Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 6. velikonočne nedelje

Oznanila 6. velikonočne nedelje

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
Evangelist Janez je iz Gospodovih ust in srca zbral njegove zadnje nauke preden je trpel in umrl. Jezus obljublja svojim prijateljem v tem žalostnem, temnem trenutku, da bodo za Njim prejeli ‘Zagovornika’, branitelja in tolažnika, »Duha resnice« in dodaja: »Ne bom vas zapustil sirot, prišel bom k vam«. Te besede posredujejo veselje novega Kristusovega prihoda. On, vstali in poveličan, prebiva v Očetu in istočasno pride k nam v Svetem Duhu. In v tem njegovem novem prihodu se razodeva naša povezanost z Njim in z Očetom: »Spoznali boste, da sem jaz v Očetu in vi v meni in jaz v vas«.
Ko premišljujemo te Jezusove besede, mi danes zaznamo s čutom vere, da smo Božje ljudstvo, ki je v občestvu z Očetom in z Jezusom po Svetem Duhu. V tej skrivnosti občestva najde Cerkev neusahljivi vir svojega poslanstva, ki se udejanja po ljubezni. Jezus namreč pravi v današnjem evangeliju: »Kdor sprejme moje zapovedi in se jih drži, ta me ljubi; kdor pa me ljubi, tega bo ljubil moj Oče; tudi jaz ga bom ljubil in se mu razodel«. Če je drža, ki ni nikoli lahka, in to ni samo po sebi umevno niti za krščansko skupnost, je to ravno znati se ljubiti, imeti se rad po Gospodovem zgledu in z njegovo milostjo. Včasih nasprotja, napuh, zavist, ločitve pustijo znamenja tudi na lepem obličju Cerkve. Skupnost kristjanov naj bi živela v Kristusovi dejavni ljubezni, a nasprotno ravno v to hudi duh ‘rine svoje kremplje’ torej se vmeša in mi se včasih pustimo prevarati. To pa najbolj plačajo osebe, ki so duhovno najšibkejše. Koliko takšnih in vi nekatere poznate, se je oddaljilo, ker se niso čutile sprejete, razumljene in ljubljene. Kolikor se jih je oddaljilo od župnije, skupnosti zaradi govoric, zaradi zavisti… Sicer pa tudi za kristjana znati ljubiti, ni enkrat za vselej pridobljena stvar, vsak dan je potrebno ponovno začeti, to izvajati, da bo naša ljubezen do bratov in sester, ki jih srečujemo, zorela in se očiščevala tistih omejenosti ali grehov, ki jo delajo pristransko, sebično, nerodovitno ter nezvesto. Vsak dan se moramo učiti umetnosti ljubiti. Poslušajte to, vsak dan se je potrebno učiti umetnosti ljubezni, vsak dan moramo s pomočjo njegovega Duha, hoditi v Kristusovo šolo, vsak dan se je potrebno učiti odpuščati in to s pomočjo Zagovornika.

ŠMARNICE
Smo v mesecu maju, ki s seboj prinaša tudi šmarnice. Pri jutranjih svetih mašah bodo šmarnice za odrasle pri katerih bomo spoznavali življenje božje služabnice Magdalene Gornik. Šmarnice za otroke in mlade pa bodo zvečer, in sicer v torek, petek, soboto ob 19. uri, v nedeljo, ob 10. uri v cerkvi. Ob Mariji bomo pogledali v Sveto pismo. Še posebej povabljeni letošnji birmanci in prvoobhajanci s starši.

PROŠNJI DNEVI
V ponedeljek, torek in sredo, so prošnji dnevi. V ta namen bomo pri jutranjih svetih mašah molili in prosili za lepo vreme in blagoslov pri delu. Lepo vabljeni.

SREČANJE ČLANOV ŽPS
V torek, ob 20. uri, vabljeni člani ŽPS na srečanje v župnijske prostore.

VNEBOHOD
V četrtek je praznik Gospodovega vnebohoda. V stolnici bosta sveti maši ob 7.30 in 19. uri. V Marijini cerkvi ob 9. uri. Lepo vabljeni k prazničnemu bogoslužju.

SVETOVALNICA
Kdaj? – vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava:  v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8. do 11. ure in 17. do 18. ure).

MAJSKA MOLITVENA PRIPRAVA NA SVETOVNI DAN MOLITVE ZA SINODO
Papež Frančišek nas je povabil, da oktobrsko sinodalno srečanje škofov v Rimu podpremo s skupno molitvijo ob zaključku šmarnic, 31. maja. Slehernega vernika poziva, da izbere pot konkretnega služenja kot način oznanjevanja veselega oznanila. Tako v župniji pri jutranji in večerni sveti maši molimo za sinodo. Kratke molitvene spodbude iz Božje besede in iz sinodalnih besedil, nam pomagajo prebujati zavest, da smo vsi Cerkev in da smo skupaj na poti. Ob Mariji in pod njenim varstvom bomo prosili za razsvetljenje in odprtost Svetemu Duhu. Zadnji dan šmarnic, 31. maja, pa smo povabljeni, da se vsi povežemo v molitvi in daritvi sv. maše, ki jo bo daroval škof Maksimilijan v Marijinem svetišču v Olimju (ob 18h molitvena ura, ob 19h sveta maša), kjer se bomo pred Marijo, Spremljevalko na poti zbrali romarji in predstavniki vse škofije v prošnji za sinodalno prenovo naše Cerkve.

DRUŽINSKA KATEHEZA

24 družin se vsako 3. nedeljo v mesecu srečujemo pri družinski katehezi. Najprej se zberemo pri 10. maši in za tem poklepetamo z ostalimi župljani ob kavici in pecivu. Nato pa si družine po skupinah na kratko podelimo, kako smo preživeli pretekli mesec. Sledijo kratke kateheze posebej za starše in otroke, pogovorne skupine in zaključek ob pici. Zaključimo ob 14h. Torej 4 ure ,1 nedeljo na mesec v dopoldanskem času, s kosilom, ob tem pa veliko veselja ob povezovanju in skupni duhovni rasti. Z mesecem septembrom začnemo novo šolsko leto in vabimo nove družine, da se nam pridružite. Prijavite se pri našem župniku, pri nama—sva Marko in Mojca Mihelak ali na župnijski mail: celje.danijel@gmail.com

VEROUK
V četrtek ima verouk 7. razred.

BINKOŠTNA VIGILIJA
V soboto, 27. 5, bomo skupaj z župnijo Celje – Sveti Duh, obhajali binkoštno vigilijo, ob 19. uri v cerkvi Svetega Duha. Skupaj bomo molili in klicali Svetega Duha na naše mesto Celje, vse ljudi, birmance, škofa, škofijo. Že sedaj lepo vabljeni k temu lepemu slavju, ki ga bo vodil škof Maksimilijan.

DELAVNICE MOLITVE IN ŽIVLJENJA
Srečanje bo v torek, ob 19.30 uri, v veroučni učilnici.


Današnja božja beseda