Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 4. nedelje med letom

Oznanila 4. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

»On pa je šel sredi med njimi in je hodil dalje« (Lk 4,30)
Če bi današnji evangelij postavili na oder ali filmsko platno, bi še dodatno poudarili dramatičnost dogodka, ko je Jezus med svojimi, v nazareški shodnici javno bral zvitke preroka Izaija in se poistovetil z napisanim: da je nad Njim Božji Duh. Napetost se stopnjuje do te mere, da so Jezusa odvedli do previsa in ga želeli poriniti v prepad, hoteli so ga ubiti! A  Jezus jih je zapustil in mirno odšel. Mar ni zanimivo, da so mu to želeli storiti njegovi sosedje in someščani, tisti, ki so ga spremljali od blizu vse od prihoda iz Betlehema? Mar nismo morda tudi mi kdaj Nazarečani? Ne, to pa že ne, saj Jezusu nikakor ne želimo nič žalega! Toda, pomislimo: tako, kot so Jezusa in njegovo brezgrešnost v Nazaretu verjetno vsi dobro poznali, tudi mi verjetno v nekem že od otroških dni poznamo Jezusa, našo vero in tradicijo, kot tudi navade v naši župniji … Toda, ko pride do nečesa, na kar nismo navajeni, ko nekdo predlaga kako spremembo, lahko to vznemiri tudi nas, čeprav smo “profesionalci” na tem področju. Toda Sveti Duh veje in veter nič ne pusti na svojem mestu, zato je dobro in v Duhu, če se trudimo sprejeti tudi stvari, ki jih nismo vajeni in so na začetku neobičajne za naš dosedanji način življenja. To nam bo pomagalo, da se ne bi tudi nam zgodilo, da bi nas Jezus zapustil! 🙂 
Matic Lesjak,
kpl

GOSPODOVO DAROVANJE V TEMPLJU – SVEČNICA
V sredo je praznik Gospodovega darovanja v templju – svečnica. Svete maše v stolnici bodo ob 7., 8., 10. in 18. uri. V Marijini cerkvi pa ob 9. uri. Blagoslovili bomo sveče, ki vam bodo na voljo.

BRALCI BOŽJE BESEDE PRI SVETI MAŠI
Božja beseda je Beseda ljubezni, zato je pomembno, da imamo radi Sveto pismo. Bralec Božje besede je že sam oznanjevalec in se more zavedati, da je branje poslanstvo, je služba na poti k svetosti in je čast. Temelj, da verniki Božjo besedo sprejmejo, jo razumejo in le ta v njih učinkovito deluje, je bralčeva vera, nato priprava, šele potem pride na vrsto branje. Berilo bere človek, a beseda je Božja! (prim. 1 Tes 2,13). Zato hvala vem, ki ste bralci Božje besede, ter spodbuda vsem tistim, ki ste že bili pa ste morda to poslanstvo nekoliko opustili. Vabimo pa tudi nove bralce, da se pridružite skupini bralcev Božje besede.

BLAGOSLOV SVETEGA BLAŽA
V četrtek je god sv. Blaža, škofa in mučenca. Cerkev na ta dan podeljuje blagoslov svetega Blaža, ki je priprošnjik zoper bolezni grla in vsakega drugega zla. Povabljeni k sveti maši in k blagoslovu svetega Blaža.

PRVA NEDELJA V MESECU
Prihodnja nedelja je prva v mesecu, vaš dar bo namenjen za poplačilo dolga za streho stolnice. Bog povrni za vaš dar.

SREČANJE REDOVNIKOV IN REDOVNIC NAŠE ŠKOFIJE
V sredo, na praznik Gospodovega darovanja – svečnico, bo v naši stolnici srečanje redovnikov in redovnic naše škofije. Ob 14.30 uri bo molitev pred Najsvetejšim, ob 15.00 pa sveta maša, ki jo bo daroval škof Maksimilijan.

MAŠEVANJE IN SPOVEDOVANJE ŠKOFA MAKSIMILJANA
Že od septembra 2021 gospod škof v naši stolnici običajno mašuje med delavniki zjutraj ob 7. uri; spoveduje pa na prve četrtke zvečer in ob prvih petkih zjutraj. Vabljeni!

MOLITEV ZA EDINOST KRISTJANOV
O Bog, ki si nas po svetih bratih Cirilu in Metodu poklical k edinosti vere, zedini vse kristjane v svoji sveti Cerkvi. Naj bomo v češčenju troedinega Boga vsi narodi na zemlji združeni, kakor so združeni božji izvoljenci v nebesih. Tega te prosimo po zasluženju Jezusa Kristusa, po priprošnji prečiste Device Marije, svetega Cirila in Metoda, svetega Leopolda Mandiča in vseh svetnikov. Amen.

VIRTUALNI INFORMATIVNI DNEVI
Škofijska gimnazija in Dijaški dom Antona Martina Slomška Maribor vabita deveto- in osmošolce na virtualna informativna dneva, s posebnimi javljanji preko aplikacije Zoom v petek, 11. 2. 2022 (ves dan) in v soboto, 12. 2. 2022 (dopoldan). Vstop do dogodkov bo preko spletne strani gimnazije in dijaškega doma.  Hkrati vabijo tudi na Dan za radovedne in  individualne oglede prostorov gimnazije in dijaškega doma na Vrbanski cesti 30 v Mariboru ter k učnim uram, ki jih za učence ter njihove starše pripravljajo v treh terminih: 28. 1., 4. 2. in 18. 2. 2022. Več informacij na spletni strani:
http://www.skofijska.si in
https://www.z-ams.si/index.php/sl/domov-dijaski.

Prvi četrtek – pol ure pred večerno sveto mašo vabljeni k molitvi za nove duhovne poklice.
Prvi petek – vabljeni k sveti maši in litanijam v čast Jezusovemu srcu.  Iz prvega petka na soboto vabljeni k nočnemu češčenju Najsvetejšega zakramenta.
Prva sobota – v Marijini cerkvi je sveta maša in pobožnost v čast Marijinemu brezmadežnemu srcu.

PCT – POGOJI ZA OBISK SVETE MAŠE
Za obisk svete maše v cerkvi je potreben PCT (prebolel, cepljen, testiran). Hvala za razumevanje!


Današnja božja beseda