Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 3. velikonočne nedelje

Oznanila 3. velikonočne nedelje

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
Evangelij tretje velikonočne nedelje predstavlja dogodek na poti učencev v Emavs. Ta dogodek prikazuje spreobrnjenje iz obupa v upanje, spreobrnjenje iz žalosti v radost in tudi spreobrnjenje k skupnostnemu življenju. O spreobrnjenju se pogosto govori kot o nečem napornem, kot o odpovedi. Nasprotno, krščansko spreobrnjenje je tudi in predvsem izvir veselja, upanja in ljubezni. Vedno je delo vstalega Kristusa, Gospoda življenja.
Za vsakogar izmed nas je torej nujno, da se tako kot se je zgodilo učencema iz Emavsa, pustimo učiti Jezusu: predvsem s poslušanjem in ljubeznijo do Božje besede, brane v luči velikonočne skrivnosti, da bi razvnela naša srca in razsvetlila naš razum ter nam pomagala razlagati dogodke življenja in jim dati smisel. Potrebno pa se je tudi usesti k mizi z Gospodom, postati njegovi povabljenci, da bi njegova ponižna prisotnost v Zakramentu njegovega telesa in njegove krvi v nas obudila pogled vere, s katerim bi vse in vsakogar videli z očmi Boga, v luči njegove ljubezni.«
Učenca sta se po srečanju z Gospodom takoj vrnila v Jeruzalem, da bi pripovedovala o svoji izkušnji. Spodbujam vas, da nikoli ne popustite ponavljajočim se skušnjavam hedonistične kulture in vabam materialistične potrošniške miselnosti (…) Bodite sveti! V središče svojega življenja postavite Kristusa! Na Njem zgradite stavbo svojega obstoja. V Jezusu boste našli moč, da se odprete drugim in iz sebe,po njegovem zgledu, naredite dar za celo človeštvo.
Tadej  Linasi, župnik

TEDEN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE
Z geslom »Poklicani, da bi živeli!« vstopamo v teden molitve za nove duhovne poklice, njihovo svetost in stanovitnost. Letošnje geslo hoče vsakega vernika predramiti, da bi bolj polno živel poklic, v katerega je bil poklican, obenem pa poživil gorečnost za molitev in delo za nove duhovniške, diakonske in redovniške poklice. Noben posameznik, nobena družina, nobena župnija, nihče se ne more odtegniti tej nalogi. Sveti krst in birma nam nalagata »dolžnost«, da z življenjem in besedo oznanjamo Jezusa in sodelujemo pri njegovem odrešenjskem poslanstvu, da bi tudi drugi imeli življenje in ga imeli v izobilju. Ena najodličnejših poti uresničevanja tega cilja je sodelovanje pri Jezusovem klicanju v duhovne poklice. Da bi mladi mogli prepoznati Božji klic in nanj velikodušno odgovoriti, zlasti v okolju, ki duhovnim poklicem nikakor ni naklonjeno, poskrbimo, da bodo imeli močno podporo družine in celotnega občestva. Stopimo v teden molitve z novim žarom, v zavedanju, da je z nami On, ki je vstal in živi in daje »prihodnost in upanje« (Jer 29,11). Pridružimo se dogajanju v župniji, pa tudi doma. Za nove duhovne poklice pogosto in goreče molimo, iščimo novih molivcev, jasno oznanjajmo evangelij poklicanosti, o ljudeh v duhovnih poklicih govorimo pozitivno in spodbudno, ne bojmo se nagovoriti mlade (tudi v svoji družini), da razmislijo o morebitnem duhovnem poklicu; radi jih spodbudimo, da si poiščejo spremljevalca na poti razločevanja poklicanosti vse dokler Božjemu vabilu ne izrečejo končnega »DA«.

SVETA MAŠA IN SREČANJE SODELAVCEV IN PODPORNIKOV VINCENCIJEVE DRUŽINE
V soboto, lepo vabljeni sodelavci in podporni člani Vincencijeve družine naše župnije na skupno srečanje. Ob 9. uri bo v stolnici sveta maša, po njej pa srečanje v župnijskih prostorih. Vabljeni k sveti maši tudi vsi ostali, zato ta dan jutranje maše ne bo.

DELAVNICE MOLITVE IN ŽIVLJENJA
Srečanje bo v torek ob 19.30 uri v veroučni učilnici.
K delavnicam vabimo vse, ki bi radi pridobili izkušnjo molitve sredi življenja. Delavnice molitve in življenja (DMŽ) so šola molitve, šola življenja in šola apostolata ter tudi orodje nove evangelizacije. DMŽ obsegajo 15 srečanj, po eno srečanje na teden, ki traja 90 minut. Vsako srečanje vključuje branje in premišljevanje izbranega odlomka iz Svetega pisma, katehezo oz. oznanilo in spoznavanje različnih molitvenih načinov, kjer se učimo vstopati v zaupen in oseben odnos z Bogom, kot so: molitveno branje, molitev poslušanja, molitev izročitve, kontemplativna molitev. Vse to udeležence DMŽ vztrajno vabi naj poglobijo, oziroma preoblikujejo svoje življenje po evangeljskih vrednotah.

POČITNIŠKI ORATORIJ ZA OTROKE
V župniji bo od 3. do 7. julija potekal počitniški oratorij za otroke. Otroci lepo povabljeni. Vabimo tudi srednješolce in študente k animatorjem.

Dobra knjiga
Vsi, ki imamo radi dobre knjige, smo povabljeni na srečanje v župnišče po večerni sveti maši v torek, 25.4.2023. Podelili si bomo misli o prebrani knjigi Popotovanje v deželo koptskih mučencev, ki jo je napisal Martin Mosebach. Pisatelj v 21 poglavjih opiše potopis njegovega srečanja s tujo kulturo in cerkvijo. Pripadniki ISISa so februarja 2015 na libijski plaži obglavili 21 oranžno oblečenih kristjanov, ki so bili delavci migranti iz Egipta. Knjiga je izšla pri Založbi Družina.


Današnja božja beseda