Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 29. nedelje med letom

Oznanila 29. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

Kaj je zdaj ta sinoda? NI PARLAMENT, ampak  skupno POSLUŠANJE DUHA!
Pretekli konec tedna se je v Vatikanu začela sinoda Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje in poslanstvo. S tem namenom smo imeli v soboto poseben slavilno molitveni večer in v minulih  oznanilih objavljeno molitev Pred Teboj smo, Sveti Duh, da nam bi bila vsem v spodbudo za molitveno podporo sinodalnega dogajanja. Leto tokrat nikakor ne bo omejeno zgolj na Vatikan ali Rim, saj to nedeljo sinodo odpiramo tudi po vseh škofijah sveta, vključno z našo Škofijo Celje (sveta maša 17. oktober ob 15h). Ime sinoda izhaja iz starogrškega izraza syn hodos, kar dobesedno pomeni hoditi skupaj, kar po papežu Frančišku dobro izraža namen sinode, da bi po vsem svetu prebudili proces, v katerega bi bili vključeni vsi krščeni ter, da bi skupaj poslušali drug drugega in se pogovarjali ter se skupaj kot občestvo odpirali Svetemu Duhu in Mu prisluhnili. Zato to naj ne bi bila neka »javnomnenjska raziskava« ali »parlament«, temveč v prvi vrsti poslušanje Svetega Duha. Papež je ob odprtju jasno poudaril: »Če ne bo Duha, ne bo sinode!« Zato res pogosto skupaj prosimo »Samo Ti nas vodi, bodi doma v naših srcih; pokaži nam pot, po kateri naj gremo, in kako naj hodimo po njej.« Sinoda bo potekala v treh ključnih delih: najprej na ravni posameznih škofij, nato se bo o pridobljenih temah razpravljalo na srečanjih po posameznih celinah in na podlagi tem z vseh celin se bo oktobra 2023 odvilo še sklepno zasedanje škofovske sinode v Rimu. Vsi krščeni smo skupaj živi glas Božjega ljudstva, zato smo vsi po krstu posebej poklicani, da sinodi prispevamo svoj pogled in izkušnje ter tako sodelujemo v sinodalnem procesu in pomagamo Cerkvi pri prenovi! Naj  pa bo prvenstveno »poziv k sinodalnemu življenju tudi poziv k spreobrnjenju« za nas vse, kot je zapisal naš škof  Maksimiljan. »Daj, da v Tebi najdemo svojo edinost, da bomo lahko skupaj hodili večnemu življenju naproti«.
zbral in uredil Matic Lesjak, kpl

OKTOBER – MESEC MOLITVE ROŽNEGA VENCA
Mesec oktober nas vabi k molitvi Rožnega venca. Povabljeni, da ga molimo v cerkvi pred sveto mašo, doma v družinah. Vsak četrtek ga bomo molili tudi preko spleta ob 20. uri. Povezavo najdete na spletni strani župnije.

MOLITEV ZA SINODO
Pred Teboj smo, Sveti Duh,
ko smo zbrani v Tvojem imenu.
Samo ti nas vodi,
bodi doma v naših srcih;
pokaži nam pot, po kateri naj gremo,
in kako naj hodimo po njej.
Šibki smo in grešni;
ne dopusti, da bi širili nered.
Ne dopusti, da bi nas nevednost vodila po napačni poti
ali da bi pristranskost vplivala na naša dejanja. 
Daj, da v Tebi najdemo svojo edinost,
da bomo lahko skupaj hodili večnemu življenju naproti
in se ne bomo oddaljili od poti resnice
in od pravičnosti.
Vse to Te prosimo,
ki deluješ na vsakem kraju in v vsakem času,
v občestvu z Očetom in Sinom
na vekov veke.
Amen.

SVETOVALNICA
Kdaj? – vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava:  v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8. do 11. ure in 17. do 18. ure).

SVETA MAŠA OB ZAČETKU SINODE CERKVE ZA NAŠO ŠKOFIJO
Danes, v nedeljo ob 15. uri, bo v stolnici slovesna sveta maša, ob začetku sinode Cerkve za našo škofijo. Somaševanje duhovnikov bo vodil škof Maksimiljan, prisotni bodo tudi zastopniki župnij celjske škofije. Lepo povabljeni.

PCT – POGOJI ZA PRISOSTVOVANJE BOGOSLUŽJU V CERKVI
Za obisk bogoslužja v cerkvi je potreben PCT (prebolel, cepljen, testiran). Hvala za razumevanje!

MISIJONSKA NEDELJA
Prihodnja nedelja je misijonska nedelja, svetovni dan misijonov. Cerkev je po svoji naravi misijonska, zato smo vsi v njej poklicani, da smo misijonarji evangelija v današnjem svetu. Vaš dar prihodnjo nedeljo pri sveti maši bo namenjen za misijone. Bog povrni za vaš dar.

VEROUK
V tem tednu je veroučno srečanje za vse razrede.


Današnja božja beseda