Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 13. nedelje med letom

Oznanila 13. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

Domovina Slovenija, prosim, hodi za Njim!
Jezus vabi učence njegovega in našega časa k »hoji za Njim«. V tokratnem odlomku vidimo različne odzive. Sv. Maksim Torinski pravi: »Učenec začetnik, ki razglaša, da bo sledil Jezusu povsod, kamor bo šel, je preprosto domišljav. Lisice simbolično predstavljajo tiste kristjane, ki izpovedo Gospoda s svojimi usti, zanikajo pa ga v dejanjih.« Morda se tudi sami kdaj počutimo kot ta začetnik. Toda, naj bo naš pogled vedno usmerjen v ljubeč obraz Klicarja, ki kljub našim padcem, nikoli ne obupa nad nami. Glejmo naprej in ne dopustimo, da bi nam trenutna stiska, padci, neugodne situacije in slabi odnosi jemali veselje do hoje za Njim in bivanja z Njim. Naj bo naše srce ukoreninjeno v Kristusovi svobodi in naj edinstveno išče nam lastno pot hoje za Njim. Smer pa naj nam dajejo Mati Marija, papež in sv. evharistija! To troje pa naj bo vir moči tudi slehernemu slovenskemu katoliku, da bomo našemu narodu vedno sol in kvas. In Bogu hvala za vse kristjane, ki so in ste nam z vero, pokončnostjo, junaškimi dejanji in zdravim domoljubjem priborili neodvisnost Slovenije. Drage Slovenke, spoštovani Slovenci – bodimo ponosni in hvaležni, da smo katoliki in ne sramujmo se naše svete vere, Boga in Cerkve. Brez mnogih klenih Slovencev, ki so rasli iz krščanskih korenin in goreče hodili za Njim, danes lahko ne bi praznovali dneva državnosti. Toda zdaj smo na vrsti mi – Ti in jaz, da kot pokončna Slovenca in kot Njegova učenca v dejanju in resnici hodiva z Njim proti večni Lepoti, končni domovini v Nebesih!
Predraga domovina Slovenija, Bog te živi in obvaruj ob tvojem prazniku!
Matic Lesjak,
kpl in domo-ljub

PASTORALNO ŽIVLJENJE ŽUPNIJE – NEKOLIKO PREUREJEN RAZPORED SVETIH MAŠ
Kot smo že v prejšnjih oznanilih omenili nekatere spremembe, sedaj te dobivajo bolj konkretne orise: razpored in urnik svetih maš v stolnici in Marijini cerkvi, spremembe bodo začele veljati s ponedeljkom, 4.7.2022.
Stolnica:
– nedeljske svete maše: ob 7.30 uri, 10. uri, 11.30 uri in 20. uri
– praznične svete maše med tednom: ob 7.30 uri in 19. uri
– svete maše med tednom: ob 7.30 uri in 19. uri
Marijina cerkev:
– nedeljska sveta maša: ob 9 uri.
– praznična sveta maša med tednom: ob 9. uri
– prva sobota v mesecu: ob 8. uri
– svete maše na druge dneve v tednu ne bo.
V stolnici se združujeta nedeljski sveti maši ob 7. in 8. uri na 7.30 uro. Nedeljska večerna sveta maša v juliju in
avgustu ne bo ob 19. uri, ampak ob 20. uri.
Prosim vas, da spremembe sprejmete z razumevanjem

PRAZNIK APOSTOLOV PETRA IN PAVLA
V sredo je praznik apostolov Petra in Pavla. Svete maše v stolnici bodo ob 7., 8., 10. in 19. uri. V Marijini cerkvi ob 9. uri. Lepo vabljeni k prazničnemu bogoslužju in molitvi za duhovne poklice.

DRUŽINSKA KATEHEZA
Dragi starši!
Tako kot je Sveti Duh vodil prve kristjane, da so se pogumno podali na novo pot, tudi nam daje spodbudo in pogum, da začnemo nekaj novega. Današnji časi zahtevajo spremembe. Zato smo se v naši župniji odločili, da prenovimo versko vzgojo otrok. Kdor bo želel, lahko še vedno obiskuje klasični verouk. Mi pa bi si želeli, da bi se zbrala celotna družina. Enkrat na mesec, v nedeljo dopoldan. Zakaj? Ker bi si želeli, da se enkrat na mesec za nekaj ur ustavi čas. Ker bi želeli najti stik z Bogom. Čeprav je nedelja Gospodov dan, ga družine pogosto ne uspemo živeti tako, da bi se naužile Božje ljubezni. Zjutraj hitimo k maši, nato k pripravi kosila, potem pa imamo kup “nedeljskih” obveznosti. Saj preživimo lepe nedelje, vendar se ne spočijemo v Bogu. Zato, drage družine, vas vabimo, da se nam pridružite na naši novi poti, ko si bomo skupaj vsako tretjo nedeljo v mesecu vzeli čas za Boga, se prepustili voditi k vodam počitka, z vso družino. Pričnemo z deseto mašo in zaključimo ob 14. uri. Pričnemo septembra, vabimo pa vas, da se prijavite že sedaj k družinski katehezi na naši Facebook strani.

PRVI ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA
Četrtek pred prvim petkom – pol ure pred večerno sveto mašo vabljeni k molitvi za nove duhovne poklice.
Prvi petek – vabljeni k sveti maši in litanijam v čast Jezusovemu srcu.  Iz prve petka na soboto vabljeni k nočnemu češčenju Najsvetejšega zakramenta.
Na prvi petek bo tudi reden obisk bolnikov na domu. Javite nove kandidate
Prva sobota – v Marijini cerkvi sveta maša in pobožnosti v čast Marijinemu brezmadežnemu srcu.
Prva nedelja – nabirka za plačilo ostalih dolgov za obnovo strehe stolnice

ZAČETEK ORATORIJA
V tem tednu začenjamo letošnji oratorij z geslom »Vse v Božjo slavo!«, besedami sv. Ignacija Lojolskega, osrednjim zgledom tokratne teme. Prosimo vas, da se animatorjev, otrok in celotnega oratorija spominjate v vaših molitvah, da tako skupaj kličemo moč in veselje Duha nad potek »duhovnih vaj« za otroke in mladino v naši župniji. Prosimo vas, da poleg duhovne podpore našim otrokom in animatorjem pomagate tudi s preprostimi dobrotami, ki so primerne za malico (sadje, slano in sladko pecivo …). Najlepša hvala in Bog vam povrni!


Današnja božja beseda