Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 28. nedelje med letom

Oznanila 28. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
Današnji evangelij nam predstavlja Jezusa, ki je ozdravil deset gobavcev, od katerih se je samo eden, Samarijan, torej tujec, vrnil, da se mu je zahvalil (prim. Lk 17,11-19). In Gospod mu je rekel: »Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila« (Lk 17,19). Ta evangeljski odlomek nas vabi k dvojnemu premisleku. Najprej o dveh stopnjah ozdravitve: prve površinske, torej telesne in druge globlje, ki se dotakne človekove notranjosti, torej ‘srca’, kot jo imenuje Sveto pismo in od se od tam razširi na vse človekovo bivanje. Popolna in korenita ozdravitev se imenuje zveličanje, ki je pravzaprav novo, polno in dokončno življenje. Jezus namreč, kakor ob drugih priložnostih, reče: »Tvoja vera te je rešila« Vera namreč rešuje človeka, saj vzpostavlja globok odnos z Bogom, s samim seboj ter z drugimi. Izraz vere pa je hvaležnost. Kdor se, kakor ozdravljeni Samarijan, zna zahvaliti, s tem pokaže, da ne jemlje vsega kot nekaj, kar mu pripada, temveč kot dar, ki četudi pride do njega po ljudeh ali naravi, končno prihaja od Boga. Z vero se torej človek odpre Gospodovi milosti, prizna, da je vse dar, vse milost. Poglejte, kakšen zaklad je skrit v preprosti besedi ‘hvala’. Jezus je ozdravil deset obolelih za gobavostjo, boleznijo, ki so jo takrat imeli za ‘nalezljivo nečistost’, za katero je bilo potrebno obredno očiščenje (prim. 3Mz 14,1-37). V resnici pa je greh tista gobavost, ki omadežuje človeka in družbo. Ošabnost in sebičnost namreč v človekovi duši porajata ravnodušnost, sovraštvo in nasilje. Te gobavosti duha, ki pači obličje človeštva, ne more nihče ozdraviti razen Bog, ki je Ljubezen. Ko človek, ki se spreobrne, odpre svoje srce Bogu, ga ta notranje ozdravi zla.
Tadej Linasi, žpk

OKTOBER – MESEC MOLITVE ROŽNEGA VENCA
Mesec oktober nas vabi k molitvi rožnega venca. Povabljeni k molitvi tako doma kot v cerkvi pred sveto mašo.

PRAZNIK SVETEGA MAKSIMILIJANA CELJSKEGA
V sredo je praznik sv. Maksimiljana Celjskega, v Maksimilijanovi cerkvi bo sveta maša ob 11. uri, ki jo bo vodil škof Maksimilijan.

MLADINSKA SREČANJA V ŽUPNIJI
Mladi, srednješolci in študenti, lepo vabljeni vsak petek zvečer ob 20. uri, na mladinska srečanja v župnijske prostore.

BRALCI DOBRE KNJIGE
Bralci dobre knjige se bomo sestali zadnji torek v mesecu, 25. oktobra, po večerni sveti maši v župnišču. Podelili si bomo misli o naši naslednji dobri knjigi Šesti pečat, ki jo je napisal duhovnik, gospod Branko Cestnik. Izšla je pri Celjski Mohorjevi družbi.  Gre za zgodovinski roman o preganjanju kristjanov na antičnem Ptuju v času Dioklecijanovega poskusa izbrisa krščanstva v rimskem imperiju. Dogajanje med leti 284 in 304 spremljamo skozi oči osmih likov, tudi preganjalcev, kot je bil Dioklecijan. Njihove usode povezuje Viktorin Ptujski, ki velja za prvega latinskega razlagalca Svetega pisma.

IZBIRANJE ČLANOV ŽPS
Prihodnjo nedeljo bomo v župniji izvedli izbiranje članov novega župnijskega pastoralnega sveta. Vzemite si listič in nanj zapišite tri osebe iz vašega okoliša, ki jih predlagate za člane ŽPS.

IZPOVED VERE PRED DIAKONSKIM POSVEČENJEM
V petek bodo pri večerni sveti maši ob 19. uri, bodoči stalni diakoni pred škofom izpovedali svojo vero. Lepo povabljeni k temu bogoslužju.

POSVETITEV STALNIH DIAKONOV CELJSKE ŠKOFIJE
V nedeljo ob 15. uri bo v župnijski cerkvi v Vojniku posvečenje 3 stalnih diakonov celjske škofije in enega diakona redovne skupnosti dominikancev. Red diakonata bodo prejeli:
Brezovšek Karli – župnija Vojnik
Kavšak Roman – župnija Šoštanj
Prislan Jože – župnija Mozirje
Drago Ferencek OP – župnija Ljubljana – Sv. Križ
Lepo povabljeni na diakonsko posvečenje.


Današnja božja beseda