Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 21. nedelje med letom

Oznanila 21. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
»Gospod, ali je malo teh, ki se bodo zveličali?« Jezus mu je odgovoril: »Prizadevajte si, da vstopite skozi ozka vrata, kajti povem vam: Veliko jih bo želelo vstopiti, pa ne bodo mogli«. Kaj torej pomenijo ta ‘ozka vrata’? Zakaj mnogim ne uspe vstopiti? Je ta prehod prihranjen samo nekaterim izbrancem? Takšen način razmišljanja Jezusovih sogovornikov je, če dobro pomislimo, vedno aktualen. Vedno je namreč prisotna skušnjava, da bi si versko prakso razlagali kot vir privilegijev ter gotovosti. Dejansko pa je Kristusovo sporočilo ravno nasprotno. Vsi lahko vstopijo v življenje, a za vse so vrata ‘ozka’. Pri tem ni privilegijev. Prehod v večno življenje je odprt za vse, toda je ‘ozek’, saj je zahteven.
Odrešenje, ki ga je Jezus izvršil s svojo smrtjo in vstajenjem, je za vse. On je edini Odrešenik. Toda pod enim in za vse enakim pogojem, da si prizadevamo hoditi za njim in ga posnemati tako, da vzamemo nase, kakor je to On storil, svoj križ, in posvetimo svoje življenje v službi bratom in sestram. To je edini in za vse enak pogoj za vstop v nebeško življenje. Poslednji dan, nas Jezus v evangeliju ponovno spominja, ne bomo sojeni na osnovi domnevnih privilegijev, temveč po naših delih. Premalo bo razglašati se za ‘Kristusove prijatelje’. Resnično prijateljstvo z Jezusom se izrazi v načinu življenja, torej z dobroto srca, ponižnostjo, krotkostjo in usmiljenjem, ljubeznijo do pravičnosti in resnice, z iskrenim in poštenim prizadevanjem za mir in spravo. To, lahko rečemo, je ‘osebna izkaznica’, s katero smo njegovi pristni ‘prijatelji’; to je ‘potni list’, ki nam bo omogočil vstop v večno življenje.
Tadej Linasi, žpk

DANIJELOVA NEDELJA, 28. avgust
V nedeljo, 28. avgusta, je praznik sv. Danijela, zavetnika naše župnije. Zato bomo obhajali Danijelovo nedeljo. V soboto zvečer povabljeni k slovesnim večernicam in sveti maši ob 19. uri. V nedeljo, na sam praznik pa bodo svete maše ob 7.30, 10., in 20. uri, v Marijini cerkvi ob 9. uri. Svete maše ob 11.30 v stolnici ne bo. Praznično sveto mašo, ob 10. uri, bo vodil letošnji zlatomašnik, naš rojak dr. Alojz Pirnat. Lepo vabljeni. Po sveti maši pa bo skupno druženje na župnijskem dvorišču.

ZLATA MAŠA V NAŠI ŽUPNIJI
Na Danijelovo nedeljo, 28. avgusta, bo ob 10. uri v naši stolnici slovesnost zlate maše, ki jo bo obhajal naš rojak dr. Alojz Pirnat. S to sveto mašo si želimo zahvaliti za 50 let duhovništva, za dar duhovnega poklica in prositi za nove duhovniške, redovniške in misijonarske poklice. Lepo povabljeni.

MLADINSKA SREČANJA V ŽUPNIJI
Mladi, srednješolci in študenti, lepo vabljeni vsak petek zvečer ob 20. uri, na mladinska srečanja v župnijske prostore.

DUHOVNI VIKEND ZA DRUŽINE
Od petka, 2. septembra, do nedelja, 4. septembra, bo v škofijskem domu v Vrbju pri Žalcu potekal duhovni vikend za družine iz našega župnijskega občestva. Družine lepo povabljene. Prijave zbira ga. Bernardka Radej (041 509 370, bernardka.radej@siol.net).

PRVI ČETRTEK, PETEK, SOBOTA V SEPTEMBRU
Prvi četrtek – pol ure pred večerno sveto mašo vabljeni k molitvi za nove duhovne poklice.
Prvi petek – vabljeni k sveti maši in litanijam v čast Jezusovemu srcu.  Iz prve petka na soboto vabljeni k nočnemu češčenju Najsvetejšega zakramenta.
Prva sobota – v Marijini cerkvi sveta maša in pobožnosti v čast Marijinemu brezmadežnemu srcu.ž

PRVA NEDELJA
Na prvo nedeljo v septembru povabljeni k darovanju za delovanje župnije. Bog povrni za vsak vaš dar.

DAR ZA SVETO MAŠO
Po sklepu Slovenske škofovske konference je od 1. septembra dalje dar za sveto mašo 23€ (doslej je bilo 20€).

OBISK BOLNIKOV
Na prvi petek bo obisk bolnikov na domu.

NEDELJSKE VEČERNE SVETE MAŠE
Od septembra dalje bodo večerne nedeljske svete maše ob 19. uri in ne več ob 20. uri.

TEČAJ ALFA
Morda ste že kje slišali za tečaj Alfa, morda ne. Morda si približno prestavljate kaj bi to bilo, ali pa tudi ne. Veste, ni pomembno, v katero skupino bi se uvrstili. Alfa prihaja zaradi posameznikove potrebe po več. Vsak dan si zastavimo na tisoče vprašanj: kaj obleči, kateri jogurt pojesti, kakšno bo vreme, kateri meni izbrati pri malici, kaj je še treba kupiti, do kdaj je že treba vrniti knjige v knjižnico, kdaj je zadnji čas, da grem spat … V trenutku pomembna vprašanja, čez nekaj dni zagotovo že pozabljena. Obstajajo pa tudi vprašanja, ki nam vsake toliko malo rojijo po glavi, a jih preglasijo vsakdanje stvari. Pa vendar nam ta vprašanja, ki so tudi večja in pomembnejša, včasih ne pustijo spati. Zakaj sem tu? Kaj je smisel? Kam grem? Je življenje kaj več kot to? Toda redko si vzamemo čas za razmislek o vsem tem. Zato obstaja Alfa. Dobrodošli vsi, ki iščete odgovore na življenjska vprašanja, tisti, ki imate pomisleke glede Boga in krščanstva, želite odkriti občestvo Cerkve in morda postati njegov živi del, tisti, ki le občasno zahajate v cerkev in želite zaživeti na novo ter najti oseben stik z Bogom, tisti, ki želite poglobiti osnove krščanske vere. Prisrčno dobrodošli! Če vas zanima vas vabimo na srečanje Alfa Celje 2022, ki se bo pričela 6. oktobra ob 20. uri v župniji Celje – Sveti Duh.
Veselimo se srečanja z vami!


Današnja božja beseda