Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 7. velikonočne nedelje

Oznanila 7. velikonočne nedelje

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
“O pridi, Stvarnik, Sveti Duh, obišči nas, ki tvoji smo! “
Minuli četrtek smo skupaj z Galilejci gledali v nebo, kako je bil Jezus vzet v nebesa in zopet dokazal, da je Božji Sin. Sedaj pa se z devetdnevnico, ki jo molimo tudi pri svetih mašah, pripravljamo na prihod Tolažnika – Svetega Duha, ki ga zakramentalno prejmemo še posebej pri sv. birmi, ki pa je povezana tudi s (pretiranim:) obdarovanjem. Mlad švicarski teolog Stephan Sigg (1983) v svoji knjigi Iskrice Svetega Duha pravi, da je »za nekatera darila težko najti primeren ovojni papir. Pri tem je to skoraj nemogoče, saj ni samo darilo. Pri birmi ne boš dobil samo enega darila, ampak kar sedem. Kako velika bodo? Ne da se jih izmeriti. Cena? Ni jih mogoče plačati. Videz? Nevidna so. Nekatera darila velikokrat dobimo čisto nepričakovano. Ob drugih smo nejevoljni in mrščimo čelo. »Kaj naj počnem s tem?« »Kaj mi hoče človek povedati s tem darilom?« So pa tudi darila, ki bi jih najraje takoj zamenjali. Darila, ki jih dobiš pri birmi poznamo kot sedem darov Svetega Duha. Na prvi pogled se zdijo vse prej kot privlačna. Če pa jih boš podrobneje pogledal, boš ugotovil, da so podobni ognjemetu z nešteto barvami, ognjemetu, ki nikoli ne ugasne in ga zmeraj lahko opazujemo na nebu. Sprosti iskrice in zaneti sedem darov Svetega Duha.« Naj Sveti Duh po naši odprtosti in devetndnevni molitvi v naših srcih, župniji, domovini in svetu vžge ogenj svoje ljubezni in po nas z Njegovimi darovi prenovi obličje zemlje – pridi Sveti Duh!
Matic Lesjak, klp

ŠMARNICE
V torek, na zadnji dan meseca maja, zaključujemo letošnje šmarnice. Lepo vabljeni k zaključni sveti maši ob 19. uri.

BINKOŠTNA DEVETDNEVNICA
Smo v času binkoštne devetdnevnice, duhovne priprave na binkošti, praznik tretje Božje osebe – Svetega Duha. Prvo devetdenvnico so doživeli Marija in apostoli. Vztrajali so v molitvi in prošnji za to, kar jim je Jezus obljubil: Svetega Duha Tolažnika. Povabljeni smo k molitvi »da bi se ponovno vrnili v gornjo izbo« in vsak dan kličemo Svetega Duha ter ga prosimo za potrebe trenutnega dne, predvsem pa za duhovno prenovo naše župnijske skupnosti, nas samih, naše škofije in Cerkve na slovenskem.

BRANJE SVETEGA PISMA
Vsako prvo soboto se zberemo pri prebiranju Svetega pisma. Tudi tokrat se dobimo v soboto, 4.6.2022, ob 18. uri, v stolnici, da skupaj prebiramo apostolska dela. Vsi (ne le bralci Božje besede) lepo vabljeni.

PRVI ČETRTEK, PETEK, SOBOTA
Prvi četrtek – pol ure pred večerno sveto mašo vabljeni k molitvi za nove duhovne poklice.
Prvi petek – vabljeni k sveti maši in litanijam v čast Jezusovemu srcu.  Iz prvega petka na soboto vabljeni k nočnemu češčenju Najsvetejšega zakramenta.
Prva sobota – v Marijini cerkvi sveta maša in pobožnosti v čast Marijinemu brezmadežnemu srcu.

BINKOŠTI
Prihodnjo nedeljo so binkošti. Z njimi zaključujemo letošnji velikonočni čas.

OBISK BOLNIKOV
Na prvi petek bo obisk bolnikov na domu.

ROMANJE BOLNIKOV, INVALIDOV IN STAREJŠIH NA BREZJE
V soboto, 18. junija, bo potekalo romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje. Župniji Celje – sv. Danijel in Celje – Sveti Duh bosta romali skupaj. Prijavite se lahko pri gospe Marinki Kralj (031/658-455). Vsa podrobna navodila dobite ob prijavi.

PRVA NEDELJA
Prihodnja nedelja je prva v mesecu. Vaš dar bo namenjen za streho stolnice. Bog vam povrni.

ROMANJE V MEĐUGORJE
Tudi letos bo naša župnija romala h Kraljici miru v Međugorje in sicer od 17. do 19. junija 2022. Odhod bo iz Celja. Duhovno vodstvo: župnik Tadej Linasi. Cena 120 EUR za odrasle. Otroci imajo popust.
Info: 031 209 962, matej.prepadnik@gmail.com

SLOVENOST OB OBLETNICI RAZGLASITVE ŠKOFIJE IN ŠKOFOVSKEGA POSVEČENJA ŠKOFA MAKSIMILJANA
21. maja 2006 je bila v Celju na Glavnem trgu razglašena škofija Celje, 30. maja 2021 pa je bil v škofa posvečen škof Maksimiljan. Slovesni razglasitvi škofije je prisostvovalo  več tisoč ljudi, škofovskemu posvečenju škofa Maksimiljana pred enim letom pa zaradi epidemije le nekaj sto, pa še to izven stolnice. Prav je, da se tega dvojnega praznika spomnimo v molitvi in sveti maši. Slovesnost bo potekala, jutri, v ponedeljek v stolnici. Ob 18.15 uri bo molitev pred Najsvetejšim za duhovno in pastoralno prenovo naše škofije in za našega škofa, ki jo bodo vodili stalni častilci Najsvetejšega zakramenta. Ob 19. uri pa bo slovesna škofova maša, ki jo bo ob navzočnosti apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji, predsednika slovenske škofovske konference, škofov naše mariborske metropolije in duhovnikov vodil škof Maksimilijan. Res lepo povabljeni k tej molitvi in sveti maši.

VPIS OTROK V ŽUPNIJSKI VRTEC
V naši župniji že dvajset let deluje župnijski vrtec, Danijelov levček. V tem mesecu je vpis v vrtec. Starši lepo povabljeni k vpisu otroka v naš vrtec. Vrtec se nahaja na treh enotah, in sicer na Aškerčevi ulici v Celju, na Hudinji v Don Boskovem centru in v Vojniku.

POČITNIŠKI ORAOTORIJ ZA OTROKE
Počitniško oratorij za otroke bo letos potekal od 27. junija do 1. julija. Na oratoriju bodo otroci spoznali svetega Ignacija in se vživljali v njegovo nadvse zanimivo življenjsko zgodbo, polno preprek in izzivov, iz katere se lahko vsak izmed nas gotovo nauči kaj koristnega. Že sedaj lepo povabljeni.


Današnja božja beseda