Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 13. nedelje med letom

Oznanila 13. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
Bodimo pozorni na dva vidika za življenje učenca – misijonarja: prvi je ta, da je njegova vez z Jezusom močnejša, kakor katera koli druga vez; drugi pa je, da misijonar ne prinaša sebe temveč Jezusa in po Njem ljubezen nebeškega Očeta. Ta dva vidika sta povezana, saj bolj, ko je Jezus središče tako srca kot življenja učenca, toliko bolj je ta učenec ‘prozoren’ za to navzočnost. Oba vidika gresta skupaj. »Kdor ima očeta ali mater rajši kakor mene, ni mene vreden…«, pravi Jezus. Ljubezen očeta, nežnost matere, lepo prijateljstvo med brati in sestrami, vse to, čeprav zelo dobro in upravičeno, ne sme nasprotovati Kristusu. Ne zato, ker bi od nas zahteval, da smo brez srca in brez hvaležnosti, nasprotno, ampak ker je do učitelja potreben prednostni odnos. Kateri koli učenec, tako laik, laikinja, duhovnik, škof, mora biti zanj prednosti odnos. Morda prvo vprašanje, ki ga je potrebno postaviti kristjanu je: »Ampak, ti se srečaš z Jezusom? Mora biti odnos. Kdor se pusti pritegniti v to vez ljubezni in življenja z Gospodom Jezusom, postane njegov predstavnik, njegov ‘veleposlanik’ in sicer predvsem z načinom, kako je in kako živi. In sicer do take mere, da Jezus sam, ko pošilja svoje učence v misijone, jim reče: »Kdor sprejme vas, mene sprejme; in kdor mene sprejme, sprejme tistega, ki me je poslal« (Mt 10,40). Potrebno je namreč, da ljudje zaznajo, da je za tega učenca Jezus resnično »Gospod«, je resnično središče življenja ter vse v življenju.
Tadej Linasi, župnik

PRVI ČETRTEK, PRVI PETEK, PRVA SOBOTA
Prvi četrtek nas vabi k molitvi in sveti maši za nove duhovne poklice.
Na prvi petek povabljeni k sveti maši in češčenju Jezusovega Srca.
V petek, 07.07.2023, od 21.00, do sobote, 8.7.2023, do 7.30, bo potekalo nočno češčenje Najsvetejšega zakramenta. Cerkev bo od 21.00 dalje zaklenjena. Menjave nočnih častilcev pri stranskih vratih so predvidene ob 22., 23., 1., 3. in 5. uri. Lepo vabljeni!
Prva sobota v mesecu nas vabi sveti maši in k češčenju Marijinega Srca, v ta namen bo v Marijini cerkvi sveta maša ob 8.00. Lepo vabljeni.

OBISK BOLNIKOV NA DOMU
Obisk bolnikov na domu bo ob prvem petku.

PRVA NEDELJA
Prihodnja nedelja je prva v mesecu. Se priporočamo za vaš dar.

VABIMO NOVE DRUŽINE K DRUŽINSKI KATEHEZI
24 družin se vsako 3. nedeljo v mesecu srečujemo pri družinski katehezi. Najprej se zberemo pri sv. maši ob 10.00 in za tem poklepetamo z ostalimi župljani ob kavici in pecivu. Nato pa si družine po skupinah na kratko podelimo, kako smo preživeli pretekli mesec. Sledijo kratke kateheze posebej za starše in otroke, pogovorne skupine in zaključek ob pici. Zaključimo ob 14.00. Torej 4 ure 1 nedeljo na mesec v dopoldanskem času, s kosilom, ob tem pa veliko veselja ob povezovanju in skupni duhovni rasti.
Z mesecem septembrom začnemo novo šolsko leto in vabimo nove družine, da se nam pridružite. Prijavite se pri našem župniku, pri nama -sva Marko in Mojca Mihelak ali na župnijski mail: celje.danijel@gmail.com

NEDELJSKE VEČERNE SVETE MAŠE V MESECU JULIJU IN AVGUSTU
V mesecu juliju in avgustu bodo nedeljske večerne svete maše ob 20. uri.

SREČANJE DRUŽIN DRUŽINSKE KATEHEZE
V nedeljo, 16. julija, povabljen družne, na počitniško družinsko katehezo. Pričnemo ob 10. uri s sveto mašo, po njej druženje in romarski izlet.

POČITNIŠKI ORATORIJ ZA OTROKE
Jutri, v ponedeljek 3.7. pričenjamo z počitniškim oratorijem za otroke. Jutranje varstvo otrok bo od  7.30 ure dalje. Priporočamo se za kaj sladkega za otroke.

DOBRA KNJIGA
Vsi, ki imamo radi dobre knjige se bomo srečali po počitnicah, 26.9., po večerni sveti maši v župnišču.
Katedrale, male in velike (Leon Marc)
Glas v vetru (Francine Rivers)
Bogovi in kralji (Lynn Austin)

DOBRA KNJIGA
Vsi, ki imamo radi dobre knjige se bomo srečali po počitnicah, 26.9., po večerni sveti maši v župnišču.   
Katedrale, male in velike (Leon Marc)
Roman Katedrale, male in velike je napisal diplomat, veleposlanik na Češkem, Irskem, Nizozemskem, Portugalskem in publicist Leon Marc. Govori o sodobnih slovenskih katoliških izobražencih, postavljenih v fiktivne vasi nekje na idrijsko-cerkljanskem. Večno in univerzalno se prepleta s časnim, narodnim in osebnim, liki tega dogajanja pa vsak na svoj način hlepijo po skrivnosti in usmiljenju.
Glas v vetru (Francine Rivers)
Zgodovinski roman Glas v vetru se bere kot kriminalka. Popelje nas v Jeruzalem in Rim kmalu po Kristusovi smrti in vstajenju. Hadasa je judovska sužnja, ki pripada krščanski veri, ki je v takratnem Rimu preganjana in hkrati zelo tvegana. Rimski aristokrat Mark in Hadasa se zaljubita, vendar Hadasa ostani sebi zvesta: verski prepad, ki ju loči, je prevelik, da bi se lahko poročila. V svoji veri gre do konca, vse do arene, kjer prirejajo igre. Avtorica Francine Rivers je svetovno znana krščanska romanopiska.
Bogovi in kralji (Lynn Austin)
Lynn Austin je bila nekoč učiteljica, danes pa je priljubljena pisateljica in govornica. Z možem imata tri otroke in živita v Illinoisu. Brali bomo njen roman Bogovi in kralji. Ahaz, potomec kralja Davida, je vladal v Jeruzalemu med letoma 732 in 716 pr. Kr. Toda namesto Jahveja, je kralj pričel častiti malika Moloha in mu celo daroval svojega prvorojenca. Tudi Ezekija, Ahazov drugorojenec, ni varen pred poskusi očeta, da bi zadovoljil krvi željnega boga. Kraljica Abija, Ezekijeva mati, se odloči, da tega ne bo nikoli dovolila. Tako mati kot sin iščeta v deželi polni nasilja vir prave moči. V smrtnem strahu spoznata Jahveja.


Današnja božja beseda