Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 2. adventna nedelje

Oznanila 2. adventna nedelje

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
V  adventnem času smo tudi mi poklicani, da poslušamo Božji glas, ki odmeva v puščavi sveta po Svetem pismu, še posebej, kadar je le-to oznanjeno z močjo Svetega Duha. Vera postane močnejša, če se pusti razsvetliti z Božjo Besedo, saj, »kar koli je bilo namreč napisano pred nami, je bilo napisano v naše poučenje, da bi oprti na potrpežljivost in na tolažbo, ki jo daje Pismo, imeli upanje« (Rim 15,4). Zgled poslušanja je Devica Marija: »Ko zremo življenje  Božje Matere, ki je bilo popolnoma oblikovano po Besedi, odkrijemo, da smo tudi mi poklicani, naj vstopimo v skrivnost vere, po kateri pride Kristus prebivat v naše življenje. Vsak kristjan, ki veruje, kot nas spominja sv. Ambrož, v nekem smislu spočne in rodi Božjo Besedo« (Pos. apost. spod. Verbum Domini 28). Dragi prijatelji, »naše zveličanje temelji na enem prihodu« je zapisal Romano Guardini. »Zveličar je prišel po svobodi Boga… Tako je odločitev vere v tem, da sprejmemo Njega, ki se nam je približal.« »Odrešenik«, dodaja italijansko nemški teolog, »prihaja k vsakemu človeku: v njegovo veselje in stisko, v njegova jasna spoznanja, v njegovo zmedenost in skušnjave, v vse to, kar predstavlja njegovo naravo in njegovo življenje.« Devico Marijo, v katere telesu je bival Sin Najvišjega in bomo 8. decembra obhajali praznik Brezmadežnega spočetja, prosimo, naj nas podpira na tej duhovni poti, da bomo z vero in ljubeznijo sprejeli Zveličarjev prihod.
Tadej Linasi, žpk

SOBOTNE ADVENTNE KATEHEZE ŠKOFA MAKSIMILIJANA V STOLNICI
Ob sobotah pred vsako adventno nedeljo, je v celjski stolnici ob 18. uri, škofova adventna kateheza. Skozi adventne sobote nas škof nagovarjal z mislijo: »Da bi se prepoznali v Njem.« »v svetu«, »v občestvu«, »v evharistiji«, »v telesu«. Povabljeni prihodnjo soboto in povabite še druge.

BIBLIČNA SKUPINA
V torek po večerni sveti maši je srečanje biblične skupine.

PRAZNIK BREZMADEŽNEGA SPOČETJA DEVICE MARIJE
V četrtek je praznik brezmadežnega spočetja Device Marije. Lepo povabljeni k prazničnemu bogoslužju. V stolnici bosta sveti maši ob 7.30 in 18. uri, v Marijini cerkvi ob 9. uri.

DOBRA KNJIGA
Bralci dobre knjige se bomo naslednjič sestali prihodnje leto, zadnji torek v januarju, 31.1.2023 po večerni sveti maši v župnišču. V Slovenskih večernicah je Celjska Mohorjeva družba izdala zgodovinski roman Branka Cestnika z naslovom Pogovori z Njo. Med zgodbami, ki v slovenskem prostoru nikoli niso bile zares povedane, so usode slovenskih mobilizirancev v nemško vojsko v času druge svetovne vojne. Zanje se vojna po kapitulaciji tretjega rajha ne konča zares. V Pogovorih z Njo podoživimo dramo prisilnega vojaka v tuji vojski, neodgovorjena vprašanja, ves absurd in tragiko vojnega stanja. Kar so generacije naših dedov zakopale vase ali le v prebliskih in šepetu zaupale najbližjim, je Branko Cestnik sestavil v neminljiv pomnik časa na trdnih kamnih resničnih historičnih dogodkov. Prav Marijin plašč kot nevidna tkanina pokriva njihove usode. Nadaljevali bomo pustolovščino z Almo Karlin, ki je o svoji knjigi Urok južnega morja leta 1930 zapisala: » Šele na teh razmetanih otokih izgine vse, kar sodi k naši kulturi, in človek še danes živi tam tako, kot na začetku časa. O tem, in kako se je končalo to dolgo in težavno popotovanje, pripoveduje to delo, za katerega lahko zares trdim, da je bilo napisano z mojo srčno krvjo.”
Tudi ta knjiga je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi leta 1996.

DRUŽINSKA PRATIKA IN MARIJANSKI KOLEDAR
V pisarni sta na voljo Družinska pratika in Marijanski koledar.

MOŽNOST NAMENITVE DELA DOHODNINE ŽUPNIJI
Vsi, ki ste v delovnem razmerju, lahko brezplačno namenite 1 % svoje dohodnine župniji Celje – sv. Danijel. Obrazec je na voljo na polici za verski tisk. Obrazec lahko sami pošljete na FURS Celje ali pa ga oddate v župniji. Se priporočamo.

DAR OB KARITASOVI NEDELJI
Preteklo nedeljo ste za delovanje Karitas darovali 1.349,22 €. Bog vam povrni.

PRVA NEDELJA V MESECU
Danes je prva nedelja v mesecu. Vaš dar bo namenjen za nabavo tiskalnika, da bomo lahko v lastni režiji tiskali oznanila, s tem bomo lažje prilagajali količini in če bo zmanjkalo, bomo lahko natisnili. En del smo zbrali že prejšnjo prvo nedeljo, za drugi del pa upamo, da nam uspe to nedeljo. Hvala za vsak vaš dar.


Današnja božja beseda