Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 1. postne nedelje

Oznanila 1. postne nedelje

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
»Če si Božji Sin, … »
Jezus je prišel na svet zato, da bi pokazal svetu Očetovo obličje in živel kot sin. V svojem poslanstvu je postavljen pred skušnjavo, da se pokaže kot »Božji Sin«. To ne gre za vprašanje cilja, temveč sredstev. Jezus se ne kaže kot Božji Sin tako, da dela čudeže v svoj prid, ne ukloni Boga temeljni človeški zahtevi. Kruh, znamenje življenja, je prva človekova potreba. Ukloniti Boga svojemu življenju ali ukloniti svoje življenje Bogu? Kruh ali njegova volja, človek ali Bog? To je lažna alternativa, ki jo Jezus zavrne kot prvo skušnjavo. Iz nje se porodi na eni strani vsaka lažna vera, ki žrtvuje človeka Bogu in na drugi strani vsak ateizem, ki žrtvuje Boga človeku. V obeh primerih je človek izgubljen, ker izgubi svojo identiteto, ki je biti podoben Bogu. Lažna alternativa je prva in nenehna človekova skušnjava, da človek ne verjame, da je Božja stvaritev in da ima Boga za nasprotnika in tekmeca.
Tadej Linasi, župnik

SOBOTNE POSTNE KATEHEZE V STOLNICI IN ODMEVI NANJE
Vsako postno soboto zvečer vabljeni k postnim katehezam, ki so med sveto mašo ob 18. uri. S škofom Maksimilijanom in drugimi duhovniki smo skupaj na poti v duhu sinode, hodimo pot skozi postni čas do velike noči. Povabljeni, da po včerajšnji katehezi škofa Maksimilijana razmišljamo o izzivih in spodbudah, ki smo jih slišali in so nas nagovorile, v petek po večerni sveti maši pa si bomo to, kar nas je nagovorilo med seboj podelili. Srečanje bo v živo v veroučnih prostorih, možna pa bo udeležba tudi preko zoom-a. Tako bomo skupaj v odprtosti Svetemu Duhu hodili po poti učenčevstva, gradili misijonsko občestvo in napredovali v osebni veri v Jezusa Kristusa in zanj pričali v svojem življenju. Vabljeni in povabite še druge. Prihodnjo soboto pa bomo prisluhnili našemu rojaku dr. Janezu Kozincu, ki vodi propedevtični letnik v Šmarju pri Jelšah. To je leto razločevanja poklicanosti fantov za duhovniški poklic, preden stopijo v bogoslovje v Ljubljani. Tema kateheze bo spreobrnjenje in gorečnost.

SPOVEDOVANJE V POSTNEM ČASU
V postnem času bo vedno priložnost za sveto spoved pred in med sveto mašo. Vsak postni petek pa bo pred in  med večerno sveto mašo spovedoval pater Vinko Škafar, penitenciarij.

KRIŽEV POT
Ob postnih petkih bomo pol ure pred sveto mašo molili sveti križev pot. Vabljeni.

ŽUPNIJSKI SINODALNI DAN
V župniji bomo imeli župnijski sinodalni dan, in sicer v soboto, 2. aprila. Pričeli bomo ob 15. uri popoldan in ga zaključili z večerno sveto mašo. Lepo povabljeni vsi župljani k skupnemu iskanju poti naše župnije.

VABIMO STALNE ČASTILCE NAJSVETEJŠEGA ZAKRAMENTA
Vabljeni novi stalni častilci Najsvetejšega zakramenta v stolnici.

POSTNE SPODBUDE
Ogenj, ki žge: v postu nas vabi k poglobljeni molitvi, askezi in občestvu. Pri tem bo v pomoč prerok Elija, ki je gorel za stvar, a se je v puščavi naučil, da se more prepustiti preobraziti Božjemu ognju, Božji ljubezni. Ob sredah pa bo srečanje preko Zoom-a ob 19. uri, povezavo najdete na naslovu apostol.si.
Delavnice molitve in življenja: Delavnica te nauči različnih molitvenih načinov, ki ti pomagajo vstopiti v oseben odnos z Bogom, ki vemo, da nas ljubi. Molitev je milost, a je hkrati tudi umetnost, ki nam pomaga, da počasi postajamo Gospodovi prijatelji in učenci. Srečanje bo vsako sredo ob 19. uri v veroučnih prostorih.
Ignacijanske duhovne vaje nas bodo z naslovom Božja ljubezen se sklanja do dna človeške mizerije vodile skozi postni čas. Srečanje bo vsak ponedeljek v postu po večerni sveti maši v veroučnih prostorih.

POSTNI ORATORIJSKI DAN ZA VEROUČENCE IN DRUŽINE
V soboto bo v veroučnih prostorih potekal postni oratorijski dan od 9. do 11.30 ure. Veroučenci in starši lepo povabljeni.

MINISTRANTSKO SREČANJE, VABIMO NOVE MINISTRANTE
V petek, ob 16.30 uri vabljeni ministranti na ministrantsko srečanje. Vabljeni tudi novi ministranti.

VEROUK
V tem tednu je reden verouk za vse razrede.

PRVA NEDELJA V MESECU
Ob današnji prvi nedelji se vsem zahvaljujemo za vaše darove za streho stolnice.

SVETOVALNICA
Kdaj? – vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava:  v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8. do 11. ure in 17. do 18. ure).

MISJONSKA ODPRAVA V KENIJO
V poletnih mesecih bo skupina mladih študentov odšla na misijon v Kenijo, kjer delujejo naši slovenki misijonarji. Povabljeni, da podpremo pomoči potrebne v misijonih. V nedeljo se nam bodo predstavili pri sveti maši ob 10. in 11.30 uri. Zbirali bodo prostovoljne prispevke.

OBISK BOGOSLUŽJA V CERKVI
Od preteklega tedna dalje za obisk bogoslužja ni več potreben PCT (prebolel, cepljen, testiran). Ostaja pa nošenje mask in razdalja. Hvala za razumevanje!


Današnja božja beseda