Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 5. velikonočne nedelje

Oznanila 5. velikonočne nedelje

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
Apostolska dela na kažejo, da so se tudi v prvotni Cerkvi pojavile napetosti in nestrinjanja. V življenju so vedno spori, problem pa je, kako se z njimi soočiti. Do tistega trenutka je edinost krščanske skupnosti spodbujala pripadnost edinemu narodu in kulturi, torej judovskemu. Toda, ko se je krščanstvo, po Jezusovem hotenju namenjeno vsem ljudstvom, odprlo grškemu kulturnemu prostoru, ni bilo več te homogenosti in so se pojavile prve težave. V tem trenutku se je začelo širiti nezadovoljstvo, negodovanja, prav tako glasovi, da se z dajanjem prednosti enim zanemarja druge. Vse to se dogaja tudi po naših župnijah. Skupnost je pri pomoči revežem kot so vdove, sirote ter raznovrstni ubožci, kot se zdi, dajala prednost pred drugimi kristjani iz judovstva. Tedaj so apostoli vzeli ta spor v svoje roke. Sklicali so razširjeno srečanje skupaj z učenci, ter skupaj razpravljali o nastalem vprašanju. Težav se nikakor ne reši tako, da se dela, kot da jih ni. Lepo je to pristno soočenje med pastirji in verniki, ki je pripeljalo do razdelitve nalog. Apostoli so predlagali to, kar so vsi sprejeli, da se bodo posvetili molitvi in službi Besede, medtem ko bo sedem mož, diakonov, skrbelo za strežbo pri mizi za uboge. Teh sedmih niso izbrali zato, ker so bili v tem poslu izvedenci, temveč ker so bili pošteni in na dobrem glasu, polni Svetega Duha in modrosti. V službo so bili umeščeni, ko so apostoli nanje položili roke. Tako so prešli iz nezadovoljstva, godrnjanja, glasov, da se pri strežbi daje prednost in tako ustvarja neenakost, do rešitve problema. S soočenjem, z razpravo in molitvijo se rešujejo spori v Cerkvi. Soočiti se, razpravljati in moliti! Medtem ko nas govorice, zavist, ljubosumje, nikoli ne morejo pripeljati do soglasja, složnosti ali miru. Sveti Duh pa je bil tisti, ki je okronal ta sporazum. Po tem razumemo, da če se pustimo voditi Svetemu Duhu, nas ta pripelje do soglasja, edinosti in do spoštovanja različnih darov ter nadarjenosti.
papež Frančišek

ŠMARNICE
Smo v mesecu maju, ki s seboj prinaša tudi šmarnice. Pri jutranjih svetih mašah bodo šmarnice za odrasle pri katerih bomo spoznavali življenje božje služabnice Magdalene Gornik. Šmarnice za otroke in mlade pa bodo zvečer, in sicer v torek, petek, soboto ob 19. uri, v nedeljo, ob 10. uri v cerkvi. Ob Mariji bomo pogledali v Sveto pismo. Še posebej povabljeni letošnji birmanci in prvoobhajanci s starši.

DELAVNICE MOLITVE IN ŽIVLJENJA
Srečanje bo v torek, ob 19.30 uri, v veroučni učilnici.
K delavnicam vabimo vse, ki bi radi pridobili izkušnjo molitve sredi življenja. Delavnice molitve in življenja (DMŽ) so šola molitve, šola življenja in šola apostolata ter tudi orodje nove evangelizacije. DMŽ obsegajo 15 srečanj, po eno srečanje na teden, ki traja 1h30min. Vsako srečanje vključuje branje in premišljevanje izbranega odlomka iz Svetega pisma, katehezo oz. oznanilo in spoznavanje različnih molitvenih načinov, kjer se učimo  vstopati v zaupen in oseben odnos z Bogom, kot so: molitveno branje, molitev poslušanja, molitev izročitve, kontemplativna molitev. Vse to udeležence DMŽ vztrajno vabi naj poglobijo, oziroma preoblikujejo svoje življenje po evangeljskih vrednotah.

DRUŽINSKA KATEHEZA
24 družin se vsako 3. nedeljo v mesecu srečujemo pri družinski katehezi. Najprej se zberemo pri 10. maši in za tem poklepetamo z ostalimi župljani ob kavici in pecivu. Nato pa si družine po skupinah na kratko podelimo, kako smo preživeli pretekli mesec. Sledijo kratke kateheze posebej za starše in otroke, pogovorne skupine in zaključek ob pici. Zaključimo ob 14h. Torej 4 ure ,1 nedeljo na mesec v dopoldanskem času, s kosilom, ob tem pa veliko veselja ob povezovanju in skupni duhovni rasti. Z mesecem septembrom začnemo novo šolsko leto in vabimo nove družine, da se nam pridružite. Prijavite se pri našem župniku, pri nama -sva Marko in Mojca Mihelak ali na župnijski mail: celje.danijel@gmail.com

POČITNIŠKI ORATORIJ ZA OTROKE
V župniji bo od 3. do 7. julija potekal počitniški oratorij za otroke. Otroci lepo povabljeni. Vabimo tudi srednješolce in študente k animatorjem.

VEROUK
V četrtek imajo verouk 6. razredi.

Dobra knjiga
Vsi, ki imamo radi dobre knjige, smo povabljeni na srečanje v župnišče, po večerni sveti maši, v torek, 30. 5. 2023. Podelili si bomo misli o prebrani knjigi Žeja. Priznana belgijska pisateljica Amélie Nothomb v tem romanu daje besedo Jezusu Kristusu v zadnjih urah njegovega trpljenja pred smrtjo na križu. Knjiga je izšla pri založbi Družina leta 2020.

MAJSKA MOLITVENA PRIPRAVA NA SVETOVNI DAN MOLITVE ZA SINODO
Papež Frančišek nas je povabil, da oktobrsko sinodalno srečanje škofov v Rimu podpremo s skupno molitvijo ob zaključku šmarnic 31. maja. Slehernega vernika poziva, da izbere pot konkretnega služenja kot način oznanjevanja veselega oznanila. Tako v župniji pri jutranji in večerni sveti maši molimo za sinodo. Tako nas kratke molitvene spodbude iz Božje besede in iz sinodalnih besedil, pomagajo prebujati zavest, da smo vsi Cerkev in da smo skupaj na poti. Ob Mariji in pod njenim varstvom bomo prosili za razsvetljenje in odprtost Svetemu Duhu. Zadnji dan šmarnic, 31. maja, pa smo povabljeni, da se vsi povežemo v molitvi in daritvi sv. maše, ki jo bo daroval škof Maksimilijan v Marijinem svetišču v Olimju (ob 18h molitvena ura, ob 19h sveta maša), kjer se bomo pred Marijo, Spremljevalko na poti zbrali romarji in predstavniki vse škofije v prošnji za sinodalno prenovo naše Cerkve.

PRVA NEDELJA
Ob današnji prvi nedelji, Bog povrni za vsak vaš dar, ki ste ga namenili za plačilo stroškov popravila zvona naše stolnice.

SVETOVALNICA
Kdaj? – vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava:  v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8. do 11. ure in 17. do 18. ure).


Današnja božja beseda