Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 25. nedelje med letom

Oznanila 25. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
Na tematiko o pravilni uporabi zemeljskih dobrin evangelist Luka na različne načine usmerja našo pozornost. S pripovedjo prilike o krivičnem, a dokaj zvitem oskrbniku, je Jezus poučeval svoje učence, kakšen je najboljši način uporabe denarja in materialnih dobrin, torej ta, da ga delimo z ubogimi ter si s tem pridobimo njihovo prijateljstvo za Nebeško kraljestvo. „Naredite si prijatelje s krivičnim mamonom“ pravi Jezus, „da vas sprejmejo v večna bivališča, ko ta propade“ (Lk 16,9). Denar sam po sebi ni krivičen, vendar pa lahko bolj kakor katera koli stvar zapre človeka v slepo sebičnost. Gre torej zato, da izvajamo neke vrste  ‘spreobrnitev’ ekonomskih dobrin. Namesto, da bi jih uporabljali samo za lastne potrebe, je potrebno misliti tudi na potrebe ubogih ter s tem posnemati Kristusa samega. Zdi se paradoksalno, saj nas Kristus ni obogatil s svojim bogastvom, temveč s svojim uboštvom, torej s svojo ljubeznijo, ki ga je gnala, da se nam je popolnoma dal. Tukaj je možno odpreti široko in zapleteno področje razmišljanj o tematiki bogastva in uboštva, tudi na svetovnem nivoju, kjer se soočata dve ekonomski logiki, in sicer logika dobička ter tista o pravični razdelitvi dobrin, ki pa si nista v nasprotju ena z drugo, dokler je njun odnos prav urejen. Katoliški družbeni nauk je vedno poudarjal, da je prednostna pravična razdelitev dobrin.
Tadej Linasi, žpk

PRAZNIK BL. ANTONA MARTINA SLOMŠKA
V soboto je praznik bl. Antona Martina Slomška, kateremu je posvečena stranska kapela v stolnici. V ta namen bo v soboto jutranja in večerna sveta maša v Slomškovi kapeli.

PRAZNIK BL. ANTONA MARTINA SLOMŠKA
V soboto je praznik bl. Antona Martina Slomška, kateremu je posvečena stranska kapela v stolnici. V ta namen bo v soboto jutranja in večerna sveta maša v Slomškovi kapeli.

BRALCI DOBRE KNJIGE

Po več kot letu dni bo skupina bralcev dobre knjige zopet pričela s srečanji. Srečanja bodo potekala v župnijskih prostorih vsak drugi torek v mesecu, tokrat izjemoma zadnji torek v septembru, 27.9.2022, po večerni sveti maši. Duhovni vodja je opat gospod Marjan Jezernik. 

Brali bomo knjigo Kruh močnih znane in priljubljene pisateljice Tesse Afshar.
Lidija je mlado, odločno dekle, ki jo huda preizkušnja prežene iz domačega kraja v Filipe. Tam odpre svojo trgovinico z blagom. Apostol Pavel ji pomaga, da premaga strah in se sooči s svojimi skrivnostmi.

SLOMŠKOVA NEDELJA
Prihodnja nedelja je Slomškova nedelja. Letos mineva 160 let od njegove smrti. Tisi, ki so bili ob njegovi smrtni postelji, so že takrat slutili, da ne gre za konec, ampak za začetek nekaj novega, polnega življenja, v Božjem objemu. Tudi sam je bil zazrt v to prihodnost. Lepo vabljeni prihodnjo nedeljo k prazničnemu bogoslužju v stolnico in Marijino cerkev. V stolnici bomo pri sveti maši prejeli tudi blagoslov s Slomškovimi relikvijami. Popoldne pa vabljeni k osrednjemu slavju Slomškove nedelje, ki bo v mariborski stolnici, kjer je grob svetniškega škof. Ob 15. uri bo molitvena ura, ob 16. uri slovesno bogoslužje škofov in duhovnikov, ter božjega ljudstva.

TEČAJ ALFA
Morda ste že kje slišali za tečaj Alfa, morda ne. Morda si približno prestavljate kaj bi to bilo, ali pa tudi ne. Veste, ni pomembno, v katero skupino bi se uvrstili. Alfa prihaja zaradi posameznikove potrebe po več. Vsak dan si zastavimo na tisoče vprašanj: kaj obleči, kateri jogurt pojesti, kakšno bo vreme, kateri meni izbrati pri malici, kaj je še treba kupiti, do kdaj je že treba vrniti knjige v knjižnico, kdaj je zadnji čas, da grem spat … V trenutku pomembna vprašanja, čez nekaj dni zagotovo že pozabljena. Obstajajo pa tudi vprašanja, ki nam vsake toliko malo rojijo po glavi, a jih preglasijo vsakdanje stvari. Pa vendar nam ta vprašanja, ki so tudi večja in pomembnejša, včasih ne pustijo spati. Zakaj sem tu? Kaj je smisel? Kam grem? Je življenje kaj več kot to? Toda redko si vzamemo čas za razmislek o vsem tem. Zato obstaja Alfa. Dobrodošli vsi, ki iščete odgovore na življenjska vprašanja, tisti, ki imate pomisleke glede Boga in krščanstva, želite odkriti občestvo Cerkve in morda postati njegov živi del, tisti, ki le občasno zahajate v cerkev in želite zaživeti na novo ter najti oseben stik z Bogom, tisti, ki želite poglobiti osnove krščanske vere. Prisrčno dobrodošli! Če vas zanima vas vabimo na srečanje Alfa Celje 2022, ki se bo pričela 6. oktobra ob 20. uri v župniji Celje – Sveti Duh.
Veselimo se srečanja z vami!

SVETOVALNICA
Tudi v novem šolskem letu odpira svoja vrata. Namenjena je vsem, ki ste se znašli v stiski in bi želeli s svetovalko razrešiti dileme, ki vas begajo.
Kdaj? – vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava:  v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00

BIBLIČNA SKUPINA
Lepo povabljeni k skupnemu prebiranju Svetega pisma v okviru biblične skupine. Srečanje bo vsak prvi in tretji torek v mesecu po večerni sveti maši. Srečanje bo ta torek. Lepo vabljeni.

DRUŽINSKA KATEHEZA
Družine, ki ste se prijavile k Družinski katehezi lepo vabljene. Srečanja v okviru Družinske kateheze bodo vsako tretjo nedeljo v mesecu, s pričetkom ob 10. uri s sveto mašo.

IŠČEMO NOVE STALNE ČASTILCE
Nove stalne častilce evharističnega Jezusa trenutno iščemo v naslednjih terminih:
· ob ponedeljkih od 15. do 16. ure
· ob sredah od 12. do 13. ure
· ob sredah od 13. do 14. ure
· ob četrtkih od 12. do 13. ure
Poprosimo Gospoda, da nam pridruži nove častilce, ki jih tudi mi povabimo

VEROUK
V preteklem tednu smo pričeli z veroučnimi srečanji. Prosimo vas, da skušate uskladiti vse obveznosti otrok tako, da bodo veroučna srečanja tekla nemoteno. Otroci za verouk potrebujejo veroučno knjigo (od 1. do 4. razreda je samo ena knjiga, od 5. do 6. razred potrebujejo samo učbenik brez delovnega zvezka, uporabljali bodo običajen navaden zvezek, od 7. do 9. razreda je zopet samo ena knjiga in Sveto pismo) in liturgični zvezek. Prosimo tudi za letni prispevek za verouk (veroučne pripomočke, kurjavo in še kaj). Prispevek je enoten za vse in znaša 30 EUR na družino. Če pa kdo tega ne zmore naj pove, denar ne sme biti ovira, da kdo ne bi zaradi tega obiskoval verouka. Stroškovno bi to pomenilo veroučna knjiga+liturgični zvezek+prispevek. Vpis otrok v prvi razred bo pri veroučni uri. Knjige bodo na voljo pri veroučni uri.


Današnja božja beseda