Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 3. postne nedelje

Oznanila 3. postne nedelje

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
Na tretjo postno nedeljo nam letos bogoslužje predstavlja enega od najlepših in naj bolj globokih besedil v Svetem pismu: pogovor med Jezusom in Samarijanko. Žena, ki je šla, kakor vse ostale dni, tudi tisti dan zajet vodo k vodnjaku, kjer je našla Jezusa, ki je sedel zraven, sredi opoldanske vročine, ‘utrujen od poti’. Ko ji je rekel: »Daj mi piti«, se je žena zelo začudila, saj je bilo zanjo povsem neobičajno, da Jud nagovarja samarijansko ženo, poleg tega pa je še ne pozna. Njeno začudenje se je vedno bolj stopnjevalo, saj ji je Jezus začel govoriti o ‘živi vodi’, ki je sposobna pogasiti žejo »ter bo postala v njej izvir vode, ki teče v večno življenje«. Poleg tega ji je Jezus pokazal, da pozna njeno osebno življenje, pa še ji je razodel, da je prišla ura, ko bodo pravi častilci častili edinega pravega Boga v duhu in resnici ter ji na koncu celo zaupal, kar je storil zelo redko, da je Mesija. Vse to se je začelo iz resnične in občutene izkušnje žeje. Tematika žeje je navzoča v vsem Janezovem evangeliju. Jezusova žeja, so vrata, ki vodijo do Božje skrivnosti, saj je On postal žejen, da bi nas odžejal, postal je ubog, da bi nas obogatil. Da, Boga žeja po naši veri in naši ljubezni. Kot dober in usmiljen oče nam želi najvišje dobro in to dobro je On sam. Samarijanka predstavlja bivanjsko nepotešenost tistega, ki ni našel to, kar je iskal; imela je namreč pet mož in sedaj živi z drugim človekom. Njeno odhajanje po vodo in prihajanje od vodnjaka izraža ponavljajoče in v usodo vdano življenje. Vse pa se je zanjo spremenilo tistega dne, po pogovoru z Gospodom Jezusom, ki jo je tako pretresel, da je celo pustila vrč z vodo pri vodnjaku in stekla v vas, da bi ljudem povedala: »Pridite in poglejte človeka, ki mi je povedal vse, kar sem storila. Kaj, če je on Mesija?« Odprimo svoje srce zaupnemu poslušanju Božje besede, da bi srečali kot Samarijanka, Jezusa, ki nam razodeva svojo ljubezen in nam pravi: »Mesija, tvoj zveličar ‘sem jaz, ki ti govorim’«
Tadej Linasi, župnik

MOLITEV KRIŽEVEGA POTA
Vsak postni petek bo pred večerno sveto mašo ob 17.30 uri, molitev Križevega posta. Lepo povabljeni.

SVETA SPOVED
V postnem času lepo povabljeni k sveti spovedi. Priložnost je pred in med sveto mašo. Lahko pa tudi po dogovoru.

ŠKOFOVE SREDINE POSTNE KATEHZE NA ZOOM-U
Škof Maksimilijan bo imel postne biblične kateheze ob Matejevem evangeliju ob sredah v postu od 20h do 21h preko Zoom povezave: 15., 22. in 29. marca 2023.
https://uni-lj-si.zoom.us/j/9405173965
Meeting ID: 940 517 3965

PRAZNIK SVETEGA JOŽEFA
V nedeljo je praznik svetega Jožefa, Jezusovega rednika. Ker pa je to postna nedelja, bomo bogoslužno ta praznik obhajali že v soboto, 18. marca. Svete maše bodo ob v stolnici ob 7.30 in 18. uri, ter v Marijini cerkvi ob 9. uri. Lepo povabljeni k prazničnemu bogoslužju.

POSTNA SINODALNA SREČANJA V STOLNICI IN ŽUPNIŠČU
Ob sinodi Cerkve se nam porajajo različna vprašanja in razmišljanja od navdušenja do zelo zadržanih odzivov. Veliko slišimo o prenovi Cerkve jutrišnjega dne, da živimo v izredno prelomnih časih za sveti in Cerkev. O vsem tem bomo razmišljali in se pogovarjali v letošnjem postnem času v naši župnijski skupnosti. Lepo vabljeni vsak postni petek k sveti maši ob 18. uri v stolnico. Po sveti maši pa vsi povabljeni v župnijske prostore na čaj in pogovor z gostoma.
Prihodnji petek bosta z nami Matej in Amadej Prepadnik, ki sta se pred kratkim udeležila bibličnega romanja po Sveti deželi, ki ga je vodil škof Maksimilijan. Z nami bosta delila svoja doživetja tega romanja. Lepo povabljeni.
Pred in med sveto mašo je priložnost za sveto spoved, spoveduje kapucin Vinko Škafar.

SREČANJE ČLANOV ŽPS
V torek ob 20. uri, lepo povabljeni člani ŽPS na srečanje v župnijske prostore.

PEVSKE VAJE OTROŠKEGA ZBORA
Veroučenci, lepo povabljeni k prepevanju v otroškem pevskem zboru v naši župniji. Pevske vaje so ob nedeljah, ob 9. uri, v župnijskih prostorih.

MINISTRANTSKO SREČANJE
V petek ob 17. uri, vabljeni ministranti na ministrantsko srečanje.

PRVA NEDELJA
Preteklo nedeljo ste za kritje stroškov plina in elektrike darovali 1.357,52 €. Hvala in Bog povrni za vaš dar.

VEROUK
V prihodnjem tednu bo zopet reden verouk. V torek je veroučno srečanje za ¸8. razred, v četrtek pa za 6. razred.

POČITNIŠKI ORATORIJ ZA OTROKE
V župniji bo od 3. do 7. julija potekal počitniško oratorij za otroke. Otroci lepo povabljeni. Vabimo tudi srednješolce in študente k animatorjem.

DRUŽINSKA KATEHEZA
Družine, ki obiskujete družinsko katehezo, povabljene prihodnjo nedeljo na redno mesečno srečanje. Pričnemo s sveto mašo ob 10. uri.

DOBRA KNJIGA
Srečanje bralcev bo v torek, 28. marca. Vsi, ki radi berete, ste povabljeni v župnišče po večerni sveti maši. Podelili si bomo misli o prebrani knjigi Ko v igro stopi Bog. Gre za življenjsko zgodbo redovnice Alme Pie Spieler. Tri knjige so na voljo v župnišču, možna pa je tudi izposoja v Osrednji knjižnici Celje. Druga knjiga je Ob nastanku sveta, avtorja Draga Jančarja. Izšla je pri založbi Beletrina.


Današnja božja beseda