Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 2. postne nedelje

Oznanila 2. postne nedelje

Kategorija :Oznanila Vsi

“Koga pa ti rad poslušaš?”
Pred leti mi je bilo vedno neprijetno, če me je kdo vprašal: “Koga pa ti rad poslušaš?” Moj okus za glasbo je bil namreč pogosto nekoliko drugačen od splošnega okusa trenutnega časa … Na današnjo drugo postno nedeljo, pa smo z nekaj apostoli priče Jezusovega spremenjenja. Saj nam bogoslužje na poti postnega časa, potem ko nas je povabilo hoditi za Jezusom v puščavo, da bi se skupaj z Njim soočili s skušnjavami in jih premagali, predlaga, povzpeti se z Njim na ‘goro’ molitve. Ko je bil Jezus skupaj s Petrom, Jakobom in Janezom na gori Tabor, je ob njegovi spremenitvi spregovoril sam Bog: “Ta je moj ljubljeni Sin, njega poslušajte.” Ob tem evangeljskem odlomku, bi vam zato postavil dobronamerno neprijetno vprašanje: “Koga pa vi poslušate?” A ne v smislu Elvisa, klasike ali Lady Gaga … Čigav glas v sebi poslušate, ko se nasmejete sodelavcu; ko zadrto odgovorite ženi; ko na spletu napišete ali delite kak piker komentar; ko osorno ogovorite sorodnika, ki vas že dlje časa ni obiskal? Sam Bog Oče jasno pravi o Jezusu: “Njega poslušajte!” In sveti postni čas je čudovita priložnost, da se vadimo v poslušanju Jezusa! A če Ga želimo slišati, Ga moramo najprej poslušati. Zato okrepimo molitev, vzemimo si čas za njo – zdaj ni več dober izgovor, da nimamo časa! Kako naj molimo? V tišini srca povejmo Jezusu, kaj nas teži in skrbi, kaj zapolnjuje naše dneve. Ko pripravljeni prejmemo sveto obhajilo, Mu povejmo, da nam manjka ljubeznivosti, potrpežljivosti … Predvsem pa Ga tudi vprašajmo, kako naprej in nato umolknimo ter Mu prisluhnimo, Ga glejmo. Trdno verjamem, da če bomo kot posamezniki, družina, župnija, mesto in narod bolj prisluhnili Jezusu in Ga prosili, da nam bo dal milosti, da slišano izpolnimo, bodo tudi naša dejanja bolj ljubezniva, srčna in sveta ter posledično svet boljši in hkrati za duše bližji Nebesom kot peklu.
Želim Vam blagoslovljeno poslušanje!
Matic Lesjak, kpl

P O S T N I    Č A S
Začeli smo sveti postni čas, ki v Cerkvi pomeni čas posebnih milosti in priprave na velikonočne praznike. To so štirideset dnevne duhovne vaje vse Cerkve. V tem času si kristjani prizadevamo, da s poglobljeno molitvijo, pokoro in dobrimi deli utrdimo svojo vero. V postnem času je tudi v naši župniji več priložnosti, ki nam pomagajo, da bi ta čas milosti preživeli v postnem prizadevanju. Zato bo v spovednici v zakramentu svete spovedi možno doživeti spravo z Bogom. Prvi postni teden, ki je pred nami nas še vabi:
KRIŽEV POT: ob razmišljanju Jezusovega trpljenja doživljajmo tudi skrivnost človeškega trpljenja, zato vabljeni h Križevem potu vsak postni petek in nedeljo pol ure pred večerno sv.mašo.
POSTNI GOVOR: v postnem obdobju si vzemimo čas in storimo nekaj za našo dušo in poglobitev svoje vere. Prav temu so namenjena postna razmišljanja, ki jim moremo prisluhniti vsak postni petek pri večerni sv. maši v naši stolni cerkvi. V petek bomo prisluhnili tretjemu postnemu razmišljanju z naslovom:  Družina in vzgoja, ki ga bo imel g. Štefan Krampač – župnija bl. A. M. Slomška.

Svetovalnica
vabi vse, ki ste se znašli v stiski.
Kdaj? Vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava: v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8.00 do 12.00 ure).

Usmiljeni Oče,
tvoj Sin se je rodil, da bi nas odrešil.
Prosimo te, podeli vsem, ki trpijo zaradi epidemije, zdravje, potrpežljivost in moč.
V svoji dobroti tolaži bolnike in njihove svojce, nam pa odpri oči za vsako stisko in daj, da bomo trpečim pomagali z dejanji. Naj tudi v bolezni, trpljenju in preizkušnjah doživljamo tvojo bližino.
Podpiraj zdravstvene delavce in vse, ki skrbijo za bolnike. Prosimo te, naj bodo cepiva in zdravila dostopna vsem, ki jih potrebujejo. Rajnim bratom in sestram, ki so izgubili boj z boleznijo, nakloni večno veselje, njihovim svojcem pa tolažbo vere in pogum. Prosimo te, naj epidemija preneha, da bomo mogli živeti v miru in blaginji. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.                                                     Sv. Marija, zdravje bolnikov,
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni,
Vsi Božji svetniki in svetnice                    
– prosite za nas.

Obnova strehe
Iskrena hvala za vse podarjene darove za obnovo strehe, a še naprej vse vernike in ljudi dobre volje iskreno prosimo, da nam priskočite na pomoč, da dokončno odplačamo dolg. Darove lahko osebno prinesete v župnijsko pisarno, ali pa nakažete na transakcijski račun župnije:
SI56-0483 5000 3334 723.
Vsi upamo, da bomo s skupnimi močmi in odgovornostjo do naše župnijske skupnosti, tudi ta dolg kmalu poravnali. Bog povrni!

1. četrtek: dan molitve za nove duhovne poklice, zato bomo pol ure pred večerno sv. mašo imeli molitveno uro za duhovne poklice;

1. petek: po jutranji sv. maši bo pobožnost na čast Jezusovemu srcu;

1. sobota: po jutranji sv. Maši bo pobožnost na čast Marijinemu brezmadežnemu srcu.

Nedelja je prva v mesecu, zato bodo vaši darovi namenjeni za pokritje dolgov, ki so nastali pri obnovi strehe na stolnici. Radi bi dolgove čim prej povrnili, zato nabirko prihodnjo nedeljo res priporočamo.


Današnja božja beseda