lahko smo že hvaležni za dosedanje ekumensko dogajanje v Sloveniji, Bog daj, da bi tudi v teh dneh obrodilo veliko sadov. Zaradi okoliščin bo sklepno ekumensko bogoslužje, ki ga bodo oblikovali mladi iz Galicije, Evangeličanske cerkvene občine iz Murske Sobote, pravoslavni in naša Glasbena zasedba sv. Danijela, v video obliki dostopno na spletu in predvajano na televiziji. Vabljeni, da se tudi preko tega združimo v molitvi za edinost, ki naj se ne kaže le v zunanjih prijateljskih gestah, temveč predvsem v tem, da bi že tu, predvsem pa v nebesih: kot eno, v duhu in resnici, skupaj z Devico Marijo in vsemi svetniki, slavili našega Nebeškega Očeta.                         

Matic Lesjak, kpl

Od 4. januarja dalje ste tudi v naši škofiji pri svetih mašah zopet lahko prisotni verniki.

Zaradi razmer bodo do nadaljnjega bogoslužja le v stolnici, ne pa še Marijini cerkvi.

Zaradi preprečitve širjenja okužbe pa veljajo ukrepi, ki jih je 18. decembra, po posvetu z NIJZ določila SŠK. Možno je pristopiti tudi k sveti spovedi.

Stolnina za leto 2021

V mesecu januarju zbiramo tako imenovano stolnino. Tudi letošnji prispevek za stolnino bomo uporabili za pokritje stroškov kurjave v cerkvi in učilnicah. Vsem, ki ste že velikodušno darovali, se zahvaljujemo. Hkrati pa se priporočamo tudi drugim, saj se zavedamo, kaj pomeni če nam je prijetno toplo.

Verski tisk

Mesec januar je mesec verskega tiska, zato naj bo to lepa vzpodbuda k odgovornosti za verske časopise, revije in knjige. Naj vsaj nekaj od tega doseže vsako družino. Še posebno bodimo pozorni na verski tednik Družina, ki nas vsak teden razveseljuje z zelo zanimivim branjem in novicami iz Cerkve na Slovenskem in vsega sveta.

Teden molitve za edinost kristjanov

Od 18. do 25. januarja poteka v vseh krščanskih Cerkvah molitvena osmina za edinost vseh kristjanov. Zaradi pandemije to leto v naši dekaniji ne bo med župnijske izmenjave, ampak bomo vsak dan imeli razmišljanje pod skupno mislijo »OSTANITE V MOJI LJUBEZNI IN OBRODILI BOSTE OBILO SADU!« Kdor more je lepo povabljen!  

Molitev za edinost kristjanov

O Bog, ki si nas po svetih bratih Cirilu in Metodu poklical k edinosti vere, zedini vse kristjane v svoji sveti Cerkvi. Naj bomo v češčenju troedinega Boga vsi narodi na zemlji združeni, kakor so združeni božji izvoljenci v nebesih. Tega te prosimo po zasluženju Jezusa Kristusa, po priprošnji prečiste Device Marije, svetega Cirila in Metoda, svetega Leopolda Mandiča in vseh svetnikov. Amen.

Oče naš… Zdrava Marija… Slava Očetu…
Sveta Devica Marija, prosi za nas!
Sveta brata Ciril in Metod, prosita za nas!
Sveti Leopold Mandič, prosi za nas!
Blaženi Anton Martin Slomšek, prosi za nas!

OBNOVA STREHE

Ker so pri obnovi strehe na stolnici nastali precejšnji dolgovi (okoli 50 tisoč €), vas še naprej prosimo za prostovoljne darove, da bi te dolgove čim prej odplačali.

Prinesete jih lahko osebno v župnijsko pisarno, ali pa jih nakažete na transakcijski račun župnije:     

SI56-0483 5000 3334 723.

Iskren Bog povrni za vsak vaš dar.

Pogled na obnovljeno streho z južne strani

Današnja božja beseda