Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 23. nedelje med letom

Oznanila 23. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
»Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil. Kaj namreč pomaga človeku, če si ves svet pridobi, sebe pa pogubi ali zapravi?«
(Lk 9,24-25).
Kdor hoče posedovati svoje življenje, ga imeti samo zase, ga bo izgubil. Samo kdor se daruje, prejme življenje. Z drugimi besedami: samo kdor ljubi, najde življenje. Ljubezen pa vedno zahteva, da gremo ven iz sebe, zahteva, da pustimo sebe. Kdor se ozira nazaj, da bi iskal samega sebe in želi imeti drugega samo zase, izgubi ravno na ta način sebe in drugega. Brez tega globljega izgubiti sebe, ni življenja. To je to središčno, kar nam hoče Gospod sporočiti v na videz tako trdem evangeljskem odlomku današnje nedelje. S svojo besedo nam daje gotovost, da lahko računamo na njegovo ljubezen, na ljubezen Boga, ki je postal človek. Spoznati to, je modrost, o kateri govori današnja božja beseda. Tudi za to namreč velja, da vse znanje sveta nič vredno, če se ne naučimo živeti, če ne dojamemo, kaj je tisto, kar v življenju v resnici nekaj velja.
Tadej Linasi, žpk

SREČANJE DUHOVNIKOV DEKANIJE CELJE-NOVA CERKEV V NAŠI ŽUPNIJI
V sredo bo v naši župniji srečanje duhovnikov dekanije Celje-Nova Cerkev, kot uvod v novo  pastoralno leto. Srečanje se bo pričelo s sveto mašo v stolnici ob 9.30 uri in nadaljevalo v župnijskih prostorih. Lepo vabljeni k sveti maši. Jutranje svete maše ta dan ne bo.

BRALCI DOBRE KNJIGE
Po več kot letu dni bo skupina bralcev dobre knjige zopet pričela s srečanji. Srečanja bodo potekala v župnijskih prostorih vsak drugi torek v mesecu, tokrat izjemoma zadnji torek v septembru, 27.9.2022, po večerni sveti maši. Duhovni vodja je opat gospod Marjan Jezernik. Brali bomo knjigo Kruh močnih znane in priljubljene pisateljice Tesse Afshar. Lidija je mlado, odločno dekle, ki jo huda preizkušnja prežene iz domačega kraja v Filipe. Tam odpre svojo trgovinico z blagom. Apostol Pavel ji pomaga, da premaga strah in se sooči s svojimi skrivnostmi.

MARIJINO ROJSTVO – MALA MAŠA
V četrtek je praznik Marijinega rojstva- mala maša. Svete maše  bodo v stolnic ob 7.30. 10. in 19. uri. V Marijini cerkvi ob 9. uri. Lepo povabljeni.

NEDELJSKE VEČERNE SVETE MAŠE
Od septembra dalje bodo večerne nedeljske svete maše ob 19. uri in ne več ob 20. uri.

TEČAJ ALFA
Morda ste že kje slišali za tečaj Alfa, morda ne. Morda si približno prestavljate kaj bi to bilo, ali pa tudi ne. Veste, ni pomembno, v katero skupino bi se uvrstili. Alfa prihaja zaradi posameznikove potrebe po več. Vsak dan si zastavimo na tisoče vprašanj: kaj obleči, kateri jogurt pojesti, kakšno bo vreme, kateri meni izbrati pri malici, kaj je še treba kupiti, do kdaj je že treba vrniti knjige v knjižnico, kdaj je zadnji čas, da grem spat … V trenutku pomembna vprašanja, čez nekaj dni zagotovo že pozabljena. Obstajajo pa tudi vprašanja, ki nam vsake toliko malo rojijo po glavi, a jih preglasijo vsakdanje stvari. Pa vendar nam ta vprašanja, ki so tudi večja in pomembnejša, včasih ne pustijo spati. Zakaj sem tu? Kaj je smisel? Kam grem? Je življenje kaj več kot to? Toda redko si vzamemo čas za razmislek o vsem tem. Zato obstaja Alfa. Dobrodošli vsi, ki iščete odgovore na življenjska vprašanja, tisti, ki imate pomisleke glede Boga in krščanstva, želite odkriti občestvo Cerkve in morda postati njegov živi del, tisti, ki le občasno zahajate v cerkev in želite zaživeti na novo ter najti oseben stik z Bogom, tisti, ki želite poglobiti osnove krščanske vere. Prisrčno dobrodošli! Če vas zanima vas vabimo na srečanje Alfa Celje 2022, ki se bo pričela 6. oktobra ob 20. uri v župniji Celje – Sveti Duh.
Veselimo se srečanja z vami!

VEROUK
Pred nami je novo veroučni in pastoralno leto. Prosimo vas, da skušate uskladiti vse obveznosti otrok tako, da bodo veroučna srečanja tekla nemoteno. Otroci za verouk potrebujejo veroučno knjigo (od 1. do 3. razreda je samo ena knjiga, od 4. do 6. razred potrebujejo samo učbenik brez delovnega zvezka, uporabljali bodo običajen navaden zvezek, od 7. do 9. razreda je zopet samo ena knjiga, to knjigo bodo uporabljali tri oz.  dve leti) in liturgični zvezek. Prosimo tudi za letni prispevek za verouk (veroučne pripomočke, kurjavo in še kaj). Prispevek je enoten za vse in znaša 30 EUR na družino. Če pa kdo tega ne zmore naj pove, denar ne sme biti ovira, da kdo ne bi zaradi tega obiskoval verouka. Stroškovno bi to pomenilo veroučna knjiga + liturgični zvezek + prispevek. Vpis otrok v prvi razred bo pri veroučni uri. Knjige bodo na voljo pri veroučni uri. Z veroukom pričnemo v ponedeljek, 12. septembra.
1. razred – ob 17h, ponedeljek – s. Cirila
2. razred – ob 17.15, torek – s. Cirila
3. razred – ob 16h ponedeljek – ga. Narcisa
4. razred – ob 15h, torek – ga. Karlina
5. razred – ob 16h, torek – ga. Karlina
6. razred – ob 16h, četrtek – (na 2 tedna, 1,5h) – župnik Tadej
7. razred – ob 16h, četrtek (na 2 tedna, 1,5h) – župnik Tadej
8. razred – ob 16h, torek (na 2 tedna, 1,5h) – župnik Tadej / g. Klemen
9. razred – ob 16h, torek (na 2 tedna, 1,5h) – g. Klemen

MLADINSKA SREČANJA V ŽUPNIJI
Mladi, srednješolci in študenti, lepo vabljeni vsak petek zvečer ob 20. uri, na mladinska srečanja v župnijske prostore.

ŠKOFIJSKI MOLITVENI DAN ZA DUHOVNE POKLICE V PETROVČAH
V soboto lepo povabljeni na škofijski molitveni dan za duhovne poklice v  Petrovče. Ob 9. uri je molitven ura, ob 10. uri sveta maša, ki jo bo vodil škof Maksimilijan Matjaž. Lepo povabljeni k molitvi za duhovne poklice.

BIBLIČNA SKUPINA
Lepo povabljeni k skupnemu prebiranju Svetega pisma v okviru biblične skupine. Srečanje bo vsak prvi in tretji torek v mesecu po večerni sveti maši. Prvo srečanje bo že ta torek. Lepo vabljeni.

SVETOVALNICA
Tudi v novem šolskem letu odpira svoja vrata. Namenjena je vsem, ki ste se znašli v stiski in bi želeli s svetovalko razrešiti dileme, ki vas begajo.
Kdaj? – vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava:  v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00


Današnja božja beseda