Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 32. nedelje med letom

Oznanila 32. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

Sinoda: papež o poslušanju
»Nekdo, torej bogat človek, sreča Jezusa, medtem ko je On šel po poti.« S temi besedami je papež Frančišek začel homilijo o začetku sinodalne poti o sinodalnosti. Udejanjati sinodo, ki smo jo tudi v naši škofiji začeli 17. oktobra, pomeni hoditi po isti poti skupaj. Poglejmo Jezusa, ki na poti najprej sreča bogatega človeka, zatem prisluhne njegovim vprašanjem in na koncu mu pomaga razločevati, kaj storiti, da bo imel večno življenje. Srečati, poslušati in razločevati so trije glagoli sinode, ob katerih pišemo v oznanilih. Tokratni, drugi glagol je poslušati. Pravo srečanje se porodi samo iz poslušanja. Jezus namreč prisluhne vprašanju tega človeka in njegovemu verskemu in bivanjskemu nemiru. Ne da obrednega odgovora, ne ponudi vnaprej pripravljene rešitve, se ne pretvarja z vljudnostnim odgovorom, samo da bi se ga rešil in bi mogel nadaljevati svojo pot. Preprosto mu prisluhne, ves čas, ki je potreben, mu prisluhne brez naglice in to kar je najpomembnejše, ni ga strah prisluhniti. Jezus se ne boji poslušati s srcem in ne samo z ušesi. Njegov odgovor se ne omejuje samo na to, da bi se ujemal z vprašanjem, ampak omogoča bogatemu človeku, da pripoveduje svojo zgodovino, da svobodno pripoveduje o sebi. Kristus ga spomni na zapovedi in on začne pripovedovati o svojem otroštvu, podeli svojo pot vere in način, s katerim si je prizadeval iskati Boga. Ko prisluhnemo s srcem, se zgodi to, da se drugi čuti sprejetega, ne obsojanega, svobodnega pripovedovati to, kar živi in svojo duhovno pot. Vprašajmo se z vso iskrenostjo na tej sinodalni poti, vprašajmo se: kako je s poslušanjem? Kako je s sluhom našega srca? Dovolimo osebam, da se izrazijo; da hodijo po poti vere, čeprav so njihove življenjske poti težke; da prispevajo k življenju skupnosti, ne da bi bile pri tem ovirane, zavrnjene ali obsojane? Udejanjati sinodo pomeni postaviti se na isto pot učlovečene Besede in hoditi po njegovih sledeh tako, da prisluhnemo njegovi Besedi skupaj z besedami drugih. Ob tem pa z začudenjem odkriti, da Sveti Duh veje na presenetljiv način, da bi predlagal nove poti in govorico. Gre torej za dolgotrajno vajo, morda utrujajočo, da bi se naučili medsebojno poslušati škofje, duhovniki, posvečene osebe in laiki ter vsi krščeni in bi se pri tem izogibali izumetničenim in površnim odgovorom. Duh od nas zahteva, da prisluhnemo vprašanjem, skrbem, upanjem posamezne Cerkve, vsakega ljudstva in naroda. Nadalje tudi prisluhniti svetu, izzivom in spremembam, ki so postavljene pred nas. Ne izolirajmo zvočno srca, ne postavimo se znotraj okopov naših gotovosti. Gotovosti nas včasih zaprejo. Prisluhnimo si.
papež Frančišek

ZAHVALNA NEDELJA
Danes je zahvalna nedelja. Dan, ki nas vabi k drži hvaležnosti. Povabljeni, da si vzamemo v današnjem dnevu trenutek časa in razmislimo za kaj vse smo lahko v našem življenju hvaležni Bogu in bližnjim. Hvala in Bog povrni vsem, ki sodelujete v življenju župnije. Hvala organistom, mladinski glasbeni skupini, ministrantom, skavtom, bralcem Božje besede, stalnim častilcem Najsvetejšega zakramenta, ključarjem, g. Vanču, Župnijskemu pastoralnemu svetu, Danijelovim družinam, redovnim sestram, vsem v vrtcu Danijelov levček, in vsem ki s svojimi darovi podpirate in omogočate delovanje župnije. Hvala vsem, ki tudi nam duhovnikom storite veliko lepega in dobrega.
Bog povrni za vsako vaše dobro delo.

CERKEVNI PEVSKI ZBOR
Po nekaj časa premora je morda primeren trenutek, da razmislimo o cerkvenem pevskem zboru v naši župniji. Pevci, ki ste že bili v zboru in tudi drugi, ki vam je Bog naklonil talent za petje lepo povabljeni. Vodstvo zbora bo prevzela Bernardka Preložnik Kink.

PCT – POGOJI ZA PRISOSTVOVANJE BOGOSLUŽJU V CERKVI
Za obisk svete maše v cerkvi je potreben PCT (prebolel, cepljen, testiran). Hvala za razumevanje.

SVETOVALNICA
Kdaj? – vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava:  v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8. do 11. ure in 17. do 18. ure).

PRVA NEDELJA
Bog povrni za vaš današnji dar za poplačilo dolgov za streho na stolnici. Trenutno je dolga še za 23.000,00


Današnja božja beseda