Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 5. postne – tiha nedelja

Oznanila 5. postne – tiha nedelja

Kategorija :Oznanila Vsi

Brzdajmo sodbe, a jasno spregovorimo, ko je treba!
Verjetno nam je že kdo navrgel stavek »Kdo pa si ti, da me sodiš?!« V tokratnem evangeliju tudi Jezus reče ženi, ki so jo zalotili pri varanju moža: »Tudi jaz te ne obsojam.« Zato bodimo v postu poleg prizadevanj za molitev, žrtve, dobra dela in skrbno opravljeno sveto spoved, pozorni tudi na ozaveščeno krotenje naših sodb in predsodkov, ki pogosto grenijo in hromijo naša življenja ter odnose. V družbi pogosto opazimo nekonstruktivne kritike, neutemeljene sodbe, skratka splošno pritoževanje nad vsem. Ne trdim, da je vse v najboljšem redu, toda zgolj neka negativna opazka k rešitvi težave ne doprinese popolnoma nič. Še hujše, duhovno ozračje samo dodatni odpre temi. Hudiču pa so še posebej všeč kritike, ki jih izrečemo za hrbtom neke osebe. Zato nas vse spodbujam, da brzdamo naše opravljanje! K srcu si torej vzemimo še zadnjo papeževo spodbudo iz postnega pisma: »Ne naveličajmo se delati dobro v dejavni ljubezni do bližnjega.« Kljub izpostavljenosti negativizmu, se ne utrudimo v iskanju dobrih rešitev, pohval in pozitivnih besed. Toda ne pozabimo, da Jezus grešnice ni zgolj ne obsodil, temveč ji je tudi dejal: »Pojdi in odslej ne gréši več!« Kar pomeni, da v težkih situacijah odnosov lahko, oz. večkrat celo moramo spregovoriti in ubesediti naše opažanje, saj bo to posamezni osebi in odnosu omogočilo, da po spodbujenem premisleku napreduje in se v prihodnje lažje bori za dobro. K slednjemu nas spodbuja tudi sinoda. V brevirju molimo: »Bog noče smrti grešnika, ampak da se spreobrne in živi.« Usmiljeni Oče, daj nam milosti, da se spreobrnemo in da bi zmogli ‘zapreti usta’ vedno, ko je potrebno. Hkrati nam daj Duha in miru, da bi znali brez ošabnosti iskreno spregovoriti, ko bo naš bližnji potreboval jasno postavljeno mejo, ki mu bo v pomoč pri spreobrnjenju.
Matic Lesjak, kpl  

CVETNA NEDELJA
Prihodnja nedelja je cveten nedelja, ko se spominjamo Jezusovega slavnega vhoda v Jeruzalem. V spomin na ta dogodek, bomo pred vsako sveto mašo blagoslovili butare in zelenje. Poseben slovesni blagoslov bo ob 10. uri, na trgu pred cerkvijo. Med svetimi mašami bomo prisluhnili pasijonu, poročilu o Jezusovem trpljenju, kot ga je zapisal evangelist Luka. Lepo vabljeni k bogoslužju cvetne nedelje.

MISIJON NA RADIJU OGNJIŠČE
Od 3. do 9. aprila bo na radiju Ognjišče potekal radijski misijon z naslovom:
Hodimo skupaj.
S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.00) bodo sodelovali:
nadškof Alojzij Cvikl, s. Rebeka Kenda, škof Andrej Saje, br. Miran Špelič, Tomaž Kete, Slavko Rebec in naš škof Maksimilijan Matjaž.
Vsak dan bosta misijonska govora ob 10.15 in 17.00. Ponovitev bo vsak večer med 22. in 24. uro. Posnetki bodo na voljo tudi v radijskem arhivu na spletni strani Radia Ognjišče. V času misijona bo od ponedeljka do sobote sveta maša ob 19.00. Vsak večer ob 20.00 bo pogovorni večer, v katerem bodo lahko sodelovali poslušalci.

KRIŽEV POT
Ob postnih petkih pol ure pred sveto mašo molimo sveti križev pot. Vabljeni

DRUŽINSKI KRIŽEV POT
Prihodnjo nedeljo povabljeni na družinski Križev pot. ob 15. uri na Teharje v spominski park. Povabljeni vsi!

SPOVEDNI DAN
V sklopu radijskega misijona, bo v petek, 8. aprila spovedni dan. V stolnici bo priložnost za sveto spoved skozi cel dan, od 6.30 do 19. ure. Lepo povabljeni k sveti spovedi.

ROMANJE V MEĐUGORJE
Tudi letos bo naša župnija romala h Kraljici miru v Međugorje in sicer od 17. do 19. junija 2022. Odhod bo iz Celja. Duhovno vodstvo: župnik Tadej Linasi. Cena 120 EUR za odrasle, otroci imajo popust. Lepo vabljeni!
Informacije in prijave:
GSM 031 209 962, matej.prepadnik@gmail.com

MINISTRATNSKO SREČANJE
V petek ob 17.30 vabljeni ministranti na ministrantsko srečanje. Povabljeni tudi novi ministranti.

ORATORIJSKI DAN ZA VEROUČENCE IN NJIHOVE DRUŽINE
V soboto, vabljeni veroučenci in družine na oratorijski dan v okviru cvetne sobote. Izdelovali bomo butare ter družinsko butaro velikanko. Pričeli bomo ob 9. uri in ga sklenili ob 12. uri. Vsi lepo povabljeni.

POČITNIŠKI ORAOTORIJ ZA OTROKE
Počitniško oratorij za otroke bo letos potekal od 27. junija do 1. julija. Na oratoriju bodo otroci spoznali svetega Ignacija in se vživljali v njegovo nadvse zanimivo življenjsko zgodbo, polno preprek in izzivov, iz katere se lahko vsak izmed nas gotovo nauči kaj koristnega. Povabljeni, da datum upoštevate pri načrtovanju vaših počitnic.

POMOČ UKRAJINI IN SPREJEM BEGUNCEV
Na vas se obračamo s prošnjo za pomoč Ukrajini in sprejem beguncev. Materialno pomoč za Ukrajino zbiramo pred Škofijskim domom v Vrbju, od ponedeljka do petka med 8.00-14.00. Kontaktna telefonska številka 051 658 650.
Če ima morda kdo možnost za nastanitev beguncev, prosimo sporočite v župnišče ali pa na naslov Škofijske Karitas Celje: info@karitasce.si, telefon 0590 80 370.

VPIS OTROK V NAŠ ŽUPNIJSKI VRTEC
V naši župniji že dvajset let deluje župnijski vrtec, Danijelov levček. V tem mesecu je vpis v vrtec. Starši lepo povabljeni k vpisu otroka v naš vrtec. Vrtec se nahaja na treh enotah in sicer na Aškerčevi ulici v Celju, na Hudinji v Don Boskovem centru in v Vojniku.

VEROUK
V tednu, ki je pred nami imajo vsi razredi verouk, razen 2. razreda.

SVETOVALNICA
Kdaj? – vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava:  v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8. do 11. ure in 17. do 18. ure).


Današnja božja beseda