Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 2. velikonočne nedelje – Bela nedelja

Oznanila 2. velikonočne nedelje – Bela nedelja

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
Evangelij pripoveduje, da se je Jezus, na velikonočni dan zvečer, prikazal svojim učencem v dvorani zadnje večerje ter jim prinesel tri darove: mir, veselje in apostolsko poslanstvo. Prve besede, ki jim jih je rekel, so: »Mir vam bodi!« Kot prvi so bili učenci, ki so potrebovali ta mir, saj so potem, ko so prijeli Učitelja in ga obsodili na smrt, padli v zmedenost in v strah. Jezus se je živ pojavil med njimi ter jim s tem, ko je pokazal rane – Jezus je hotel ohraniti svoje rane – svojega poveličanega telesa, podaril mir kot sad svoje zmage. Tisti večer pa ni bil navzoč Tomaž. Osem dni potem, torej ravno kot danes, se je ponovilo prikazanje. Jezus je prišel naproti Tomaževi nejeveri tako, da ga je povabil, naj se dotakne njegovih ran. Le-te so vir miru, saj so znamenje neizmerne Jezusove ljubezni, ki je premagala človeku sovražne moči, torej greh in smrt. Povabil ga je naj se dotakne ran. Za nas je to nauk, kakor da bi Jezus rekel vsem nam: »Če nisi v miru, se dotakni mojih ran.« Drugi dar, ki ga vstali Jezus prinaša učencem, je veselje. Evangelist poroča, da so se »učenci razveselili, ko so videli Gospoda«. Tudi nam, ko se je zgodilo kaj neverjetnega, lepega, pride da bi rekli: »Ne morem verjeti, to pa ni res!« Takšni so bili učenci, ki zaradi veselja niso mogli verjeti. To je veselje, ki nam ga prinaša Jezus. In potem, poleg miru in veselja, Jezus podarja svojim učencem tudi poslanstvo. Pravi jim: »Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam«. Jezusovo vstajenje je začetek novega dinamizma ljubezni, ki je sposobna z navzočnostjo Svetega Duha spremeniti svet. Na to drugo velikonočno nedeljo smo povabljeni z vero približati se Kristusu in odpreti svoje srce miru, veselju ter poslanstvu. Toda ne pozabimo Jezusovih ran, kajti od tam izhajajo mir, veselje in moč za poslanstvo.
Tadej  Linasi, župnik

SREČANJE ČLANOV ŽPS
V torek ob 20. uri, vabljeni člani ŽPS na srečanje v župnijske prostore.

VEROUK
V tem tednu je zopet reden verouk. V četrtek imajo verouk 6. razredi.

SREČANJE OB SVETEM PISMU
V četrtek ,po večerni sveti maši, vabljeni na srečanje ob Svetem pismu v župnijske prostore.

POČITNIŠKI ORATORIJ ZA OTROKE
V župniji bo od 3. do 7. julija potekal počitniški oratorij za otroke. Otroci lepo povabljeni. Vabimo tudi srednješolce in študente k animatorjem.

DELAVNICE MOLITVE IN ŽIVLJENJA
Prvo srečanje bo v torek, 18.04.2023 ob 17.30 uri ,v veroučni učilnici.
K delavnicam vabimo vse, ki bi radi pridobili izkušnjo molitve sredi življenja. Delavnice molitve in življenja (DMŽ) so šola molitve, šola življenja in šola apostolata ter tudi orodje nove evangelizacije. DMŽ obsegajo 15 srečanj, po eno srečanje na teden, ki traja 90 minut. Vsako srečanje vključuje branje in premišljevanje izbranega odlomka iz Svetega pisma, katehezo oz. oznanilo in spoznavanje različnih molitvenih načinov, kjer se učimo vstopati v zaupen in oseben odnos z Bogom, kot so: molitveno branje, molitev poslušanja, molitev izročitve, kontemplativna molitev. Vse to udeležence DMŽ vztrajno vabi naj poglobijo, oziroma preoblikujejo svoje življenje po evangeljskih vrednotah.

VPIS OTROK V ŽUPNIJSKI VRTEC
V naši župniji že več kot dvajset let deluje župnijski vrtec – Danijelov levček. V tem mesecu je vpis v vrtec. Starši lepo povabljeni k vpisu otroka v naš vrtec. Vrtec se nahaja na treh enotah, in sicer na Aškerčevi ulici v Celju, na Hudinji v Don Boskovem centru in v Vojniku.

ZAHVALA OB PRAZNOVANJU VELIKE NOČI
Ob minulem praznovanju našega največjega praznika vere – velike noči, se iskreno zahvaljujem mnogim med vami, ki ste s svojo prisotnostjo in pripravljenostjo dali svoje talente, darove, čas, trud in delo na razpolago naši župniji in občestvu, da smo lahko lepo in doživeto obhajali slavje velikonočnih praznikov. Hvala ministrantom, ki so redno prihajali k obredom in s čutom za lepoto bogoslužja lepo sodelovali. Bogoslužje svetega tridnevja in velike noči je zelo lepo, a tudi eno najzahtevnejših. Hvala vsem bralcem, ki ste z izrednim občutkom za branje pasijona in Božje besede pri bogoslužjih oznanjali besede Boga. Hvala vsem častilcem in molivcem, za vašo molitev in prisotnost pred Najsvetejšim. Petje je ena glavnih sestavin velikonočnih bogoslužji, zaradi narave bogoslužja, zato tudi zelo zahtevno in raznoliko. Hvala vsem različnim pevskim sestavom, organistom in instrumentalistom, ki ste se izredno potrudili, da je glasba dvigala duha. Hvala našim skavtom za prižig ognja in sodelovanja pri vstajenjski procesiji. Hvala možem, ki ste bili na veliki četrtek v vlogi apostolov. Hvala vsem, ki ste očistili stolnico in njeno okolico. Hvala za okrasitev obeh cerkva, stolnice in Marijine cerkve. Hvala in Bog povrni vsem, za vaše služenje župnijskemu občestvu. Župnija brez sodelavcev danes več ne more obstajati, je preprosto ni. Zato ob tej priložnosti vabimo vse vas, da se po svojih močeh, darovih in talentih vključujete v življenje župnije, da skupaj gradimo to naše župnijsko občestvo.

ZVON V STOLNICI
Kot ste morda opazili, je bil zvon naše stolnice precej časa tiho, skoraj dva meseca. Razlog za to je, ker se je leteči kembelj (udarno kladivo zvona, ki je tehtal 135kg), prelomil in smo morali nabaviti novega. Novega smo v zvon namestili tik pred velikonočnimi prazniki, tako sedaj zvon lahko spet zvoni. Stroški te nabave so znašali 4.237,06€. Vaši darovi ob nedeljskih in prazničnih svetih mašah bodo namenjeni temu plačilu. Hvala za vaše razumevanje in darove.


Današnja božja beseda