Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 31. nedelje med letom

Oznanila 31. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

Papež o milosti srečanja
»Nekdo, torej bogat človek, sreča Jezusa, medtem ko je On šel po poti.« S temi besedami je papež Frančišek začel homilijo začetku sinodalne poti o sinodalnosti. Udejanjati sinodo, ki smo jo tudi v naši škofiji začeli 17. oktobra, pomeni hoditi po isti poti skupaj. Poglejmo Jezusa, ki na poti najprej sreča bogatega človeka, zatem prisluhne njegovim vprašanjem in na koncu mu pomaga razločevati kaj storiti, da bo imel večno življenje. Srečati, poslušati in razločevati so trije glagoli sinode, ob katerih bomo pisali tudi v prihodnjih oznanilih. Evangelij se začne s pripovedovanjem o srečanju. Neki človek gre naproti Jezusu in poklekne pred Njim ter mu zastavi odločilno vprašanje: »Dobri učitelj, kaj moram storiti, da bom imel večno življenje?«. Tako pomembno vprašanje zahteva pozornost, čas, pripravljenost srečati drugega in se pustiti nagovoriti njegovemu nemiru. Gospod namreč ni odmaknjen in ne kaže, da bi mu bilo v nadlego ali pa ga motilo. Nasprotno, ustavi se z njim. Pripravljen je za srečanje. Nič ga ne pusti ravnodušnega, vse ga gane. Srečati obraze, srečati se s pogledi, biti vključen v življenjsko zgodbo vsakega. Poglejte, to je Jezusova bližina. On ve, da lahko srečanje spremeni življenje. In evangelij je posejan s srečanji s Kristusom, ki ponovno dvigajo in ozdravljajo. Jezus ne hodi z naglico, ne gleda na uro, da se bo končalo srečanje. Bil je vedno v službi osebe, ki jo je srečal, da bi jo poslušal. Tudi mi, ki začenjamo to pot, smo poklicani postati izvedenci v umetnosti srečevanja. Ne v organiziranju dogodkov ali v pripravi teoretične refleksije o problemih, ampak v tem, da si vzamemo čas za srečanje z Gospodom in s spodbujanjem srečanja med nami. Čas, v katerem je prostor za molitev, češčenje – to je molitev, ki jo mi zelo opuščamo –, dati prostor češčenju za to, kar hoče Duh reči Cerkvi; da se posvetimo osebi in besedi drugega tako, da pride do osebnega srečanja; da se pustimo dotakniti vprašanjem sester in bratov ter si pomagati, da nas bo različnost karizem, poklicanosti in služb bogatila. Vsako srečanje, to vemo, zahteva odprtost, pogum, pripravljenost biti nagovorjen z osebo in pripovedjo drugega. Čeprav se včasih želimo raje zateči v formalne odnose ali si nadeti masko okoliščin, torej dvorni klerikalni duh, tako da »sem bolj gospod opat, kot pa oče«, nas srečanje spremeni in nam pogosto predlaga nove poti, za katere mislimo, da ne bomo po njih hodili. Večkrat je ravno tako, da nam Bog pokaže poti, po katerih hoditi, ko nas pripravi, da gremo ven iz naših utrujajočih navad. Vse se spremeni, ko smo pripravljeni na resnična srečanja z njim in na resnična srečanja med nami. Brez formalnosti, brez hlinjenja, brez prevar.
papež Frančišek

VSI SVETI, ZAPOVEDAN PRAZNIK
V ponedeljek je prvi november, zapovedan praznik vseh svetih. Svete maše bodo kakor ob nedeljah. Lepo povabljeni k prazničnemu bogoslužju.

BLAGOSLOV IN MOLITEV NA MESTNEM POKOPALIŠČU
Na praznik vseh svetih bo blagoslov in molitev na mestnem pokopališču ob 15. uri.

MOLITEV ROŽNEGA VENCA ZA RAJNE
V ponedeljek povabljeni ob 17. uri v stolnico k molitvi rožnega venca za rajne.

SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH
V torek je spomin vseh vernih rajnih. Svete maše bodo v stolnici ob 7., 7.30, 18. in 18.30 uri. V Marijini cerkvi pa ob 8. in 8.30 uri.

BLAGOSLOV IN MOLITEV NA POKOPALIŠČU NA GOLOVCU
Na praznik vseh svetih, v ponedeljek, bo blagoslov in molitev na pokopališču na Golovcu ob 15. uri.

PRVI ČETRTEK
Četrtek je prvi v mesecu. Povabljeni k molitvi in sveti maši za duhovne poklice.

PRVI PETEK
Petek je prvi v mesecu. Povabljeni k sveti spovedi, češčenju Jezusovega srca in litanijam srca Jezusovega. Ta dan bo obisk bolnikov na domu.

PRVA SOBOTA
Sobota je prva v mesecu. Povabljeni k češčenju Marijinega srca in litanijam Matere Božje.

PRVA NEDELJA
Prihodnja nedelja je prva v mescu. Vaš dar bo namenjen za poplačilo dolgov za streho na stolnici. Bog vam povrni za vaše darove.

CELONOČNO ČEŠČENJE NAJSVETEJŠEGA ZAKRAMENTA
Iz petka na soboto, povabljeni k celonočnemu češčenju Najsvetejšega zakramenta.

CERKEVNI PEVSKI ZBOR
Po nekaj časa premora je morda primeren trenutek, da razmislimo o cerkvenem pevskem zboru v naši župniji. Pevci, ki ste že bili v zboru in tudi drugi, ki vam je Bog naklonil talent za petje lepo povabljeni. Prvo srečanje bo v soboto 6. novembra ob 18.30 uri v župnijskih prostorih.

SVETOVALNICA
Kdaj? – vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava:  v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8. do 11. ure in 17. do 18. ure).

ZAHVALNA NEDELJA
Prihodnja nedelja je zahvalna nedelja. Povabljeni, da se morda vprašamo in bolj pozorno ozremo okrog sebe, zakaj vse se moramo zahvaliti in biti hvaležni Bogu in bližnjim.

VAŠI DAROVI ZA MISIJONE
Preteklo nedeljo se za misijone darovali 1.432,22€. Hvala in Bog vam povrni.

PCT – POGOJI ZA PRISOSTVOVANJE BOGOSLUŽJU V CERKVI
Za obisk svete maše v cerkvi je potreben PCT (prebolel, cepljen, testiran). Hvala za razumevanje.


Današnja božja beseda