Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila nedelje Kristusa kralja vesolstva

Oznanila nedelje Kristusa kralja vesolstva

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
V evangeliju vidimo, da vsi zahtevajo od Jezusa naj stopi s križa. Posmehovali so se mu, saj je to bil njihov način, da sebe opravičijo, češ saj ni naša krivda, da si ti na križu, sam si kriv, saj če bi bil v resnici Božji Sin, judovski kralj, ti ne bi bil tam, ampak bi stopil s tega sramotnega mučilnega orodja in se rešil. Torej, če boš ostal tam, pomeni da nisi imel prav ti, ampak mi. Drama, ki se dogaja pod Jezusovim križem, je drama vseh ljudi pred Bogom, ki se razodeva takšen kot je, kot Ljubezen. V križanem Jezusu je sicer božanstvo izmaličeno, razgaljeno vsake vidne slave, a je vendar resnično in navzoče. Samo vera to zmore prepoznati; vera Marije, ki pridruži v svojem srcu še zadnji kamenček mozaika iz življenja svojega Sina. Ona še ne vidi vsega, a nadaljuje z zaupanjem v Boga, ko ponovno ponavlja svojo izročitev: »Glej, dekla sem Gospodova« (Lk 1,38). Tu je še tudi vera dobrega razbojnika; pravkar oblikovana vera, ki pa zadostuje za odrešenje: »Danes boš z menoj v raju.« Odločilen je ta ‘z menoj’. Da, to je tisto, kar ga reši. Gotovo, dobri razbojnik, je na križu tako kot Jezus, je pa predvsem na križu z Jezusom. Za razliko od drugega razbojnika in vseh drugih, ki se Jezusu posmehujejo, ta ne zahteva, naj stopi s križa in to stori tudi njemu. Ampak reče: »Spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!« Na križu ga vidi izmaličenega, neprepoznavnega, a mu vseeno zaupa kot kralju, še več kot Kralju. Dobri razbojnik verjame temu, kar je napisano na deščici nad Jezusovo glavo: ‘Judovski kralj’, verjame in se mu zaupa. Za to je že takoj v Božjem ‘danes’, v raju, saj raj je ravno to: biti z Jezusom, biti z Bogom.
Tadej Linasi, žpk

TEDEN KARITAS
Stopamo v teden Karitas, ki nas nagovarja z vodilom: »Skupaj delamo za dobro«. Osrednji dan tedna bo v sredo, ko bo na Ponikvi srečanje prostovoljcev Karitas pri sveti maši ob 12:00, zvečer ob 20.00 pa bo v dvorani Golovec v Celju Klic dobrote za družine v stiski z neposrednim prenosom na RTV Slovenija in Radiu Ognjišče. Prihodnja nedelja je nedelja Karitas, vaš dar pri sveti maši bo namenjen za potrebe Karitas. Hvala in Bog povrni za vaše darove.

ADVENTNI ČAS
Prihodnja nedelja, je prva adventna nedelja, s katero pričenjamo letošnji adventni čas.
Pri sveti maši ob 10h bodo z nami otroci in vzgojitelji našega vrtca Danijelov levček.

SOBOTNE ADVENTNE KATEHEZE ŠKOFA MAKSIMILIJANA V STOLNICI
Ob sobotah pred vsako adventno nedeljo, bo v celjski stolnici ob 18. uri, škofova adventna kateheza. Skozi štiri sobote nas bo škof nagovarjal z mislijo: »Da bi se prepoznali v Njem:« »v svetu«, »v občestvu«, »v evharistiji«, »v telesu«. Prva kateheza bo to soboto, 26.11., ob 18. uri. Lepo povabljeni.

OBLETNICA POSVETITVE STOLNICE
V soboto je praznik obletnice posvetitve naše stolnice ali katedrale. Stolna cerkev (stolnica) je škofova cerkev pri škofijskem sedežu in jo imenujemo tudi prva cerkev v škofiji. V njej je škof v skladu s cerkvenimi dokumenti dolžan za ljudstvo obhajati bogoslužje in vernike poučevati v veri. Izraz stolna cerkev je identičen s katedralo (stolnica je dobesedni prevod latinske besede katedrala). Lepo vabljeni v soboto k sveti maši ob 18. uri.

DRUŽINSKO ADVENTNO DRUŽENJE
V soboto družine lepo vabljene na družinsko adventno druženje v župnijske prostore od 9. do 11. ure. Pogovarjali se bomo o adventu, vsaka družina bo naredila svoj adventni venček. Prosimo za pomoč pri materialih, ki so potrebni za venčke.

FILM O A. M. SLOMŠKU: SREČEN BO ČAS
Navdihujoča filmska zgodba o Antonu Martinu Slomšku; človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji vdano posvetil celo svoje življenje. Sobota, 26. november 2022 v Cineplexx Celje; ekskluzivni projekciji na velikem platnu ob 19.30. Rezervacija in nakup kart: studio@siposh.com, cena karte je 5€.

OTROŠKI PEVSKI ZBOR
»vstani in steci k Jezusu, ki čaka te…«
v župnišču na pevskih vajah.
Koristne informacije:
· vaje vsako nedeljo ob 9.00 do desete maše (razen tretje nedelje v mesecu)
· pojemo ko znamo (priporočljiva udeležba)
zborovodkinja Sara
za vsa vprašanja sem na voljo na: zbor.danijel@mlesjak

SVETOVALNICA
Svetovalnica je namenjena vsem, ki ste se znašli v stiski in bi želeli s svetovalko razrešiti dileme, ki vas begajo.
Kdaj? – vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava:  v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00

MLADINSKA SREČANJA V ŽUPNIJI
Mladi, srednješolci in študenti, lepo vabljeni vsak petek zvečer ob 19. uri, na mladinska srečanja v župnijske prostore.

BRALCI DOBRE KNJIGE
Bralci dobre knjige se bomo sestali zadnji torek v mesecu, 29. novembra, po večerni sveti maši v župnišču.Podelili si bomo misli o prebrani knjigi Samotno potovanje v daljne dežele, ki jo je napisala svetovna popotnica, Alma M. Karlin. Izšla je pri Celjski Mohorjevi družbi. Opisuje podvig nenavadne ženske, ki je z vizijo, hotenjem, znanstveno radovednostjo, voljo, disciplino in talentom uresničila načrtovano študijsko potovanje okrog sveta. Srečanja in spoznanja so se ji vtisnila v dušo in jo preoblikovala za vse življenje. Ker ni hitela, kakor se nam dogaja danes, ampak je potovala v »človeškem ritmu«, si je v vseh deželah našla čas, da se je vživela v dušo domačinov, spoznala njihove notranje stiske in napetosti. Potovanje se je začelo v Celju 24. 11. 1919.

BIBLIČNA SKUPINA
V torek po večerni sveti maši bo srečanje biblične skupine, vabljeni.

DRUŽINSKA PRATIKA IN MARIJANSKI KOLEDAR
V pisarni sta na voljo Družinska pratika in Marijanski koledar.


Današnja božja beseda